Rayman Raving Rabbids
İNCELEME

Ah yok mu o çocukluk yıllarım. Ben mahalle mahalle top peşinde koşarken bazı arkadaşlarımın Game Boy denilen o el "atari"sine nasıl da imrenirdim. En çok da Mario hastasıydım. Yoktu henüz bir bilgisayarım veya Nintendo'm ya da Sega'm o zamanlar. Beyaz kağıtlara kara kalemlerle Mario çizer, onlarla oynardım. Derken bir Commodore sonrasında Amiga sahibi oldum ama asla hasretini çektiğim Mario'ma kavuşamadım. PC'ye geçtiğimdeyse umutlarım yeşermişti ancak önüme koya koya Rayman diye sıkıcı, çirkin, kolsuz ve bacaksız bir ucubeyi koymuşlardı. Olmadı. Sevemedim bir türlü. Hem Rayman soru işaretlerine vurup onlardan mantar veya yıldız da çıkartamıyordu. Rayman'le böylece ayırdık yollarımızı ve konuşmadık yıllarca. Taa ki...
Wii will rock you!
Rayman Raving Rabbids'i arkadaşımın yepyeni Wii'sinde oynarken eğer beni görüyor olsaydınız şöyle bir manzarayla karşılaşacaktınız: Elinde WiiMote'u ekrana çılgınca sallayan ve "wii wii wiiiiiii" diye normal bir insanın çıkarmayacağı sesler çıkaran hatta kendini tavşan sanan bir insan modeli. Evet evet yanlış duymadınız tavşan dedim. Bakmayın siz oyunun adının Rayman olduğuna buradaki esas oğlan(kız) tavşanlar. Hem de ne tavşanlar! Sokaklarda niyet çekenler gibi pısırık değil. Dans etmeyi seven, geyiren(!), çığlık atan, saçmalayan, histerik tavşanlar bunlar. Öyleki bunca yıldan sonra ekranda gördüğüm en sevilesi, en mıncıklanası, en ısırılası oyun karakterleri. Bu satırları okuduğunuzda oyunu oynarken bir kaç tahtamı kaybettiğimi düşünebilirsiniz ama ekranda gördüğünüzde tavşanlar konusunda hem fikir olacağımıza adım gibi eminim sevgili okurlar. Rayman sadece bir figüran bu oyunda. Her ne kadar oyun kazandıkça sevgili Rayman için yeni kostümler ve yeni ıvır zıvırlar açsanızda oyunun bütün odak noktası tavşanlar ve onların halleri üzerine.
Wii'nin çıkış oyunlarından biri olan Rayman'in tamamı Wii'nin kontrollerinin eğlencesini oyuncuya deneyim ettirmek üzerine kurulu mini oyunlardan oluşmakta. Arkadaşımdan evime dönüp de PC'de oynadığımda ise oyun, mizahı hariç herşeyini neredeyse kaybetti ki birazdan anlatacağım neden öyle olduğunu.
Wii?Wiiiii Wiiiiii!
PC'de oyunu kurduktan sonra ilk açışımızda genel grafik ve ses ayarlarını yapıyoruz. Benim gibi geniş ekran monitör sahiplerinin yüzünü güldürecek bir durum olarak oyunumuz geniş ekran çözünürlüklerine tam destek vermekte. Grafikler de tamamen oyunun ruhuyla uyuşmakta. Ne çok iyi, ne çok kötü. Zaten vermek istediği mizahı ve eğlenceyi vermek için kesinlikle yeterli. Ama siz yine de ekran kartınız sürücü ayarlarından AA ve AF'i açın. Korkmayın, ortalama bir PC'yi kasacak bir durum yok ortada. Seslere değinecek olursak ancak bu kadar komik olabilirlerdi diyebilirim. Zaten tavşanların histerik çığlıkları ve tepkileri oynadığınız süre boyunca yüzünüzden tebessümü eksik etmeyecek desem de sakın ha inanmayın. Bir oyunu beceremediğinizde o sesler ve çığlıklar size camı, çerçeveyi indirtebilir baştan uyarayım sizi. Hatta örneğin ip atlama oyununda ekranın önüne geçip size "nanik nanik" yapıyorlar ve ne olup bittiğini görmenizi zorlaştırıyorlar. Bu yüzden tansiyon hastalarına kesinlikle önermiyorum oyunu.

Gelelim mini oyunlarımıza. Öyle üç beş değil yetmişin üzerinde, bir o kadar da çeşitli ve absürd birbirinden güzel mini oyunlar var. Benim favorilerim arasında en uzağa öküz fırlatma, ihtiyaç gideren(!) tavşanların kapılarını kapatma, her bölümde değişik bir müzik teması ve lisanslı şarkısıyla disko, time crisis ve house of the dead tarzı arcade shooter şeklinde oynadığımız oyunlar bulunmakta. Her bölümde dört oyundan üçünü bitirdiğimizde bir sonraki bölümün oyunlarını oynayabiliyoruz. Bölüm geçişlerinde de ya bahsettiğim shooter tarzındaki mini oyunu ya da hayvanlar üzerinde yarıştığımız bir diğer oyunu oynuyoruz. Her oyun veya bölüm geçişte karşımıza çıkan ara sinematikler ise o kadar aynılarki ilk izleyişinizden sonra tek yaptığınız düğmeye basıp geçmek olacak. Mini oyunlar her ne kadar absürd, eğlenceli ve çeşitli olsa da her biri oldukça kısa sürmekte. Kaçınılmaz olarak başladıktan bir iki saat sonra daha önce oynadıklarınızı küçük varyasyonlarla tekrar etmeye başlıyorsunuz ki bu da can sıkıcı bir durum.
PiiCii?
Gelelim oyunun Wii'den PC'ye geçerken kaybettiği o çok önemli şeye. Tahmin etmişsinizdir şimdiye kadar; tabiki kontroller. Örneğin bir mini oyunda ekrana çıkan nesnenin şeklini WiiMote ile çizerken, bunu PC'nin faresiyle çizmenin hiç bir orijinalliği yok. Oyun tablası veya klavye,fare ikilisinden birini seçmek durumundayız ki PS2 formatında bir oyun tablanız varsa onu seçmenizi tavsiye ederim. Klavye,fare ikilisine göre bir parça hantal kalsa da en azından analog kollar klavye ve fareyle yaptıklarınızdan daha yaratıcı. Unutmadan her mini oyunun başında oyunu nasıl oynayıp kontrolleri nasıl kullanacağınızı belirten yazılar var. Bu yazıları mutlaka okumanızı tavsiye ederim ki oyun başladığında ekrana baka kalmayın. Genel olarak bütün mini oyunlar kontroller üzerine kurulu olduğundan Rayman'i Wii dışında bir platformda oynadığınızda size kalan tek şey tavşanlar ve absürdlükleri.
Rayman, her konsoldan dönme PC oyununda görülen çeşitli hatalara da sahip. Mesela Creative marka ses kartınız varsa ses ve görüntü senkronize olmayabiliyor zaman zaman. Hatta oyun sırasında devasa online oyuncularının aşina olduğu "rubber band" efektiyle de karşılaştım sıkça. Son olarak her bölümdeki disko bölümü çalışmak ve çalışmamak konusunda gayet keyfi kararlar verebiliyor. Umarım Ubisoft bu sorunlar için en kısa zamanda, insanlar oyunu tüketmeden bir yama yayınlar.
Mini oyunların bazıları çoklu oyuncu desteğine sahip olmasına rağmen bizim elimizde sadece tek bir WiiMote olduğundan deneme şansı bulamadık. Ama PC'de story mod'da açtığınız oyunları çoklu oyunculu şekliyle score mod'da oynayabiliyorsunuz.
Son söz
Tüm bu anlattıklarımdan sonra geldik en can alıcı kısma. Raving Rabbids'i almalı mıyız, almamalı mıyız? Eğer Wii sahibi şanslı kişilerden biriyseniz durduğunuz hata ki aslında Wii'yle beraber verilen 5 oyunluk paketin içinde Rayman mevcut. Yok eğer PC sahibiyseniz neşeli grafikler, güldüren sesler, dünyanın belkide en absürd oyun kahramanları, herşey mevcut ama nereye kadar? Wii'nin kontrolleri olmadan Rayman'in ömrü bilgisayarlarımızda en fazla bir kaç saat. Bitirdiğiniz oyunları geri dönüp score mode'da ya da family mode'da çoklu oyunculu şekliyle tekrar oynayabilseniz de PC'de bu kontrollerle bunu kimsenin yapacağını sanmıyorum. Rayman'den şu sonuca varıyoruz ki Wii için tasarlanmış bir oyun PC'de benzer bir kontrol sistemi çıkıncaya kadar Wii'de kalmalı.