Arama

Oruç Reis - Tek Mesaj #1

KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
15 Şubat 2007       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

Oruç Reis

Ad:  oruç reis1.jpg
Gösterim: 4805
Boyut:  67.7 KB

lakabı BARBAROS, BABA ORUÇ olarak da bilinir
(d. y. 1470, Midilli - ö. 10 Ekim 1518, Tümsen, Fas-Cezayir sınırı),
Osmanlı denizci.

Cezayir’de Osmanlı egemenliğinin temellerini atmıştır.
Barbaros Hayreddin Paşa’nın ağabeyiydi. Gençliğinde Akdeniz’e açılarak ticarete başladı. Trablusşam’a giderken Hospitaüer tarikatına bağlı şövalyelere tutsak düşerek Bodrum Kalesi’ne hapsedildi. Kurtulduktan sonra Memlûk sultanı Kansu Gavri’nin hizmetine girdi. Bu sırada tanıştığı Osmanlı şehzadesi Korkud Çelebi’nin güvenini kazandı. Onun yardımıyla yaptırdığı gemiyle yeniden Akdeniz’e açıldı. Bir süre korsanlık ederek büyük bir ganimet elde etti. Daha sonra Cerbe Adası’m üs edindi. Bir süre sonra kardeşi Hızır da (Barbaros Hayreddin Paşa) kendisine katıldı. İki kardeş, Hafsi hükümdarı IV. Ebu Abdullah Muhammed’e başvurarak, elde ettikleri gelirin beşte birini ona vermek koşuluyla Halkü’l-Vadi (La Goulette) limanının sığınak olarak kendilerine vermesini istediler.

Bu isteklerinin kabul edilmesinden sonra çıktıkları ilk seferde kazandıkları başarıyla Akdeniz’de ünlendiler. Ağabeyleri Ishak’ın da kendilerine katılmasıyla iyice güçlenen Barbaros kardeşler Ispanyollara karşı giriştikleri savaşlar sonunda Tenes, Tümsen ve Oran’ı ele geçirerek Cezayir’e egemen oldular (1516-17).

Kutsal Roma-Germen imparatoru V. Karl’ın (Şarlken) İspanyollara yardım amacıyla gönderdiği filonun yenilgiye uğratılmasından sonra kardeşlerince Cezayir sultanı olarak kabul edilen Oruç Reis, Oran’ı alarak Tlimsen’i kuşatan İspanyollara karşı altı ay kadar direndi. Cephanesinin ve yiyeceğinin bitmesi üzerine kaleden çıkarak Ispanyol güçlerini yarmaya çalışırken yaralanarak öldü.

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Eylül 2016 00:27
Gerçekçi ol imkansızı iste...