Arama


kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
16 Temmuz 2007       Mesaj #2
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Hayme Hatun

II. Abdülhamit tarafından yaptırılmış Hayme Ana Türbesi

21705d1316092904haymean
Hayme Hatun veya Hayme Ana Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu olan Osman Gazi'nin annesi ve Ertuğrul Gazi'nin eşidir.Hayme Hatun'un eşi Ertuğrul Gazi'yle birlikte 1230 yılı civarında Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı I. Alaeddin Keykubad tarafında bugünkü Kütahya ilinin Domaniç ilçesine yerleşmesine izin verildiği sanılmaktadır. Hayme Hatun'un eşi Ertuğrul Gazi'yle birlikte 1230 yılı civarında Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı I. Alaeddin Keykubad tarafında bugünkü Kütahya ilinin DomaniçOsmanlı padişahlarının Müslüman olmayan cariyelerle evlenmeleri geleneği henüz başlamadığı için Hayme Hatun'un Türk asıllı ve hür bir kadın olduğuna kesin gözüyle bakılmaktadır.
Günümüzde Hayme Hatun'un türbesi ve Hayme Ana heykeli Kütahya'nın Domaniç ilçesinde görülecek en önemli yerlerden biridir.

****/****

Mal Hatun



Mal Hatun İkinci Osmanlı padişahı Orhan Gazi'nin annesi ve Osman Gazi'in eşidir.

Mal Hatun bir Anadolu Türk beyi olan Ömer Bey'in kızıydı. Osman Gazi'nin bir diğer eşi de bir Anadolu din adamı olan Şeyh Edebali'nin kızı Rabia Bala Hatun'du. Her ne kadar Osmanlı efsanelerinde Orhan Gazi'nin annesinin Şeyh Edebali'nin kızı olduğu öne sürülmüşse de bunun doğru olmadığı bilinmektedir.


****/****

Nilüfer Hatun

Yarhisar Tekfuru Mihalis'in kızı, Orhan Gazi'nin eşi ve Muradı-Hüdevandigarın annesi.

Asıl adı Holofira'dır; müslüman olduktan sonra Nilüfer adını almıştır. Bursa yöresinde yaptırdığı camilerle ve hayır işleriyle çok sevilmiştir. İsmi Bursa'da bir ilçeye verilmiştir. Kabri Söğüt'teki Orhan Gazi türbesindedir.


****/****


Gülçiçek Hatun

Gülçiçek Hatun, I. Murat 'ın eşi , Yıldırım Bayezid'in annesidir. Aslen Rum olan Gülçiçek Hatun'un türbesi Bursa'da bulunmaktadır.


****/****

Devlet Hatun

Devlet Hatun, (ölümü 1411) Osmanlı padişahı I. Mehmet'in annesi ve Yıldırım Bayezid'in eşi.

Germiyanoğulları hükümdarı Şah Çelebi'nin kızı, II. Yakup Bey'in kız kardeşidir.

Kütahya civarında hüküm sürmüş Germiyanoğulları Beyliği hükümdarı ve kurucusu Yakup bin Ali Şirin 1341 yılında ölmesinden sonra yerine oğlu Mehmet Bey, onun da ölümünden sonra 1361'de büyük oğlu Süleymanşah (Şah Çelebi) hükümdar oldu. Osmanlılar'la ilk ilişkiler Şah Çelebi zamanında kuruldu. Şah Çelebi, Karamanoğulları'nın istilasından korkarak Osmanlılar'la uyuşmuş, kızı Devlet Hatun'u I. Murad'ın oğlu Yıldırım Bayezid'e vermiş, çeyiz olarak da Kütahya ile beraber Simav, Emet, Tavşanlı kazalarını Osmanlılar'a bırakmıştı.

Devlet Hatun, Fetret Devrinde öldü. Oğlunun padişahlığını göremedi. Cenazesi Bursa'da yapılan Devlet Hatun Türbesine gömüldü.

****/****

Emine Hatun

Emine Hatun (ölümü 1449) Osmanlı padişahı II. Murat'ın annesi, Valide Sultan ve I. Mehmet'in eşidir.

Doğduğu zamanki ismi Veronika'dır. Oğlunun saltanatının büyük bir bölümünde hayattaydı. Ancak Osmanlı Devletinin ilk dönemlerinde Valide Sultan'ların önemi henüz artmamıştı. 1449 yılında oğlundan 2 yıl önce öldü. Cenazesi Bursa'daki Muradiye Camii'nde Hatuniye Türbesine gömüldü.


****/****

Hüma Hatun

Kastamonu'nun Devrekani ilçesinin Çayırcık mahallesi'nde doğmuştur. Fatih Sultan Mehmed'in annesidir.



****/****
Son düzenleyen asla_asla_deme; 19 Haziran 2012 14:59 Sebep: Kırık Link