"Haute Couture" (terim) türkçe sesli okunuşu "hotkutür", kelime anlamı bakımından kişinin özel beğenisine göre tasarlanmış, özel tasarım elbise demektir. Genellikle üst gelir seviyesinde elit müşterilerin beğenisine göre hazırlanan giyim türüdür. Yani kişinin kendi tercihlerine (renk, aksesuar, taşlar v.b.) göre yapılan tasarımlardır. Gelinlik buna en iyi örneklerden biridir.
‘Ben hiçbir zaman moda çevrelerinin etkisi altında kalmadım. Her zaman bir zanaatkar, bir işçi gibi düşünürüm. Tabii çok zengin bir işçi, ama yine de işçi.’
‘Haute Couture’ü öldürdüler. Ben bir ders vermek, kadınlara hiç de gülünç olmadan haute couture giyinebileceklerini göstermek istiyorum. Haute Couture tiyatro değildir.’
‘Benim müşterilerim sadece kendilerine ait olabilecek, basit kıyafetler istiyor, öyle mayonezle soslandırılmış giysiler değil.’
‘Galliano’ya bayılıyorum, ama defilesinden fotoğraflar dünya basınında birinci sayfaya çıksın, kapağa konulsun diye aklına ne eserse yapmasına izin veriyorlar, sonra da arkasından çantalarını, kozmetik ürünlerini satıyorlar.’
‘Otuzlu yıllardan esinlenmiş küçük bir kasket yaptığında bile, kendi stilini korumasını biliyor.’