Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
14:21, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cumartesi, 06 Aralık 2025 - 14:23
Arama
MaviKaranlık Forum
Ray Bradbury
-
Tek Mesaj #1
Misafir
Ziyaretçi
17 Temmuz 2007
Mesaj
#1
Ziyaretçi
Ray Bradbury
Roman, kısa öykü, deneme, senaryo, oyun ve şiir gibi, edebiyatın mevcut her dalında eserler veren çok yönlü bir yazar olan Bradbury, 22 Ağustos 1920’de Illinois’de dünyaya geldi. Çocukluğu boyunca kendisini çok etkileyen Tarzan, Buck Rogers, Flash Gordon gibi çizgi romanlar ve Frankenstein karakteri, gelecekte üreteceklerinin sinyalini veriyordu. Henüz onbir yaşındayken hikayeler yazmaya başlamıştı.
1934'te ailesiyle Los Angeles'a taşındı. 1938’de liseyi bitirinceye kadar burada yaşadı. Mezun olması, eğitimine son verdiği anlamına gelmiyordu; gecelerini kütüphanede, günlerini daktilosunun başında geçirmekteydi. Para kazanmak içinse sokaklarda gazete satıyordu. Bu çalışmalarının meyvelerini toplamakta gecikmedi. 1938 yılında Imagination dergisinde kısa bir hikayesi yayınlandı. Düzenli olarak bilimkurgu yazarları çevrelerine katılan Bradbury, tanıştığı ünlü yazarlarla ufkunu sürekli genişletti. Bir yıl sonra, Futura Fantazia adını verdiği dergisini yayınladı. Ancak ilk profesyonel çalışması, 1941 senesinde basılan Pendulum olan sanatçı, The Lake ile kendi tarzını yakaladı ve nihayet gazete satıcılığını bırakıp full-time yazmaya başladı. 1945’te, The Big Black and White Game ile En İyi Amerikan Kısa Hikaye ödülüne layık görüldü.
Bradbury, 1947’de Marguerite McLure ile evlendi. Şimdi yetişkin olan dört kızları var.
1950'de basılan ilk önemli romanı Mars Yıllıkları , bilimkurgu klasikleri arasında yerini aldı. Kitap, Amerikan toplumunun endişelerini temel alan konusuyla sosyal bir eleştiride de bulunuyordu.
Bradbury’nin belki de en iyi tanınan eseri olan “Fahrenheit 451”, 1953’te yayınlandı. Kitapların yasaklandığı bir geleceği anlatan konusuyla, yeni bir “Büyük Birader” paranoyasını dile getirmekteydi.
Bugün Dünya'nın en büyük bilimkurgu ve fantezi yazarlarından biri olan Ray Bradbury, yirmi yaşındayken Weird Tafeî'de yayınlanan ilk öyküsünden bu yana, 500'e yakın öykü, roman, oyun ve şiir kaleme aldı. John Huston'ın 1956 yapımı Moby Dick'inin televizyon senaryosunu yazdı. Sonraları, Alfred Hitchcock Şov ve Rod Ster-ling'in Alacakaranlık Kuşağı için senaryolar yazdı.
Apollo astronot grubundan biri Ay'a indiğinde, Brad-bury'nin romanı Dandelion Wine onuruna, bir kratere Dandelion Crater adını verdiler. Bradbury'den, Tokyo yakınlarında bir 21. yüzyıl kentinin tasarımı konusunda yardımcı olması İstendi. Fahrenheit 451 operası 1988 sonbaharında sergilendi. Filmi versiyonu da, 1966 yılında Fran-çois Truffaut tarafından yönetilmişti.
Ödül Zengini
Yazar kariyerini, aldığı çok sayıda ödül ile zenginleştirdi. Amerikan Kısa Hikaye ödülünü üç kez evine götüren Bradbury’nin aldığı diğer ödüller arasında O’Henry Memorial Memorial Ödülü, Benjamin Franklin Ödülü, Uzay-Havacılık Yazarları Birliği En İyi Uzay Makalesi Ödülü, Dünya Fantazi Edebiyatı Yaşam Boyu Onur Ödülü, Amerikan Bilimkurgu Yazarları Büyük Usta Ödülü yer alır. Uçmanın tarihi hakkındaki animasyon filmi Icarus Montgolfier Wright ile Oscar ödüllerine aday gösterildi, ve The Halloween Tree ile Emmy Ödülü kazandı. Sanatçı, bütün bu ödüllerden daha anlamlı bir şekilde onurlandırılacaktı: Apollo uzay gemisinin Ay’da keşfettiği kratere, yazarın ünlü romanı Dandelion Wine’dan yola çıkarak Dandelion adı verildi.
Eserlerinde bireyin yalnızlığını, çaresizliğini ve hayatın monotonluğunu anlatarak şiirsel ve karamsar ortamlar yaratan Bradbury, halen California’da yaşamakta ve edebi kariyerine devam etmekte..
Ray Bradbury
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Cevapla
Kapat
Saat: 14:23
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...