Arama

Değirmen Nedir? - Tek Mesaj #1

kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
23 Kasım 2007       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Değirmen

Değirmen,çeşitli maddeleri öğütmekte kullanılan en eski araçlardan biridir.Genellikle köy,kasaba veya üretim alanlarında bulunan bazı eski değirmenler günümüzde turistik bir konuma ulaşmıştır.
Konu başlıkları


  • 1 Değirmenin Tarihsel Gelişimi
  • 2 Değirmen Çeşitleri
  • 3 Yel Değirmeni
  • 4 Su Değirmenleri
  • 5 Elektronik Değirmenler
  • 6 Değirmentaşı
  • 7 Farklı Amaçlarda Değirmen
Değirmenin Tarihsel Gelişimi

Değirmenlerin kullanılmaya başlanması Milat'tan önceki yüzyıllara rastlar. MÖ 600'de,Araplar'ın yapabilmek amacıyla yel değirmenini icat ettiler.Bu, aynı zamanda değirmenin icadı olarak da nitelendirilebilecek bir bilgidir.
Bu tarihten 500 yıl sonra,Eski Yugoslavya ve Arnavutluk'ta su değirmenleri icat edilerek kullanılmaya başlandı.Bunların çalıştırılması için çok hızlı akan nehirlere ihtiyaç vardı.
Günümüze yakın zamanda ise, elektronik enerji tüketimiyle, yani yakıtla çalışan değirmenler icat edilerek bazı bölgelerde kullanılmaya başlanmıştır. Henüz eski yel ve su değirmenlerinin yerini alacak kadar yaygın olmasalar da,kullanımı gelişen teknolojinin gereğiyle hızla artmaktadır.
Bugün, değirmenlerin çalışma sistemindeki farklılığın nedenini tarihsel açıdan değerlendirebiliriz. Şöyle ki, bunun nedeni çeşitli tarihlerde daha sık kullanılan enerji çeşitliliği bunu gösterir.

Değirmen Çeşitleri [değiştir]

Değirmenler yel,su ve elektronik olmak üzere,kullandığı enerjiye göre üçe ayrılır.

Yel Değirmeni

180px Yel DeC49Firmeni

Yel değirmeni


Yel (rüzgar) enerjisine bağlı olarak çalışan ve su değirmeninde olduğu gibi çalışırken yakıt tüketmeyen değirmeni türüdür.MÖ 600'de Araplar'ın yapmak için icat etmişlerdir.Eski olmasına rağmen bugün de yel değirmenlerine rastlanır.Çalışmak için mutlaka rüzgar enerjisine gerek duyar.Rüzgar olmadığında hayvan gücüyle çalıştırılır.

Su Değirmenleri

180px Braine le Chateau2CBelgium2Cmoulin banal
Su değirmeni


Su enerjisine bağlı olarak çalışan ve yel değirmeninde olduğu gibi yakıt harcamadan çalışan değirmen türüdür. MÖ 100 yılında Eski Yugoslavya ve Arnavutluk'ta ilk kez kullanılmaya başlandı.Bunların çalışması için çok hızlı akan nehirler gerekiyordu.Bunun için su değirmenleri nehir kenarlarına kuruludur.Bazı su değirmenleri üstten akan suyla çalışır.

Elektronik Değirmenler

Yakıt enerjisiyle çalışırlar.Hangi yıl kullanılmaya başlandığı hakkında kesin bir bilgi yoktur.Her türlü iklim koşulunda kullanılabildiği için daha kullanışlıdır.

Değirmentaşı

Tahılları öğütür.Yel değirmenlerinin 360 derece sadece bir kez dönmesi,değirmentaşının aynı işi 50 kez tekrarlamasına yol açar.

Farklı Amaçlarda Değirmen

Değirmen,tarihte maddeleri öğütmekten başka amaçlarla da kullanılmıştır.Örneğin Hollanda'daki yel değirmenleri bir zamanlar polder denilen,sular altında kalmış toprakları sudan kurtarmak için kullanılmıştır
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen ahmetseydi; 4 Haziran 2013 17:05