Arama

Girdap Nedir? - Tek Mesaj #1

nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
23 Kasım 2007       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi

GİRDAP

Ad:  girdap.JPG
Gösterim: 284
Boyut:  15.5 KB

a. (fars. gird, yuvarlak ve Sb, su'dan gird-âb).

1. Suyun hızlı dönme hareketi ve bu hareket sonucunda oluşan çevrinti; burgaç.
2. Kötü, zor. tehlikeli durum: Yoksulluk girdabına düşmek.

—Akışkan, mekan. BURGAÇ

—Denizbil. Girdap akıntısı, kapalı bir eğriye göre yönü zaman zaman değişen deniz akıntısı. (Örneğin gelgit akıntıları bu türden akıntılardır.)

—Fels. - ÇEVRİNTİ.

—Kur. tar. Girdap ağası, OsmanlI devletinde deniz taşıtlarını bazı derin sularda oluşan girdaplardan korumak ve esenlikle çıkarmakla görevli usta gemici. (Genellikle, Tuna'da işleyen yük gemilerini güven içinde götürmek üzere atanan sorumlu kişi bu adla anılırdı.)

—Meteorol. Havanın hızlı dönme-devinimi.

—ANSİKL. Meteorol. Girdaplar düşey eksenli (tornadolar, hortumlar, siklonlar) ve yatay eksenli (yere sürtünmeden doğan küçük çaplı girdaplar) olmak üzere iki türe ayrılır. Büyüklükleri çok çeşitlidir, ılıman siklonların çapı binlerce kilometreye, hortumların çapı yaklaşık yirmi metreye ulaşır; sürtünmeden doğan küçük girdapların çapı ise birkaç metre ile birkaç santimetre arasında değişir.
Mekanikte ve dinamik meteorolojide, Yer'in ya da bir hava kütlesinin düşey doğrultu çevresinde, mutlak eksenlere (Yer’ in deviniminden bağımsız sabit yıldızlara) göre görünen dönüşüne de "girdap" adı verilir. Mutlak girdap, bir hava kütlesinin mutlak eksenlere göre olan devinimidir. Göreli girdap ise, bir hava kütlesinin, yüzeyinin belirli bir noktasında bir öz girdabı olan Yer'e göre dönüşüdür. Kutupta gezegenin açısal girdap hızı T=729x10-7 rd/sn'dir. Ekvatorda ise, Yer'in girdap hızı sıfırdır (sin y=0).
Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2018 23:49