Arama


Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
27 Ocak 2007       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Celvetilik
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Celvet
kelime olarak halka karışmak, halkla birlikte olmak anlamına gelmektedir. Celvetîler halkla beraber olmanın hayırlı olduğunu düşünürler. Celvetî şeyhlerinden biri olan İsmail Hakkı Bursevî’nin Silsile-i Celvetiyye isimli kitabında tarikatin ilk kez İbrahim Zahidi Geylani zamanında ortaya çıktığını, lâkin tarikat olarak Aziz Mahmud Hüdayi döneminde kurulduğunu söylüyor. Celvetîyye aynı zamanda Halvetiyye’nin de bir koludur. Celvet ruhun olgunluğuna kanıttır. Halvet iste celvetin bütünleyicisidir. Celvet beka mertebesinin bir ifadesi olurken halvet de fena mertebesinin bir ifadesidir.

Celvetîyye'de Zikir
Tarikatların çoğunda olduğu gibi Celvetîyye’de de Allah’a kavuşmak için bir Kamil Mürşid’e bağlanmak gerekmektedir. Kamil Mürşid’e bağlanan müridin, mürşidinin öğretilerine uyması gerekmektedir. Mürid mürşidinin sözü üzerine zikir çeker. Celvetîyye’de ilk ve en mühim zikir Kelime-i Tevhid’tir. Yani; “Lailaheilaallah” Celvetîyye’de ikinci zikir Esma-i Seb’a’dır Allah’ın yedi ismini sırayla söylemektir. Sıra da şöyledir; Lailaheilaallah, Allah, Hû, Hakk, Hayy, Kayyum, Kahhar. Bu yedi isim de nefsin yedi mertebesine karşılıktır.

Celvetî Âyini

Celvetîlerin zikirleri diğer tarikat zikirlerinden farklı olarak dizlerinin üzerinde durarak yapılır ve buna “Nıfs-ı Kıyam” veya da “Hızır Kıyamı” denilir.

Celvetî'lerde Müzik

Bursa’daki Celvetîler de müziğe önem vermişlerdi. İsmail Hakkı Bursevi, Aziz Mahmud Hüdayi’nin şiirlerini bestelemişti. Aziz Mahmud Hüdayi devrinde Celvetî tekkesinde kendisinin halifelerinden olan Hafız Kumral ve Şaban Dede gibi ünlü musıkîşinaslardandır. Tarikat şeyhlerinin çoğunun müzikle uğraşmasından da tarikatin müziğe verdiği önemi anlayabiliyoruz.
Son düzenleyen Mira; 12 Ekim 2014 23:49 Sebep: Mesaj içeriği değiştirildi.
theMira