Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
06:14, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cumartesi, 06 Aralık 2025 - 06:14
Arama
MaviKaranlık Forum
Outsourcing (Dış Kaynak Kullanma) Kavramı
-
Tek Mesaj #2
Misafir
Ziyaretçi
4 Kasım 2007
Ziyaretçi
2. Dışkaynak Kullanımının Önemi
Dış kaynak kullanımı, birçok faaliyeti ve kullanım alanlarını kapsamaktadır. Bazıları parça parça ve küçük fısatçı stratejik karakterler taşımaktadır. Örneğin, ofis temizliği rekabet avantajı sağlamada çok fazla rol oynamasa da işletmeye dolaylı yoldan birtakım faydaları vardır.
Dış kaynak kullanımının giderek önem kazanmasının nedenleri çok fazladır: Karmaşık ve hızlı hareket eden pazarlarda uzman hizmet edebilmenin en hızlı yoludur. Bununla birlikte, daha düşük maliyet ile çalışan üreticilerle anlaşarak maliyetlerin düşürülmesi de bir diğer önemli faktördür. Bilgi ve iletişim teknolojisinin hızla ilerlemesi sonucu, kozmopolit alanlarda, rutin işlerde dış kaynak kullanımı yoluna gidilerek büyük avantajlar elde edilmektedir.
Dış kaynak kullanımının bize verdiği esneklik sayesinde , sorunlara yol açan faktörler azaltılır veya bunlar tamamen reddedilerek elemine edilir. Özellikle Amerika’da firmaların %65 inin insan kaynakları bölümü outsource edilmektedir.
[1]
Dış kaynak kullanımının, insan kaynakları için birçok avantajlı yönü bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi iş yükünü azaltmasıdır. Örneğin, şirket çalışanları için eğitim programı gerçekleştirileceği zaman, eğitim şirketlerinin araştırılıp en uygununun saptanması, anlaşma yapılması, eğitim yapılacak yerin ayarlanması gibi işler insan kaynakları bölümünün sorumluluğundadır. Halbuki iş bir danışmanlık şirketine outsource edilirse, hem olası hatalar önlenmiş olacak hemde zamandan tasarruf edilmesi sağlanacaktır.
PricewaterhouseCoopers (PwC) İnsan Kaynakları Danışmanlık Hizmetleri Yöneticisi, insan kaynakları için outsourcing hizmetinin iki yönden cazip olduğunu şöyle belirtmektedir:
Rekabet üstünlüğü yaratmaktadır:
-Kaynaklar etkin bir şekilde kullanılmakta,
-Maliyetler düşürülmekte,
-Hizmet gerektikçe alınmakta ve
-Teknoloji yatırımı yapılmasına gerek kalmamaktadır.
Gizlilik faktörü uzman kişilerce başarıyla sağlanmaktadır.
-Maaşlar tercihe bağlı olarak gizli tutulabilmektedir.
Dış kaynak kullanımını, ana hatları ile ele alırsak bize sağladığı faydaları şu şekilde özetleyebiliriz:
Ana faaliyet konusuna odaklanma
Dağınık verilerin tek merkezde toplanması
İstenilen bilgiye kısa zamanda ulaşma imkanı
Gizliliğin korunması
Zaman tasarrufu
Verim artışı
Dışardan teknoloji kullanımı
İşin uzman tarafından yapılması
Kaynakların daha etkin kullanımının sağlanması
Dünyadaki en iyi uygulamalara ulaşabilme
Maliyetlerde tasarruf
[2]
Günümüzün rekabet ortamında bu faktörler oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle dış kaynak kullanım alanları gün geçtikçe artmaktadır.
[1]
Chrisopher Mabey, Graeme Salomen, John Storey, Human Resources Mnagement: A Strategic Introduction,2. Baskı, Blackwell Business, UK, 1998, s.262-263.
[2]
Rabia Akbulut, Hürriyet İnsan Kaynakları Eki, Sayı:227, İstanbul, 30 Ocak 2000, s.1.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Kapat
Saat: 06:14
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.