Arama

Victor Hugo

Güncelleme: 10 Nisan 2016 Gösterim: 27.597 Cevap: 5
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
14 Kasım 2006       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Ad:  gügo.jpg
Gösterim: 3961
Boyut:  40.9 KB
Victor Hugo

(1802 Besançon - 1885 Paris), Fransız şairi ve yazarı. Liseyi bitirdikten sonra kendini tümüyle edebiyata adadı. Fransız coşumcularının (romantikler) yayın organı olan "La Muse Française" dergisini kurdu (1824). "Cénacle" adını taşıyan coşumcu sanatçılar çevresinin üyesi ve onun odak noktası oldu. 1830 - 1843 arasında en verimli dönemlerinden birini yaşadı. Romanları, tiyatro yapıtları ve şiirleriyle başarıdan başarıya koştu. "Notre Dame de Paris" (Paris'in Notre-Dame Kilisesi, 1831) adlı ilk büyük romanını yayımladı. Fransız Akademisi'ne üye seçildi (1841). Çok sevdiği kızı Léopoldine'in boğularak ölmesi üzerine (1843), 1852'ye dek yeni yapıt vermedi. 1848 Devrimi'nden sonra Parlamento üyeliğine seçildi. III. Napoléon'un hükümet darbesini engellemeye çalıştı, başaramayınca Belçika'ya kaçmak zorunda kaldı (1851). Ateşli bir demokrasi ve cumhuriyet yanlısı olarak imparatorluk rejimini eleştiren yapıtlar yazdı. 1855-1870 arasını küçük bir İngiliz adası olan Guernsey'de geçirdi. O dönem, yazarlığının en üretken yılları oldu. Başyapıtı sayılan "Les Misérables" (Sefiller, 1862) adlı romanını yayımladı, bunu "Les Travailleurs de la Mer" (Deniz İşçileri, 1866) ve "l'Homme qui Rit" (Gülen Adam, 1866) gibi önemli romanları izledi. Cumhuriyet yeniden kurulunca Paris'e dönen Hugo, Ulusal Meclis'e seçildi (1870). Artık Fransa'nın en gözde kişilerinden biriydi. Paris Komünü'nün ezilmesinden sonra komüncülerin bağışlanması için çok uğraştıysa da sonuç alamadı. Giderek, siyasal ve toplumsal yaşamdan elini eteğini çekti. Hugo, Fransız coşumculuk (romantizm) akımının sözcüsü ve baştemsilcisidir. Fransız dilinin ve şiirinin büyük ustalarından olan yazar, yapıtlarında insanlığın aydınlık geleceğine duyduğu inancı dile getirmiş, özgürlük, yurt ve insanlık sevgisi gibi temaları işlemiştir. "Notre-Dame'ın Kamburu" adı altında da tanınan "Paris'in Notre-Dame Kilisesi" ve "Sefiller" onun en ünlü romanlarıdır. Birinci yapıtı, 15. yüzyılda, odak noktasını bir kilisenin oluşturduğu Paris'te geçen coşumcu bir tarihsel romandır. "Sefiller" ise toplumdışı bir kişinin, Jean Valjean adında bir suçlunun yaşamöyküsünü anlatır. Sürükleyici olaylarla dolu romanda, savaş, ayaklanma ve yoksul halkın yaşayışıyla ilgili başarılı betimlemeler vardır. Hugo, başka romanlarında da toplumun en alt kesimlerinden gelen ezilmiş insanların savunuculuğunu yapmış ve çağının yazarları arasında halk tarafından en çok sevileni ve okunanı olmuştur.
Sponsorlu Bağlantılar

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

ROMAN:

Notre Dame'ın Kamburu (1831, 1958)
Sefiller (1862, 1930)
İdam Mahkumunun Son Günü (1829, 1972)
Deniz İşçileri (1866, 1970)

OYUN:

Marion de Lorme (1829, 1966)
Hernani (1830, 1956)
Ruy Blas (1838, 1948)
Mary Tudor (1833, 1947)

POLİTİKA:

Doksan Üç İhtilali (1874, 1962)


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 10 Nisan 2016 19:21
Biyografi Konusu: Victor Hugo nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
15 Mart 2007       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Hugo öldüğü zaman Fransızlar yasa boğuldu.
Ad:  viktor gügo.JPG
Gösterim: 1645
Boyut:  29.4 KB

Sefiller'in yazarı Fransız şair ve romancı Victor Hugo 1885 yılında hayata veda etti.
Sponsorlu Bağlantılar

26 şubat 1802'de Fransa'nın Besançon kentinde doğan Victor Hugo'nun babası bir generaldi. Çok genç yaşta şiir yazmaya başlayan Hugo, 15 yaşındayken Fransız Akademisi'nin şiir yarışmasında derece aldı.

Tutkulu ve olağanüstü çalışma gücüne sahip olan Hugo, büyük ve çok yönlü bir yazardı. 1822'den sonra romantizm akımına katıldı. Kısa zamanda büyük ün yaptı.
Yazılarında ruh hallerine en önemli yeri veriyor, garip, olağanüstü, yabansı, duygulandırıcı şeylere karşı büyük bir ilgi gösteriyordu.
1830'da klasikçiliğin sonunu belirten, coşturucu nitelikteki tiyatro eseri 'Hernani'yi sahneye koydu. Bu oyun, gençliğin yeni özlemlerini dile getiriyordu. Bundan sonra Hugo için olağanüstü bir verimlilik dönemi başladı.
1835'ten itibaren, Avrupa'da birçok yolculuk yaptı. Aynı zamanda birkaç tiyatro oyunu yazdı. 1841'de Fransız Akademisi'ne seçildi ve politikaya atıldı. 1845'te Louis-Philippe onu Yüce Meclis üyeliğine atadı.
1848 devrimi patlak verdiği zaman, yoksulluğun bu başkaldırısıyla yakından ilgilenip düzen partisiyle ilişkilerini kesti. Milletvekili oldu.
Güzel konuşmasıyla ve Napolyon Bonaparte'a şiddetli direnişiyle göze çarptı. 2 aralık 1851 hükümet darbesi sırasında barikatlarda çarpıştı ve sonra yurt dışına kaçtı.
Guernesey'e sığınan Hugo, imparatorluk rejimine karşı acımasız taşlama yazıları yazdı, yepyeni bir üslupla birçok roman ve şiir kaleme aldı.
Bu arada 'Yüzyılların Efsanesi'ni (1859-1883) yazdı. Bu destansı eser, dünya tarihini anlatır ve efsaneyle gerçeği sıkı sıkıya birbirine karıştırır.
Özellikle 'Sefiller' (1862) adlı eseriyle olağanüstü bir başarı sağlayan Hugo, 1870 savaşı patlak verip imparatorluk yıkıldığı zaman, Fransa'ya döndü.
Daha sonra edebi faaliyeti geniş ölçüde azaldı. 1885'te Paris'te öldüğü zaman, Fransızlar yasa boğuldu. Halka mal olmuş kişilerin gömüldüğü Paris Pantheon'da toprağa verildi. Hugo ile Fransa'nın en büyük dehalarından biri de ölmüş oluyordu.

Eserleri

Şiir: 'Doğulular', 'Cezalar', 'Dalıp Gitmeler', 'Müthiş Fil', 'Dede Olma Sanatı', 'Bu Çiçek Senin İçin', 'Diana', 'Dilenci', 'Fransa', 'Kadına Sitem', 'Gelin Böceği', 'Ağlamak İçin Gözden Yaş mı Akmalı?'
Oyun: 'Kral Eğleniyor', 'Lucreca Borgia', 'Ruy Blas', 'Burgrave'lar'
Roman: 'Sefiller', 'İzlanda Hanı', 'Notre Dame'ın Kamburu', 'Deniz İşçileri', '31'

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 10 Nisan 2016 19:21
Gerçekçi ol imkansızı iste...
_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
22 Temmuz 2007       Mesaj #3
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
Babasının subay olması nedeniyle Avrupa'nın birçok kentlerini gezdi. On beş yaşındayken yarışmaya gönderdiği bir şiiri ile edebiyat ödülü kazandı. Annesinin erken ölmesi ve babasından yardım görememesinden dolayı yalnız yaşamak zorunda kalmıştı. Bu yüzden uzun yıllar yoksullukla savaştı. 1822'de ilk eseri olan "Odes et Poesies Diverses" yayınlanınca büyük ilgi gördü. Edebiyata karşı olan yeteneği ona para kazandırmaya başladı.

Şiirleri

  • Doğulular
  • CezalarDalıp Gitmeler
  • Müthiş Fil
  • Dede Olma Sanatı
  • Bu Çiçek Senin İçin
  • Diana
  • Dilenci
  • Fransa
  • Kadına sitem
  • Gelin Böceği
  • Ağlamak için gözden yaş mı akmalı
  • Sonbahar yaprakları
  • Asırların efsanesi
  • Söylesem Söyleyebilsem Ah Derdimi
  • Aşk dilencisi
  • Aşkımın Aşkı
Tiyatro eserleri
  • Lucreca Borgia
  • Ruy Blas
  • Burgrave'lar
  • Hernani
  • Kral eğleniyor
Romanları
  • Sefiller
  • İzlanda Hanı
  • Notre Dame'ın Kamburu
  • Deniz Emekçileri
  • 31
  • Bir idam mahkumunun son günü
  • Doksanüç ihtilali
  • 15 yaşındaki bir kaptan
  • İhtiyar Balıkçı
  • Nişanlıya Mektuplar
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
31 Ekim 2008       Mesaj #4
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Ad:  gügo2.jpg
Gösterim: 1036
Boyut:  35.3 KB
Victor Hugo
(1802-1885)


Toulouse şiir yarışmasında aldığı Altın Zambak Ödülü'yle 17 yaşında yazarlığa adımını atan Victor Hugo, Fransa'nın eri yetenekli ve verimli yazarlarından biridir. Ülkesinin büyük siyasal değişimlerden geçtiği bir dönemde kalemiyle Fransız Devrimi'nin "Özgürlük, Eşitlik ve Kardeşlik" belgisinin yaşama geçirilmesi için mücadele etti. Babası Napolyon Bonapart'ın generallerindendi. Annesiyle Paris'te yaşayan Victor Hugo, Napolyon'un seferlerine katılan babasını görmek için Elba, Napoli, Madrid gibi yerlere gitti. Bu gezileri yaşadığı dönemin tarihine ilgi duymasına yol açtı. Hukuk öğre­nimini yanda bırakarak kendini bütünüyle edebiyata verdi. İyi bildiği Latince'den çeviri­ler yaptı, şiirler ve oyunlar yazdı. İlk şiir kitabı Odes et poesies diverses (1822; "Odlar ve Çeşitli Şiirler") büyük ilgi gördü ve ona Legion d'Honneur nişanını kazandırdı.
Giderek, 18 yüzyılın gelenekçiliğine ve biçimciliğine karşı, duygulara ve hayallere yer veren, daha öznel bir edebiyat tarzı olan Romantizm'i benimsedi 1827'de yayımladığı koşukla yazılmış oyunu CromvveU'm önsözünde Romantizm Akımı' nın özelliklerini ve temel kurallarını tanımla­dı. Cromwell çok uzun olduğu için sahnelene­medi. Bundan sonra İdam Mahkûmunun Son Günü (Le dernier jour d'un condamne; 1829) ve Marion de Lorme'yi (1829) yazdı. Kral X. Charles'in baskıcı yönetimi sırasında Marion de Lorme yasaklandı. Victor Hugo bu yasak­lamaya Hernani (1830) adlı oyunuyla karşılık verdi. Hernani oynandığı sırada, tiyatro Kla-sikçiler ile Romantikler'in çatıştığı bir alan oldu. Duyarlı ve haksızlıklara karşı öfkesini sakınmayan bir yazar olan Victor Hugo, özgürlüğü savunan yazılanyla Romantizm'in önde gelen temsilcilerinden biridir.Tarihsel romanı Nötre Dame'ın Kamburu (Nötre Dame de Paris; 1831) 15. yüzyılda, XI.Louis dönemi Paris'inde geçer. Nötre Dame Katedrali zangoçu kambur Quasimodo ile Çin­gene Esmeralda romanın unutulmaz kahra­manlarıdır. Toplumsal eşitsizliklere karşı duyar­lı olan Victor Hugo, 1851'de bir hükümet dar­besiyle iktidara gelen III. Napolyon'u eleşti­ren sert yazılar yazarak halkı uyandırmaya çalıştı; çabaları sonuç alıcı olmayınca ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Sürgün yaşamı 1870'te cumhuriyet yeniden kuruluncaya ka­dar sürdü. Sürgün yılları içinde III. Napolyon'un açgözlülüğüne karşı nefretini dile geti­ren güçlü yergilerin yer aldığı siyasal şiirler­den başka, lirik şiirler de yazdı. Bu şiirlerde, içinde bulunulan zamanın umutsuzluğuna karşın, gelecek için her zaman umut vardı. Barışa, özgürlüğe ve toplumsal adaletin ger­çekleşeceğine olan inancını hiçbir zaman yitir­medi.
1862'de yayımlanan Sefiller (Les Miserables) romanı olağanüstü bir ilgiyle karşılandı. Güçlü anlatımı, sevinç ve acıları dile getirişin­deki sadelik ve sıcaklıkla Victor Hugo bugün de en çok okunan yazarlardandır.
III. Cumhurivet'in ilanıyla Paris'e dönen Hugo, büyük bir coşkuyla karşılandı ve Ulu­sal Meclis üyesi olmayı kabul etti. Ne var ki, bundan bir ay sonra istifa etti. Fransa-Prusya Savaşı'ndan sonra yapılan antlaşmanın koşul­larını protesto etmek için kurulan Paris Ko-münü'nün şiddetle bastırılmasına karşı çıkan Victor Hugo, yeniden ülkesini terk etmek zorunda kaldı.
Bugün Fransa'nın hemen her kentinde, hal­kının çok sevdiği Victor Hugo'nun adını taşı­yan bir sokak ya da alan vardır.


MsxLabs & TemelBritannica
Son düzenleyen Safi; 10 Nisan 2016 19:22
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
31 Temmuz 2009       Mesaj #5
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Kadına

Eğer kral olsaydım.! Çiğneyerek tahtımı
Memleketin halkını dizlerine sererdim.
O kuvvetli hükmümle bütün tacı tahtımı
Bir tek bakışın için sana feda ederdim.

Eğer Allah olsaydım.! O heybetli, o derin
Kainatın, semanın, denizlerin, her yerin
İrademin önünde eğilen meleklerin
Sevgilim bir busene hepsi senindir derim


Victor Hugo
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
27 Haziran 2012       Mesaj #6
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
26 Şubat 1802'de Fransa Besançon’da doğdu. 22 Mayıs 1885'te Paris'te yaşamını yitirdi. Büyük Fransız düşünür ve yazarı. Napolyon'un ordularında general olan Joseph-Leopold Sigisbert Hugo'nun oğlu. Annesi ve babası arasındaki anlaşmazlıklar yüzünden çocukluğu sorunlu geçti. Hep annesinin yanında kaldı. Eğitimi düzensiz oldu. Ama Latin edebiyatıyla ilgili sağlam bir eğitim gördü. Hukuk Fakültesi'ne girdi. 1816'dan sonra edebiyata yöneldi. 1819-1821 arasında "Conservateur Litteraire" adlı bir dergi çıkardı, 1821'de hayatta en büyük desteği olan annesini kaybetti. Bir yıl sonra çocukluk aşkı Adele Foucher ile evlendi. Aynı yıl ilk şiir kitabı "Odlar ve Çeviriler" yayınlandı. 1822'de ilk romanı "İzlanda Hanı" çıktı. Bu kitapla edebiyat dünyasını kendisini kabul ettirdi. Romantizme bağlı bir yazar olarak tanındı. Yazdığı oyunlardan "Marion de Lorme" sansür tarafından yasaklandı. "Hernani" oyununu yazarak karşılık verdi. Bu başkaldırış ününü artırdı, onu liberallere yaklaştırdı. 11'inci Louis dönemini anlatan romanı "Notre Dame'ın Kamburu" edebiyat dünyasındaki yerini sağlamlaştırdı. Bu başarılarla yoğun bir çalışmaya girdi. 1841'de Fransız Akademisi'ne seçildi. 1845'te Soylular Meclisi'ne aday gösterildi. Bu sırada kızının kocasıyla birlikte boğulması üzerine yazmaya ara verdi. 1851'deki hükümet darbesinden sonra 3'üncü Napolyon iktidara gelince
Ad:  gügo1.jpg
Gösterim: 1047
Boyut:  19.0 KB
Brüksel'e kaçtı. Sürgün yaşamı 1870'teki cumhuriyete kadar sürdü. Sürgün yıllarında 1852-1855 arasında İngiltere'de de kaldı. Eserlerinin çoğunu sürgün döneminde yazdı. Ünlü romanı "Sefiller" 1862'de yayınlandı ve olağanüstü ilgi gördü. Kısa sürede çeşitli dillere çevrilen bu roman, ona uluslararası düzeyde başarı getirdi. Fransız-Alman savaşının ülkesinin yenilgisiyle son bulması ve cumhuriyetin kurulmasından sonra Paris'e döndü. 1871'de Ulusal Meclis üyesi oldu ama bir ay sonra istifa etti. 1868'de eşi Adele öldü. 1863'te evlenmek için ABD'ye kaçan kızı 1872'de akli dengesini yitirmiş olarak döndü. 1871 ve 1873'te iki oğlunu kaybetti. 1870'te Paris'in kuşatmasını anlatan "Korkunç Yıl" şiireyle ulusal bir kahraman oldu ama ailesindeki kayıpların verdiği acıyla yaşamdan koptu. 1871'de kurulan Paris Komünü'nü destekledi, yine Brüksel'e kaçmak zorunda kaldı. Kısa süre sonra döndü. Senatör seçildi. 1878'de beynindeki bir dolaşım sorunu nedeniyle rahatsızlandı. Ölümünde cenazesi ulusal törenle kaldırıldı, Pantheon'a gömüldü. Fransız edebiyatının en çok ürün veren yazarı. 1830'larda "Romantizmin en güçlü beyni" olarak nitelendirildi. Popüler Fransız edebiyatının babası ve Fransa'nın ulusal şairi oldu. Ancak sonraki yıllarda daha çok düzyazıları ve özellikle romanlarıyla akıllarda kaldı. 15 yaşındayken bir şiiriyle Akademi Ödülü’nü kazandı. 17 yaşında Toulouse Edebiyat Akademisi’nin en büyük ödülü olan Altın Zambak’ı aldı. 1825’te Légion d’Honneur nişanının sahibi oldu.



TÜRKÇE'YE ÇEVRİLEN ESERLERİ:


ROMAN:

Notre Dame'ın Kamburu (1831, 1958)
Sefiller (1862, 1930)
İdam Mahkumunun Son Günü (1829, 1972)
Deniz İşçileri (1866, 1970)

OYUN:

Marion de Lorme (1829, 1966)
Hernani (1830, 1956)
Ruy Blas (1838, 1948)
Mary Tudor (1833, 1947)

POLİTİKA:

Doksan Üç İhtilali (1874, 1962)
Son düzenleyen Safi; 10 Nisan 2016 19:23

Benzer Konular

10 Nisan 2016 / ziyaretçi Cevaplanmış
17 Ağustos 2008 / eXcaLLaNT Spor ww
9 Eylül 2012 / Efulim Edebiyat