Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
15:00, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Pazartesi, 08 Aralık 2025 - 15:01
Arama
MaviKaranlık Forum
Serkan Çağrı
-
Tek Mesaj #2
Misafir
Ziyaretçi
12 Temmuz 2007
Ziyaretçi
Serkan Çağrı 31 yaşında dünyanın tanıdığı bir klarnet sanatçısı. 7 yaşından beri klarnet çalıyor.
İTÜ Türk Musikisi Devlet konservatuvarında öğretim üyesi olan Çağrı’nın klarnetteki yeni perde tasarımı dünyaca ünlü müzik firması Amati Denak tarafından üretildi. Amati Denak bu yeni klarnet modeline “Serkan Çağrı” adını verdi. Böylece dünyada ilk kez bir enstrüman Türk bir müzisyen adına tescillendi. ‘Serkan Çağrı Klarneti’ usta müzisyenler ve meraklıları için dünya müzik piyasasına sunuldu.
Serkan Çağrı’nın klarnet tutkusu dedesinden ve babasından geliyor. Babası ve dedesi de klarnet ustası olduğundan evin her köşesindeki klarnetler Çağrı’nın en sevdiği oyurcakları olmuş. 7 yaşından sonra da onu nasıl üfleyeceğini öğrenmiş. Ancak babası, oğlunun klarnetin peşinden giderse ileride aç kalacağına o kadar eminmiş ki, okula başlayınca enstrümanı evin en ücra köşelerine saklamayı ihmal etmemiş. Ama Çağrı’nın ısrarı babasını inadından vazgeçirmiş, “Oğlum en azından okullu olsun” diyerek konservatuara hazırlanması için elinden gelen desteği vermiş. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservaturı’na giren Çağrı şimdi burada öğretim görevlisi. Ayrıca kurduğu Notist müzik evinde bildiklerini öğrencilerine aktarıyor. Bu yola çıkarken birçok hayali olduğunu söyleyen Çağrı, ilk hayalini 2005 yılında Yunanistan’ın önde gelen klarnet ustası Vasilis Saleas’la aynı sahneyi paylaşarak gerçekleştirmiş. Geçen yıl da dünyanın en ünlü İsrailli klarnet ustası Giora Feidman’la aynı sahnede çalmış. Serkan Çağrı’nın Türk müziği adına yaptığı en büyük başarıysa, klarnetin formunu değiştirerek adının marka olması. Serkan Çağrı’yla yola çıkış öyküsünü ve adını marka yapan klarnetini konuştuk.
Klarnette nasıl bir buluş yaparak adınızı markalaştırdınız?
23 yıldır bu enstrümanı çalıyorum son zamanlarda bazı zorlayıcı eserler çıkarmaya çalışırken, sol klarnette bulunmayan bir eksikliği hissettim. Perdeler arasında geçiş yaparken serçe parmağın zorlu bir mücadelesi vardı. Bunun nasıl telafi edileceğine kafa yordum. Sonunda da “F-Bb” (Fa ve Si Bemol) perdesinin eklenmesini sağladım. Çeşitli çizimler yaptım, Amati firmasının teknik kurulu çeşitli incelemeler yaparak buluşun çok yerinde olduğuna kanaat getirdi ve seri üretime geçmek için kolları sıvadı. Bana ait bir buluş olduğu için de klarnete adımı verdiler.
Böyle bir şeyin hayali bile keyifli, neler hissediyorsunuz?
Bana hâlâ hayal gibi geliyor zaten. Mutluyum elbette. Doğru yolda olduğumun bir kanıtı. Ülkem için, kendim ve ailem için daha birçok başarılara imza atacağım.
Babanız da klarnet sanatçısı olmamanız için ısrar etmiş. Bugünkü sonuçları gördüğünde ne diyor?
Şaşırdı önceleri, benden beklemiyordu herhalde. (Gülüyor.) İsmim marka olduğu için pek gururlu. Eski günleri konuştuğumuzda “Nereden bilebilirdim ki” diyor ama “Konservatuar için iyi ki ısrar etmişim” demeyi de ihmal etmiyor.
Klarnet hep oyun havalarının çalgısı olarak kullanıldı, ne oldu da bu duruma geldi? Neden bunca yıldır gözlerden uzaktı?
Klarnet’in ilk icracıları Mehmet Ali Bey, Zati Bey, Orhan Veli Kanık’ın oğlu Veli Kanık oldu. Onların ardından önemli icracılar yetişti. Bunların en bilineni ve benim de çok dinlediğim kişi “Şimdi Uzaklardasın” bestesinin sahibi Şükrü Tunar’dır. Şükrü Tunar, klarneti hakkıyla kullanan belki de son nesil oldu. En güzel dönemini yaşattı ancak ardından bir kuşak daha gelemedi. Klarnet oyun havalarının ve sadece Roman müziğinde kullanılan eğlence sektörünün bir parçası olarak kaldı. Ben ve benim gibiler bu bakışı değiştirmeye çalışıyoruz.
Serkan Çağrı markasından sonra başka sürprizleriniz de olacak mı?
Akademilerde öğretilen klarnet teknikleri kitaplarımız var ancak Türk Müziği’ndeki icra teknikleri Batı tekniklerinden çok başkadır. Bunları öğreten hiç bir kaynağımız yok. Şimdi böyle bir kaynak hazırlıyorum. Bu zamana kadar usta çırak ilişkisine dayanan bir eğitim verildiğinden dolayı yazılı hiçbir verimiz yok. Bunu kitaplaştırırsak hem uluslararası bir sunum yapabiliriz hem de asla yitirmeyeceğimiz bir kaynağa sahip olabiliriz.
Hüsnü ile kıyaslandığımda olgunlukla karşılıyorum
Klarnet Hüsnü Şenlendirici tarafından daha çok tanındı ve benimsendi, görüşür müsünüz kendisiyle?
Evet aynen öyle oldu. Hüsnü benim çocukluk arkadaşımdır. Ben Keşan’da büyüdüm, küçük bir yer olduğundan çocukken benim yaşımda bu kadar iyi klarnet çalan biri var mıdır diye kendime sorardım ama ihtimal de vermezdim. Hüsnü de kendisi için aynı şeyleri söylermiş. Bir gün bir düğünde tanıştık ve arkadaş olduk. Ailece görüştüğümüz bir dostumdur. Onun ilk albümü çıktığında benim de “Nefesim” albümüm çıkmıştı ancak promosyon her zaman farkını gösterdi. (Gülümsüyor.) İnsanlar Hüsnü Şenlendirici’yi çok sevdi ve başka klarnetçi arayarak raflarda beni buldular.
Klarnetin sizlerle popüler olmasıyla birlikte öğrenci sayısı da arttı mı?
Önceden haftada 4 saat ders veriyordum şimdi bu 80’e çıktı. Üniversite ikinci bir klarnet öğretmeni almak zorunda kaldı. Bu mutluluk verici bir durum. Bizden etkilenen gençler klarnet çalmak istiyorlar, bu çok güzel.
Çevrenizdekiler sizi Hüsnü Şenlendirici’yle kıyaslıyor mu?
Evet bu çok başıma gelen bir durum. İki popüler ve iyi klarnetçi var piyasada ve doğal olarak bir kıyasa gidiyorlar. Hayranlarımızda bunu çok yapıyor ama kaç tane müzisyen var ki? Kavgalara, sürtüşmelere paye vermemeye çalışıyorum. O da aynı şekilde. Benim iyi bir arkadaşımdır ve bu kıyaslamaları olgunlukla karşılıyorum.
Son dönemde Hüsnü Şenlendirici’nin Deniz Seki’yle çıkan haberi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Keşke böyle bir şey olmamış olsaydı. Sokakta ve basında söylenenler benim de canımı sıkıyor. Çünkü oğlu Ergün’ün bebekliğini biliyorum, eşiyle eşim görüşüyor. Klarnet ustası olarak nam salmaya devam etmesini ve leke sürülmemesini isterdim. Ama artık yorum yapılmasının ve bu konunun konuşulmasının yanlış olduğunu düşünüyorum.
Serkan Çağrı - Resmi Web Sitesi (Official Web Site)
Mercan Dede’yle çalıyor
Serkan Çağrı akademik çalışmalarının yanı sıra Grup Laçin, Mercan Dede, Kardeş Türküler’le konser turnelerine çıktı. 60’ın üzerinde konser veren Çağrı, 1998’de Grup Laçin ekibiyle Yılın En İyi Müzik Grubu dalında Altın Kelebek Ödülü aldı. Mercan Dede&Secret Tribe grubunda da Montreux Jazz (İsviçre), Jazz a Vienne (Fransa), Rhythm Sticks (İngiltere), Moers Festival (Almanya), Etnomalaga (İspanya), gibi birçok festivale katıldı.
Çağrı, Ihlamurlar Altında, Esir Kalpler, Yeditepe İstanbul, Kurşun Yarası, Fırtına, Cennet Mahallesi, Gizli Patron, Bebeğim, Hatırla Sevgili, Şubat Soğuğu, Kaybolan Yıllar, Beynelmilel gibi dizi ve film müziklerine de klarnetiyle eşlik etti.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Kapat
Saat: 15:01
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.