Arama

Alfa Centauri Yıldız Sistemi

Güncelleme: 10 Ağustos 2020 Gösterim: 7.180 Cevap: 1
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
3 Mayıs 2009       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Alfa Centauri, Güneş'e en yakın yıldız sistemi. Rigel Kent de denir.

Sponsorlu Bağlantılar

300px Position Alpha Cen


Güneşten ortalama uzaklığı 4.395 ışık yılı olan Alfa Centauri yıldız sistemi, birbirinin çevresinde dönen iki Güneş benzeri yıldız ve büyük olasılıkla onlardan çok daha uzakta yer alan bir kırmızı cüce yıldızdan oluşur. Çıplak gözle büyüklüğü -0,1 olan tek bir yıldız olarak görülür.

Aralarındaki uzaklık yaklaşık 25 astronomik birim (3,75 milyar km.) olan Alfa Centauri A ve Alfa Centauri B adındaki iki parlak yıldız birbirinin çevresindeki dolanımı 80 yılda tamamlar. (Bir astronomik birim Güneş'in merkeziyle Dünya'nın merkezi arasındaki uzaklık olan 149,6 milyon km.'dir.) Alfa Centauri A, spektrum türü G olan, Güneş benzeri sarı renkte bir yıldızdır; ancak, Güneş'ten biraz daha büyük ve 1,5 kat daha parlaktır. Alfa Centauri B ise, Güneş'ten biraz daha küçük, spektrum türü K olan, turuncu renkte bir yıldızdır ve Güneş'in yaklaşık yarısı parlaklıktadır. Sistemin olası üçüncü yıldızı olan Alfa Centauri C 'ye Proxima Centauri de denir, çünkü 4,22 ışık yılı uzaklığıyla Güneş Sistemi'ne en yakın yıldızdır. Proxima Centauri bir kırmızı cücedir ve Güneş'ten 7.000 kat daha sönük bir yıldızdır. Ana sistemin çevresinde, tamamlanması yaklaşık 1 milyon yıl süren geniş bir yörünge çizerek döner.

Alfa Centauri yıldız sisteminde henüz bir gezegen saptanamamıştır. Ancak, eğer sistemde bir gezegen varsa, yaşamın gelişebilmesi için gezegenin sistemde nasıl bir yörünge çizmesi gerektiği yolunda tahminler yapılmaktadır. Eğer gezegen, A ve B yıldızlarından birinin çevresinde geniş bir yörünge çizecek olursa, yalnızca yaşama elverecek olan kuşaktan uzağa düşmüş olmayacak, aynı zamanda yerçekimi kuvvetinin etkisiyle yörüngesinde de tedirginlikler olacaktır. İki yıldız da merkezde olmak koşuluyla daha geniş bir yörünge çizdiği varsayıldığında ise, yörüngesel tedirginlik görülmese de, gezegen, yaşama elverecek olan kuşaktan daha da uzağa düşmüş olacaktır.

Bu nedenlerle, yaşamın gelişebilmesi için gezegenin, yıldızlardan birinin çevresinde ve Dünya'nın Güneş'ten aldığı ışık ve ısı miktarına elverecek ölçüde dar bir yörüngede bulunması gerektiği düşünülmektedir. Böyle bir gezegende yaşayan bir kimse, diğer yıldızı Ay'dan 1.000 kat daha parlak ve yılın bir yarısında gündüzleri, diğer yarısında ise geceleri görecektir. A ve B yıldızlarının sarı ve kırmızı ışıkları gökyüzünde çarpıcı bir tezat oluştururken, onlardan çok daha uzakta yer alan Proxima Centauri ise belirsiz bir kırmızı ışık noktası olarak görülecektir.


Alfa Centauri yıldız sisteminde yer alan üç yıldızın özellikleri:
Yıldızın adı : Alfa Centauri A
Görünür büyüklüğü : -0.01
Mutlak büyüklüğü : 4.34
Spektrum türü : G2V
Uzaklığı : 4,4 ışık yılı
Yıldızın adı : Alfa Centauri B
Görünür büyüklüğü : 1.35
Mutlak büyüklüğü : 5.70
Spektrum türü : K1V
Uzaklığı : 4,4 ışık yılı
Yıldızın adı : Alfa Centauri C (Proxima Centauri)
Görünür büyüklüğü : 11.01
Mutlak büyüklüğü : 15.45
Spektrum türü : M5Ve
Uzaklığı : 4,22 ışık yıl
Son düzenleyen Safi; 10 Ağustos 2020 14:37
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
6 Nisan 2020       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Alpha Centauri Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar
Güneş Sistemimize En Yakın Olan, 3 Yıldızı ve 1 Gezegeni Bulunan İlginç Sistem!

1915 yılında keşfedilen Alpha Centauri, Güneş Sistemimize en yakın sistemdir ve yaklaşık 4 ışık yılı uzaklıktadır.
Alpha Centauri A ve Alpha Centauri B adında bizim Güneşimize çok benzeyen iki yıldızı ve daha küçük ve soluk kırmızı cüce olan Proxima Centauri (Alpha Centauri C) adındaki yıldızı ile toplam üç yıldızı vardır. Alpha Centauri A ve Alpha Centauri B nispeten yakın oldukları ve Erboğa Takımyıldızının en parlak yıldızlarından oldukları için çıplak gözle bakıldığında tek bir yıldız gibi görünür, Proxima Centauri ise çok sönük bir yıldız olduğu için çıplak gözle görülmesi mümkün değildir.

Ad:  Screenshot_2020-04-06 Alpha Centauri Nedir - Evrim Ağacı(1).png
Gösterim: 763
Boyut:  879.1 KB
Alpha Centauri A ve Alpha Centauri B
Kaynak: Chandra X-Ray Observatory

Alpha Centauri A, Güneş'in kütlesinin 1.1 katı ve parlaklığının 1.519 katıdır. Alpha Centauri B, Güneş'in kütlesinin 0.907 katı ve parlaklığının 0.445 katıdır. Proxima Centauri (Alpha Centauri C) çok daha küçük bir kırmızı cücedir. Güneş'ten 20,000 kat daha sönüktür ve kütlesinin sadece %12'si kadardır. Ayrıca Proxima Centauri (Alpha Centauri C) Güneş'ten sonra Dünya'ya en yakın yıldızdır.

Ad:  Screenshot_2020-04-06 Alpha Centauri Nedir - Evrim Ağacı.png
Gösterim: 792
Boyut:  81.1 KB
Alpha Centauri'de bulunan yıldızların büyüklüklerinin Güneş ile karşılaştırılması.
Kaynak: Universe Today

2016 yılında gök bilimciler sistemde bir gezegenin keşfedildiğini duyurdular. Proxima Centauri'nin yörüngesinde olan bu gezegen Proxima Centauri b hem boyut hem de kütle olarak Dünya'ya benzer ve yüzeyinde sıvı su için uygun bir yer olabileceğine dair göstergeler vardır. Proxima Centauri'ye olan uzaklığından dolayı yaşanılabilir bölgede olduğu düşünülmektedir. Çoklu yıldızlara sahip sistemlerin gezegenlerine ne olduğu henüz bilinmemektedir. Bilim insanları, gezegenlerinin yörüngede dönebilmesi için yer çekimi açısından kararlı ortamın olup olmadığını henüz bilmiyorlar. Bunları öğrenmek için yapılan araştırmalar ve gözlemler devam ediyor.

Alpha Centauri'de yapılan araştırmalarda başka bir gezegenin varlığı henüz tespit edilmemiştir. Yıldızlardan gelen ışık o kadar güçlüdür ki gezegenlerden yansıyan ışıkların gözlemlenmesi neredeyse imkansızdır. Bu olayın önüne geçmek için NEAR adında çok büyük bir teleskop kullanılmaktadır. Bu teleskop yıldızlardan gelen ışığı kırarak gezegenlerin tespit edilmesini kolaylaştırır. Bir nevi yapay bir Güneş tutulması yapmaktadır. Alpha Centauri hakkında bilmediğimiz çok şey var ancak teknoloji ve bilimin ilerlemesiyle bunları keşfetmemiz mümkün.

Yazar: Tuğçe Barut

Son düzenleyen Safi; 10 Ağustos 2020 14:37
🌘 🚀

Benzer Konular

15 Kasım 2016 / nötrino Uzay Bilimleri
19 Aralık 2012 / nötrino Uzay Bilimleri