Ermenistan'dan sürpriz: Önkoşulsuz diplomatik ilişkiye hazırız
Ermenistan'dan sürpriz: Önkoşulsuz diplomatik ilişkiye hazırız
Agos Gazetesi önünde öldürülen Hrant Dink'in evine taziye ziyaretinde bulunan Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Arman Giragosyan, "Üzücüdürki iki ülke arasında diplomatik ilişki yok. Hiçbir önkoşul olmadan diplomatik ilişki kurmaya hazırız. Zaten Hrant Dink de bunun için uğraşıyordu." dedi.
Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Arman Giragosyan, Hrant Dink'in evine gelerek ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Evden çıkışta basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Giragosyan, Ermeni hükümetini temsilen Türkiye'de bulunduğunu söyledi. Hrant Dink'in ailesine başsağlığı dilediğini aktaran Giragosyan, "Meydana gelen olay Ermenistan hükümeti ve halkında büyük bir üzüntü oluşturmuştur. Dink, özgür düşünce için mücadele eden bir insandı. Türkiye ile olan ilişkilerin ilerlemesi ve gelişmesi için mücadele etti. Dün cenazede gördümki herkes ayrım yapmadan üzülüyordu." şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin "Türkiye Ermenistan arasındaki ilişkileri bu olay nasıl etkileyecek?" şeklindeki sorusuna Giragosyan, "Üzücüdürki diplomatik bir ilişkimiz yok. 15 yıldır bağımsız bir ülke olmamıza rağmen, diplomatik bir ilişki kurulamadı. Farklı ülkelerin tarihte sorunları olmasına rağmen diplomatik ilişkileri devam ediyor. Ancak iki ülke arasında diplomatik ilişki hala yok. Hiçbir önkoşul olmadan diplomatik ilişki kurmaya hazırız. Zaten Hrant Dink de bunun için uğraşıyordu. " diye cevap verdi.
Abdullah Gül ise Fransa seyahati öncesince Esenboğa Havaalanı'nda yaptığı açıklamada Ermenistan ile karşılıklı güven ilişkisi geliştirmek istediklerini söyledi. Bu ilişkinin tek taraflı olmayacağını belirten Gül, "Bu sadece bizim elimizde değil. Komşumuz da Türkiye'ye karşı politikalarını gözden geçirmeli." dedi. Ermenistan'ın Türkiye'den haksız talepler istememesi gerektiği vurgulayan Bakan Gül "Türkiye'de hiç kimse katledilmemiştir. Tüm arşivlerimizi açtık. Dolayısıyla kendimize özgüvenimiz var. Bölgede düşmanlık beslemenin kimseye faydası yok" dedi
BAŞBAKAN ERDOĞAN: KONUNUN İÇERİĞİNİ BİLMİYORUM, YARIN AÇIKLAMA YAPACAĞIM
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye ile koşulsuz olarak ilişki kurabilecekleri yönündeki açıklamalarını değerlendirdi. Başbakan Erdoğan, konudan henüz haberdar olmadığını bilgi aldıktan sonra yarın açıklama yapabileceğini söyledi.
Başbakan Erdoğan İstanbul Sanayi Odası meclis toplantısına katıldı. Erdoğan toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'ınn Türkiye ile önkoşulsuz görüşebileceği ile ilgili açıklamaların sorulması üzerine Erdoğan, "Şu anda ben toplantıdaydım. Nasıl bir teklif gelmiş onu bilmiyorum. Ciddiyetini bilmeden ben burada ayaküstü bir yorum yaparsam benim gayri ciddi birn yaklaşımı ortaya koyarki bu doğru olmaz. Konuyu iyice bir göreyim. arkadaşlardan bu konunun ne derece ciddidir öğreniyim, ondan sonra yarın gerekli açıklamayı ben yaparım. Ya da ilgili arkadaşlarım yaparlar." şeklinde yanıt verdi.
Maliye Bakanlığı'nın bilgi işlem merkezinin kayıtlarını usulsüz şekilde girilip mal varlığının araştırıldığı iddialarıyla ilgili olarak Erdoğan, "Arkadaşlar zaten ben mal varlığımı açıkladım. Ben bütün mal varlığımı açıkladım. Benim onun dışında herhangi ir gizli şeyim yok." yanıtını verdi.