Arama

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Aralık 2006       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Öğretme ve Öğrenme Yaklaşımı

Araştırma yolu ile öğretim
İyi öğretim ve iyi öğrenme araştırmayı gerektirir. Araştırma ise soru sorma ve tartışma demektir. İyi sorular sorma kişiyi olası doğru yanıtlara götürür.

Örnek oluşturma yolu ile öğretim
Araştırma becerileri ile iyi bir öğretim biçimi sergileyen öğretmen öğrencileri için iyi örnek oluşturur. Bunun için tartışma sorularını önceden hazırlamalı, öğrencileri için örnek ders modelleri oluşturmalıdır.

Öteki yöntemler
Anlatma, öğrencilerin ya da sanatçıların çalışmalarından örnek gösterme, tartışma, toplu çalışma, gözlem.

Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımı
Değerlendirme, ön değerlendirme olarak yani süreç içinde ve son değerlendirme olarak yani çalışma sonunda yapılır. Ön değerlendirme, ya da süreç içinde değerlendirme sürekli gözlem gerektirir. Özellikle, öğretmenlik uygulamalarında süreç içinde değerlendirme yöntemlerini iyi bilmek gerekir. Bireysel gelişmeye yönelik gözlemler, ürün üzerinde birbirine öğreten küçük grupların etkinliği, seçenekler üretme, öğrenciler arasında dolaşma, kontrol listeleri ya da değerlendirme ölçütleri oluşturma, karşılıklı konuşmalar süreç içinde değerlendirmede yer alır.

Bu çalışmalar içinde yapılan küçük yazılı yoklamalar, çapraz bulmacalar, eşleştirme ve boşlukları doldurma testleri, ödev soruları ve diğer ölçme araçları öğrencilerin hangi kavramı anlayıp anlayamadıklarını gösterme bakımından önemlidir.

Son değerlendirme ürünlerin sergilenmesi ve dosya incelemesinden oluşur. Öğretmenler, dosya içinde bulunması gereken materyalin bir listesini hem kendileri kullanmak için, hem öğretmen adaylarının kendilerini denetlemeleri için hazırlar.
Dosya Değerlendirmesi
Dosya değerlendirmesi, öğretmenlerin gelişen öğretim aşamaları içinde öğrencinin projelerinin tümünü değerlendirmesidir. Zaman içinde öğrencilerin ilgilendikleri şeyleri ayrıntılı bir biçimde incelemeye gereksinimleri vardır.

Projeler, uzun dönem eğitim programlarının ünitelerinin bütünü ile ilgili ayrı ayrı çalışmaları içerir. Öğrencilerin ürün ve süreç üzerindeki düşünceleri, görsel dikkatleri ve algısal ayrımsamaları, çözümlemeleri bu dosyada yer alır.

Bu bağlamda algı daha iyi görme, değerleri ayrımsayabilme, nesneler arasında ilişki kurabilme yeteneğidir.

Dosyalarda; planlar, taslaklar, notlar, sorunların çözümleri, sorunlara değişik yaklaşımlar, ürünün son şekli ve ürünün değerlendirilmesi, çalışma üzerinde düşünceler yer alır (Gardner, 1987).