Arama

Tim Berners-Lee

Güncelleme: 30 Ağustos 2018 Gösterim: 7.733 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Haziran 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tim Berners-Lee
MsXLabs & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ad:  2001-europaeum-eighth.jpg
Gösterim: 265
Boyut:  17.6 KB
Sponsorlu Bağlantılar
1989'da HTML işaretleme dilini geliştirerek Dünya Çapında Ağ (WWW) olarak da tanımlanan bilgi paylaşım sistemini kurmuş olan bilgisayar profesörüdür.
Web'in babası kabul edilir. Aynı zamanda ilk Ağ tarayıcısı yazılımını, 1990 yılında, geliştirmiştir. 1994 yılında Ağ ile ilgili standartları dünya çapında belirleyecek açık bir kurum olan W3C'yi kurmuştur, halen de başkanlığını yapmaktadır.
İnsanlık kültürüne katkılarından ötürü 2004 yılında kendisine İngiltere Kraliçesi tarafından sör unvanı verilmiştir.
Kendisi şu anda World Wide Web Consortium'un (W3C) başkanı, MIT'de kıdemli araştırmacı ve Southampton Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri profesörüdür.
Web'in mucidi ve WWW (World-Wide Web) Consortium'unun yöneticisi Tim Berners-Lee'ye Birleşik Krallık Kraliçesi tarafından şovalyelik verildi. Britanya yurttaşı olan ancak ABD'de yaşayan Berners-Lee Internet'in gelişimine katkılarından dolayı 'Sir' oldu. Geçmişte Britanya Krallığına hizmeti geçen insanlara verilen bu ünvan, insanlığa katkıda bulunanlara da veriliyor. Cumhuriyet'in artık tartışılmaz rejim olduğu günümüzde, sınıf ayrımını hala sürdüren, asiller demokrasisi niteliğinden henüz kurtulup halk demokrasisi olamamış bir ülkenin krallığına ait ünvanın pek anlamlı gelmeyebilir. Ancak Krallık gibi geri bir müessesenin bile İnternet gibi yeni çağın teknoloji devriminin liderlerini tanıması önemli bir gelişme olarak kabul ediliyor.
"Bu ünvan, Web'i mümkün kılan bütün web geliştirme camiası, yatırımcı ve geliştiriciler için bir onurdur" şeklinde yorum yapan Berners-Lee, "bunun web'in temel esprisinin yani herşeyi tek merkezli olmadan, açık ve adil, temel teknolojileri herhangi bir lisan ücreti ödemeden, herkesin kullanımına ve yeniliklere açmanın desteklenmesi anlamına geliyor." diye ekledi.
"Web'i bu anlamlı şekilde tanı***** yaratıcılarının ve kullanıcılarının paylaştığı bir sorumluluğu açık hale getiriyor. Bilişim teknolojisi dünyayı değiştiriyor ve sonucunda uygulayanlar teknik ve toplumsal etkilerinden koparılamaz halde, hizmet ettikileri geniş kitlenin hesaba katılmasını beraberinde getiriyor.

Londra'da doğan Berners-Lee Oxford Üniversitesi'nden mezun 1976'da mezun olmuş. Kaynak makinesi, TTL kapıları ve M6800 işlemcisi ve eski bir televizyonlar ilk bilgisayarını kendi yapmış.
1980'de Berners Lee yazılım mühendisi danışman olarak Cenova'daki CERN (Avrupa Parçacık Fiziği Laboratuarı)'nda "Enquire" (Soruşturmak) adında, beynin yaptığı gibi rasgele ilişkilendirmelerle bilgi saklamaya yarayan bir program geliştirdi. Hiçbir zaman yayınlanmamış olan bu program Web'in gelecekteki gelişimi için bir temel oldu. Daha sonra World-Wide Web (WWW - Dünya Çağında Ağ) adlı hypertext(metinötesi) projesini ortaya koydu. Önceki Enquire'ı temel alan bu proje hypertext belgelerler insanların bilgilerin birleştirerek çalışmalarına olanak tanımak için tasarlandı.
İlk WWW sunucusunu (httpd) ve WWW adındaki ilk istemcisini 1990'da yazdı. HTML olarak bilinen hypertext'lerle belge formatlama dilinin ilk sürümünü yazdı. Bir kaç ay içinde Internet'te yayınladı. Internet üzerinden bir çok kişinin katkılarıyla Berners-Lee URI, HTTP ve HTML'i geliştirmek için çeşitli çalışmalar yaptı. MIT'teki Bilgisayar Bilimleri Laboratuarı'nın yöneticisi Michael Dertouzos'un cesaretlendirmesi ve desteğiyle World Wide Web Consortium (WWW Konsorsiyumu)'nu kurdu. Dünyanın çeşitli yerlerinden üniversiteler ve enstitülerden ekipler bu çalışmalara katıldılar. Amaç Web'i tüm potansiyeline gerçekleştirmesini sağlamaktı. 1999'da Time dergisi tarafından 20. yüzyılın en büyük 100 zekası arasında sayılan Berners-Lee bir çok ödül ve ünvan sahibi oldu.

Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2015 21:07 Sebep: Sayfa düzeni
Biyografi Konusu: Tim Berners-Lee nereli hayatı kimdir.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Ağustos 2018       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

'www'nin Mucidi Tim Berners-Lee Yeni Bir Sistem Geliştirdi!


Ad:  ,bQj6RFiGGkGfQagPy-HYQg.jpg
Gösterim: 182
Boyut:  47.1 KB
İnternetin en önemli mimarlarından World Wide Web adresleme sisteminin kurucusu Tim Berners-Lee, Solid adını verdiği yeni sistemi ile interneti yozlaşmaktan kurtararak, çok daha güvenilir bir hale getirmeyi amaçladığını belirtti. 'www'nin mucidi, her şey planlandığı gibi giderse Solid (Social Linked Data) adlı projesiyle gerek iş modelleri gerek kişisel kullanım bazında internet anlayışını yeniden şekillendirecek.
Sponsorlu Bağlantılar

Yeni sistem oldukça radikal bir değişimin ilk adımı olabilir. Zira Facebook, Google gibi teknoloji devleri tarafından depolanan veriler yerine, daha mobil ve parçalara ayrılmış bir sisteme sahip Pods platformu dünyanın dört bir yanında kendine yer bulacak. Böylece kullanıcı verilerini muhafaza edecek, üstelik bu verilerin hangi Pods makinesinde konuşlandırıldığı yalnızca kullanıcılar tarafından bilinecek.

Kaynak: Ntv Teknoloji (29 Ağustos 2018)


Benzer Konular

1 Kasım 2015 / yuxexes Sinema ww
2 Kasım 2015 / KisukE UraharA Sinema ww
1 Ocak 2009 / KisukE UraharA Spor ww
3 Ağustos 2009 / estudiantes Müzik ww
8 Kasım 2015 / KisukE UraharA Sinema ww