Arama

Kars - Tek Mesaj #2

RuYa - avatarı
RuYa
Ziyaretçi
3 Temmuz 2007       Mesaj #2
RuYa - avatarı
Ziyaretçi
Kars, Anadolu'yu Asya'ya bağlayan önemli bir kavşak noktasıdır. Ulaşım açısından stratejik bir işleve sahip olan il, yüzyıllar boyunca, Akyaka-Doğu Kapı üzerinden Kafkasya'ya açılan bir pencere; Aras nehri üzerinden Çin'in ortalarına kadar Asya'yı boydan boya dolaşan tarihi İpek yolunun Anadoludaki önemli bir son durağı olma özelliğine sahip olmuştur.İl'de ulaşım karayolu, demiryolu ve havayolu ile sağlanmaktadır.
Karayolu : Erzurum üzerinden gelerek doğuya uzanan yol, Kars'ın en önemli karayolu bağlantısını oluşturur. Bu yol Karakurt'ta ikiye ayrılarak biri kuzeye, diğeri doğuya yönelir. Kuzeye yönelen Sarıkamış ve Selim ilçelerinden geçerek il merkezine ulaşır. Doğuya yönelen yol ise Kağızman'a, oradan da Iğdır İl merkezine ulaşır. İlin diğer önemli bağlantısı Kars'tan çıkan ve kuzeye yönelen ikinci ana yoldur. Bu yol üzerinden Akyaka,Arpaçay ve Susuz ilçelenin yanısıra Ardahan İli'ninde ulaşımı sağlanır. Kars'tan çıkıp güneydoğuya yönelen bir başka yol üzerinden Digor ilçesine ulaşılır. Kağızman İlçesine ise Kars-Erzurum karayolunun 14.km.'sinden güneye yönelerek gidilir. Kars'ın Ermenistan ile karayolu bağlantısı 10 km.'lik Akyaka-Doğukapı üzerinden sağlanmaktadır.
Demiryolu : İlin Demiryolu taşımacılığı 100 yıllık bir geçmişe sahiptir. Türkiye'nin kuzey demiryolu hattını oluşturan Haydarpaşa-Kars bağlantısının noktalandığı Kars Gar'ı ilk kez 1890 yılında Şark Demiryolları adı altında hizmete açılmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında demiryolu taşımacılığına verilen büyük önemin sonucunda, hattın Erzurum-Horasan arası 1949, Horasan-Sarıkamış, Sarıkamış-Kars arasıda 1961 yılında yeniden yapılmıştır. Yurt genelindeki 8.163 km'lik ağın yüzde 2'lik bölümüne eşlenik 167 km uzunluğundaki demiryolu hattı Kars ili sınırları içerisindedir.
Türkiye-Ermenistan arasındaki Akyaka-Doğukapı (Ahuryan-Gümrü) demiryolu hattı 21 Mayıs 1993'te yük taşımasına, 23 Temmuz 1993'te de yolcu taşımasına kapatılmıştır. Bu tarihten sonra yapılan tren seferleri sadece Kars-Akyaka arasında yolcu taşımaya yönelik olarak gerçekleştirilmektedir.
Çarşamba,Cuma ve Pazar günleri Kars'tan Haydarpaşa yönüne kalkan Yeni Doğu Ekspresi'nin de;Pazar,Pazartesi,Çarşamba ve Cuma günleri Kars varışı sağlanmaktadır.Ayrıca hergün Kars-Erzurum ve Kars-Akyaka arasında gidiş-geliş karma tren seferleri yapılmaktadır.
Havayolu : Kars Havaalanı,sivil hava ulaşımına 04.09.1988 tarihinde açılmış, 600 bin kişilik yıllık yolcu kapasiteli modern terminal binasına da 12.12.1995 tarihinde kavuşmuştur.Eylül 1998'den beri de ülke genelinde az sayıda havaalanında bulunan ve kısaca ILS olarak adlandırılan "Aletle Yaklaşma Sistemi" devrededir.Her tür uçağın iniş-kalkışına uygun olan pist 3500 metre uzunluğundadır.
Kars hava meydanı,1.795 metrelik yükseklikle ülkenin "en yüksek rakımlı hava meydanı" olma özelliğine sahiptir.Hava meydanı ilin güneyinde ve merkeze 6 km uzaklıktadır.İçhat seferlerinin yanı sıra 1993 yılından beri uluslararası tarifesiz uçak seferlerine de açıktır. Meydana THY'ce haftanın her günü tarifeli seferler yapılmaktadır. Kimi zaman yolcu yoğunluğuna bağlı olarak bu şirket tarafından tarifesiz seferlerde yapılmaktadır.