Arama

Victor Hugo - Tek Mesaj #2

KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
15 Mart 2007       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Hugo öldüğü zaman Fransızlar yasa boğuldu.
Ad:  viktor gügo.JPG
Gösterim: 1649
Boyut:  29.4 KB

Sefiller'in yazarı Fransız şair ve romancı Victor Hugo 1885 yılında hayata veda etti.

26 şubat 1802'de Fransa'nın Besançon kentinde doğan Victor Hugo'nun babası bir generaldi. Çok genç yaşta şiir yazmaya başlayan Hugo, 15 yaşındayken Fransız Akademisi'nin şiir yarışmasında derece aldı.

Tutkulu ve olağanüstü çalışma gücüne sahip olan Hugo, büyük ve çok yönlü bir yazardı. 1822'den sonra romantizm akımına katıldı. Kısa zamanda büyük ün yaptı.
Yazılarında ruh hallerine en önemli yeri veriyor, garip, olağanüstü, yabansı, duygulandırıcı şeylere karşı büyük bir ilgi gösteriyordu.
1830'da klasikçiliğin sonunu belirten, coşturucu nitelikteki tiyatro eseri 'Hernani'yi sahneye koydu. Bu oyun, gençliğin yeni özlemlerini dile getiriyordu. Bundan sonra Hugo için olağanüstü bir verimlilik dönemi başladı.
1835'ten itibaren, Avrupa'da birçok yolculuk yaptı. Aynı zamanda birkaç tiyatro oyunu yazdı. 1841'de Fransız Akademisi'ne seçildi ve politikaya atıldı. 1845'te Louis-Philippe onu Yüce Meclis üyeliğine atadı.
1848 devrimi patlak verdiği zaman, yoksulluğun bu başkaldırısıyla yakından ilgilenip düzen partisiyle ilişkilerini kesti. Milletvekili oldu.
Güzel konuşmasıyla ve Napolyon Bonaparte'a şiddetli direnişiyle göze çarptı. 2 aralık 1851 hükümet darbesi sırasında barikatlarda çarpıştı ve sonra yurt dışına kaçtı.
Guernesey'e sığınan Hugo, imparatorluk rejimine karşı acımasız taşlama yazıları yazdı, yepyeni bir üslupla birçok roman ve şiir kaleme aldı.
Bu arada 'Yüzyılların Efsanesi'ni (1859-1883) yazdı. Bu destansı eser, dünya tarihini anlatır ve efsaneyle gerçeği sıkı sıkıya birbirine karıştırır.
Özellikle 'Sefiller' (1862) adlı eseriyle olağanüstü bir başarı sağlayan Hugo, 1870 savaşı patlak verip imparatorluk yıkıldığı zaman, Fransa'ya döndü.
Daha sonra edebi faaliyeti geniş ölçüde azaldı. 1885'te Paris'te öldüğü zaman, Fransızlar yasa boğuldu. Halka mal olmuş kişilerin gömüldüğü Paris Pantheon'da toprağa verildi. Hugo ile Fransa'nın en büyük dehalarından biri de ölmüş oluyordu.

Eserleri

Şiir: 'Doğulular', 'Cezalar', 'Dalıp Gitmeler', 'Müthiş Fil', 'Dede Olma Sanatı', 'Bu Çiçek Senin İçin', 'Diana', 'Dilenci', 'Fransa', 'Kadına Sitem', 'Gelin Böceği', 'Ağlamak İçin Gözden Yaş mı Akmalı?'
Oyun: 'Kral Eğleniyor', 'Lucreca Borgia', 'Ruy Blas', 'Burgrave'lar'
Roman: 'Sefiller', 'İzlanda Hanı', 'Notre Dame'ın Kamburu', 'Deniz İşçileri', '31'
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 10 Nisan 2016 19:21
Gerçekçi ol imkansızı iste...