Arama

Biedermeier Üslubu - Tek Mesaj #2

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Şubat 2007       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
biedermeier





1. 1815-1848 arasinda almanya ve avusturya'da gelisen sanat akimidir. mobilya ve resim uzerinde gorulur. burjuvaya hitap eden bir anlayistir.
!?
2. edebiyatta da özellikle almanyada yaşanmıştır
apolitik, muhafazakar bir akımdır. 1789 fransız ihtilali ve onun ardından gelen kaos ortamı 1815'teki viyana kongresine kadar sürmüştür. viyana kongresinde avrupayı eski haline döndürme kararı alan liderler önlerindeki 15 senelik restorasyon döneminde her türlü muhalefeti bastırmış, monarşiyi geri getirmeye çalışmıştır. bu yüzden biedermeier'in mobilya akımına restorasyon uslubu da denir. edebiyatta ise kaos ortamından korkmuş, 1815 sonrası politik baskılardan ezilmiş duygusal ve huzur arayan varlıklı avupalılara hitap eden doğa betimlemeleri içeren şiirler bolca görünmüştür

3. biedermeier terimi, 1815 viyana kongresi ile 1848 devrimleri arasındaki dönemde germanik avrupa’daki kenter yaşamı ve sanatı için kullanılır. “gottlieb biedermeier”, ludwig eichrodt ve adolf kussmaul tarafından yaratılan, 1854 ile 1857 yılları arasında münih’te yayınlanan fliegende blaetter isimli mizah dergisinde yeralan bir mizah karakteridir. “bieder” kelimesi almanca’da sıradan, sade, namuslu, dürüst anlamına gelmektedir. “meier” ise alman toplumunda en sık kullanılan soyadıdır. eichrodt ve kussmaul tarafından yaratılan “gottlieb biedermeier” isimli karakter, 1815 ile 1848 arasındaki dönemde yönetimin baskıları karşısında ülke sorunlarıyla ilgilenmeyen, kendi küçük dünyasında mutlu küçük kenter kesimini satirize etmektedir.

terim, sanat tarihi literatüründe ilk defa 1891 yılında wilhelm heinrich riehl tarafından, dönemin sanatını küçümseyici bir bakış açısıyla kullanılmıştır. günümüzde de almanca’da “biedermeierlich” sıfatı, küçük kenterin yüzeyselliğini ifade etmektedir.



4. süsleme biçimlerinin ve işlevsellik yönünün, çok seneler sonra *şu akımlar için bir temel olduğu söylenebilen üslup:
(bkz: art nouveau)