Arama

Girdap Nedir?

Güncelleme: 6 Aralık 2018 Gösterim: 13.575 Cevap: 2
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
23 Kasım 2007       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi

GİRDAP

Ad:  girdap.JPG
Gösterim: 284
Boyut:  15.5 KB

a. (fars. gird, yuvarlak ve Sb, su'dan gird-âb).
Sponsorlu Bağlantılar

1. Suyun hızlı dönme hareketi ve bu hareket sonucunda oluşan çevrinti; burgaç.
2. Kötü, zor. tehlikeli durum: Yoksulluk girdabına düşmek.

—Akışkan, mekan. BURGAÇ

—Denizbil. Girdap akıntısı, kapalı bir eğriye göre yönü zaman zaman değişen deniz akıntısı. (Örneğin gelgit akıntıları bu türden akıntılardır.)

—Fels. - ÇEVRİNTİ.

—Kur. tar. Girdap ağası, OsmanlI devletinde deniz taşıtlarını bazı derin sularda oluşan girdaplardan korumak ve esenlikle çıkarmakla görevli usta gemici. (Genellikle, Tuna'da işleyen yük gemilerini güven içinde götürmek üzere atanan sorumlu kişi bu adla anılırdı.)

—Meteorol. Havanın hızlı dönme-devinimi.

—ANSİKL. Meteorol. Girdaplar düşey eksenli (tornadolar, hortumlar, siklonlar) ve yatay eksenli (yere sürtünmeden doğan küçük çaplı girdaplar) olmak üzere iki türe ayrılır. Büyüklükleri çok çeşitlidir, ılıman siklonların çapı binlerce kilometreye, hortumların çapı yaklaşık yirmi metreye ulaşır; sürtünmeden doğan küçük girdapların çapı ise birkaç metre ile birkaç santimetre arasında değişir.
Mekanikte ve dinamik meteorolojide, Yer'in ya da bir hava kütlesinin düşey doğrultu çevresinde, mutlak eksenlere (Yer’ in deviniminden bağımsız sabit yıldızlara) göre görünen dönüşüne de "girdap" adı verilir. Mutlak girdap, bir hava kütlesinin mutlak eksenlere göre olan devinimidir. Göreli girdap ise, bir hava kütlesinin, yüzeyinin belirli bir noktasında bir öz girdabı olan Yer'e göre dönüşüdür. Kutupta gezegenin açısal girdap hızı T=729x10-7 rd/sn'dir. Ekvatorda ise, Yer'in girdap hızı sıfırdır (sin y=0).
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2018 23:49
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Ekim 2018       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Girdap!


Yükselen ve düşen gelgitlerin etkileşimi ile üretilen büyük ölçekli döner okyanusal akım. Girdaplar, kıyı ve taban konfigürasyonlarının önemli derinlikte dar geçişler sağladığı yerlerde meydana gelir. Biraz farklı akımlarda bir vorteks hareketidir; türbülanslı akışın belirli aşamalarında, merkezi havanın yükselmesi ile dönen akımlar oluşur. Bunlara kolk denir ve yüzeyde kolayca görülebilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Girdap Sözcüğünün İngilizce Karşılığı!

  • Whirlpool

Kaynak: AnaBritannica

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Aralık 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
girdap
1 . Bir engelle karşılaşan su veya hava akıntısının dönerek ve çukurlaşarak yaptığı çevrinti, ters akıntıların oluşturduğu dönme, eğrim, çevri, anafor.
2 . mecaz Tehlikeli yer veya durum:
"Biz, aksiyonu olmayan teorilerin girdaplarında boğulmuşuzdur."- A. İlhan.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

26 Haziran 2008 / CrypTkeeR Uzay Bilimleri