Arama

Dingil Nedir? - Tek Mesaj #1

MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
25 Aralık 2007       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi

DİNGİL

Alıntıdaki Ek 66825

1. Tekerlek, çark, silindir vb. şeylerin ortasından geçen mil: Arabanın dingili kırıldı.
2. Bir taşıtın altına enine yerleştirilen ve uçlarında taşıtın tekerleklerini taşıyan parça (ya da parçalar bütünü); bu parça taşıta, genellikle askı donanımıyla bağlanır.

—Dy. Dingil aralığı, bir demiryolu taşıtında dingil takımının uç dingil eteenleri arasında ölçülen uzunluğu. ll Rijit dingil aralığı, bir taşıtta, dingilleri her koşulda birbirine koşut olan dingil takımının toplam uzunluğu.

—Oto.
  • Dingil aralığı, aynı dingile bağlı iki tekerleğin orta düzlemlerinin zeminle arakesitleri arasında ölçülen uzaklık. (Eşanl. ÖNİZ GENİŞLİĞİ.)
  • Dingil borusu, bükülmez dingilli kamyonların ya da her türlü arazide çalışan taşıtların arka köprüsünde, diferansiyelin her iki yanında yer alan ve tekerlek millerini (aks) içeren geniş ağızlı parçalardan her biri.
  • Değişmez dingil aralığı, bir dingile bağlı iki tekerleğin zemine değme noktaları arasındaki uzaklık, yayların sapması ne olursa olsun, sabit kalacak biçimde askı donanımı konumu.
  • Parçalı ya da eklemli dingil, dingilin iki ya da tek bir eklem çevresinde salınım yapmasını sağlayan, bağımsız tekerlekli arka askı donanımının özel biçimi.
Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 12 Temmuz 2018 01:53