Arama

Hernan Cortez - Tek Mesaj #1

KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
28 Ekim 2007       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Hernan Cortes
Hernán Cortés de Monroy y Pizarro, 1st Marquis of the Valley of Oaxaca


Hernan Cortes, Aztekler'in kurmuş oldukları Tenochtitlan Devleti'ni yıkan ve Meksika'yı ele geçiren İspanyol serüvencisi (1485-1547). Soylu bir ailedendi. Kısa bir süre hukuk öğrenimi gördü. 1518'de Küba'nın alınmasına katıldı. Bu yılda ona Meksika'da bir koloni kurma görevi verildi. Az bir kuvvetle yola çıktı. Aztek imparatorluğunun başkenti Tenochtitlan'ı (Mexico) ele geçirmek için girişimlerde bulundu. Aztek imparatoru onları iyi karşıladı.

Çok geçmeden iki tarafın arası açıldı. İspanyolların amacı bu ülkeyi ele geçirmekti. Kortez bir olayı bahane ederek imparatoru tutsak aldı. İspanyollar, kendi aralarında da anlaşamıyorlardı. Kortez, bir ara güç duruma düştü. Aztekler, karşı saldırıya geçince imparator öldürüldü. Kortez kuvvet toplayarak Tenochtitlan'ı kuşattı; bir süre sonra burasını aldı (1521). Tutsak alınan son imparator da öldürüldü (1524). Kortez, bütün Aztek imparatorluğunu ele geçirdi; egemenlik bölgesini kuzeybatıya doğru genişletti. Kortez, kazandığı bu başarılar üzerine 5. Charles (Şarlken) tarafından 1522'de ele geçirdiği ülkelerin genel valisi atandı.

Fakat çok sertti ve acımasızdı. Bu yüzden kendisinden korkulan ve istenilmeyen bir kişi oldu. İspanya'ya çağrıldı, yetkileri azaltıldı. 1541'de ülkesine döndü. Türklere karşı açılan Cezayir seferine katıldı; ölümden zor kurtuldu. Unutulmuş bir kişi olarak hayatı sona erdi.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 25 Aralık 2015 01:55
Gerçekçi ol imkansızı iste...