Arama

Tim Berners-Lee - Tek Mesaj #1

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Haziran 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tim Berners-Lee
MsXLabs & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ad:  2001-europaeum-eighth.jpg
Gösterim: 268
Boyut:  17.6 KB
1989'da HTML işaretleme dilini geliştirerek Dünya Çapında Ağ (WWW) olarak da tanımlanan bilgi paylaşım sistemini kurmuş olan bilgisayar profesörüdür.
Web'in babası kabul edilir. Aynı zamanda ilk Ağ tarayıcısı yazılımını, 1990 yılında, geliştirmiştir. 1994 yılında Ağ ile ilgili standartları dünya çapında belirleyecek açık bir kurum olan W3C'yi kurmuştur, halen de başkanlığını yapmaktadır.
İnsanlık kültürüne katkılarından ötürü 2004 yılında kendisine İngiltere Kraliçesi tarafından sör unvanı verilmiştir.
Kendisi şu anda World Wide Web Consortium'un (W3C) başkanı, MIT'de kıdemli araştırmacı ve Southampton Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri profesörüdür.
Web'in mucidi ve WWW (World-Wide Web) Consortium'unun yöneticisi Tim Berners-Lee'ye Birleşik Krallık Kraliçesi tarafından şovalyelik verildi. Britanya yurttaşı olan ancak ABD'de yaşayan Berners-Lee Internet'in gelişimine katkılarından dolayı 'Sir' oldu. Geçmişte Britanya Krallığına hizmeti geçen insanlara verilen bu ünvan, insanlığa katkıda bulunanlara da veriliyor. Cumhuriyet'in artık tartışılmaz rejim olduğu günümüzde, sınıf ayrımını hala sürdüren, asiller demokrasisi niteliğinden henüz kurtulup halk demokrasisi olamamış bir ülkenin krallığına ait ünvanın pek anlamlı gelmeyebilir. Ancak Krallık gibi geri bir müessesenin bile İnternet gibi yeni çağın teknoloji devriminin liderlerini tanıması önemli bir gelişme olarak kabul ediliyor.
"Bu ünvan, Web'i mümkün kılan bütün web geliştirme camiası, yatırımcı ve geliştiriciler için bir onurdur" şeklinde yorum yapan Berners-Lee, "bunun web'in temel esprisinin yani herşeyi tek merkezli olmadan, açık ve adil, temel teknolojileri herhangi bir lisan ücreti ödemeden, herkesin kullanımına ve yeniliklere açmanın desteklenmesi anlamına geliyor." diye ekledi.
"Web'i bu anlamlı şekilde tanı***** yaratıcılarının ve kullanıcılarının paylaştığı bir sorumluluğu açık hale getiriyor. Bilişim teknolojisi dünyayı değiştiriyor ve sonucunda uygulayanlar teknik ve toplumsal etkilerinden koparılamaz halde, hizmet ettikileri geniş kitlenin hesaba katılmasını beraberinde getiriyor.

Londra'da doğan Berners-Lee Oxford Üniversitesi'nden mezun 1976'da mezun olmuş. Kaynak makinesi, TTL kapıları ve M6800 işlemcisi ve eski bir televizyonlar ilk bilgisayarını kendi yapmış.
1980'de Berners Lee yazılım mühendisi danışman olarak Cenova'daki CERN (Avrupa Parçacık Fiziği Laboratuarı)'nda "Enquire" (Soruşturmak) adında, beynin yaptığı gibi rasgele ilişkilendirmelerle bilgi saklamaya yarayan bir program geliştirdi. Hiçbir zaman yayınlanmamış olan bu program Web'in gelecekteki gelişimi için bir temel oldu. Daha sonra World-Wide Web (WWW - Dünya Çağında Ağ) adlı hypertext(metinötesi) projesini ortaya koydu. Önceki Enquire'ı temel alan bu proje hypertext belgelerler insanların bilgilerin birleştirerek çalışmalarına olanak tanımak için tasarlandı.
İlk WWW sunucusunu (httpd) ve WWW adındaki ilk istemcisini 1990'da yazdı. HTML olarak bilinen hypertext'lerle belge formatlama dilinin ilk sürümünü yazdı. Bir kaç ay içinde Internet'te yayınladı. Internet üzerinden bir çok kişinin katkılarıyla Berners-Lee URI, HTTP ve HTML'i geliştirmek için çeşitli çalışmalar yaptı. MIT'teki Bilgisayar Bilimleri Laboratuarı'nın yöneticisi Michael Dertouzos'un cesaretlendirmesi ve desteğiyle World Wide Web Consortium (WWW Konsorsiyumu)'nu kurdu. Dünyanın çeşitli yerlerinden üniversiteler ve enstitülerden ekipler bu çalışmalara katıldılar. Amaç Web'i tüm potansiyeline gerçekleştirmesini sağlamaktı. 1999'da Time dergisi tarafından 20. yüzyılın en büyük 100 zekası arasında sayılan Berners-Lee bir çok ödül ve ünvan sahibi oldu.
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2015 21:07 Sebep: Sayfa düzeni