Arama


kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
6 Şubat 2008       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Ambulans nedir? Ambulans hizmetlerinden nasıl faydalınılır?
Vatandaş olarak ambulans hizmetleri hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz.
  • Kaç çeşit ambulans vardır?
  • Ambulansa ücret vermek gerekir mi?
  • Fiyat tarifelerini kim belirliyor?
  • Özel ambulans hizmetlerinin farkı nedir?
  • Ambulans, cenaze nakil aracı olarak kullanılabilr mi?
  • ahte ambulans hizmetini nasıl anlarız?
Bir sağlık vakasında bilmemiz gereken bir çok bilgiyi ne yazık ki bilmemekteyiz. Burada bu konuya ilişkin özet bilgilere yer verilmiştir.

Kara ambulansları iki tiptir:
1) Acil Yardım Ambulansları
2) Hasta Nakil Ambulansları

Acil Yardım Ambulansları daha üst donanıma sahip olup içinde doktor olan bir ekip ile hareket eden ve her türlü acil vakaya müdahale edebilme yeteneğindeki ambulanslardır.
Hasta Nakil Ambulansları ise içinde stabilize edilmiş olan bir hastanın güvenli olarak taşınabileceği kadar tıbbi cihaz bulunan ve en az bir sağlık personelinin hastaya eşlik etmesi gereken ambulans tipleridir.
Ambulanslar hasta nakli dışında herhangi başka bir amaçla (personel nakli, malzeme taşıma, cenaze nakli) kullanılamazlar.
Cenaze nakli, Hıfzıssıhha Kanununa göre belediyelerin sorumluluğunda olan ve bu iş için ayrılmış araçlarla yapılması gereken bir hizmettir.
Ayrıca vatandaşlarımızın da ambulans hizmetlerini 112 İl Ambulans Servisi Başhekimlikleri ile Ambulans Uygunluk Belgesi bulunan ambulans servisleri dışındaki kişilerden talep etmemeleri, ambulans hizmetinin devlet tarafından bedeli ödenen bir hizmet olduğunu bilerek hareket etmeleri kendileri açısından çok önemlidir.

Hangi durumlarda ambulans çağırmalıyız?
112 ambulans hizmeti yukarıda belirtildiği gibi doktorlu ve sağlık personelinin içinde bulunduğu bir hizmettir.
Doktorun olmadığı durumlarda paramediklerinde hasta taşımaya, hastaya müdahale etmeye yetkileride vardır. O yüzden acil durumlarda çağrılması başka hastaların zamanında ve sağlıklı faydalanması için önemlidir.
Ambulansların asıl amacı hastayı en doğru ve en hızlı şekilde hastayı en yakın sağlık kuruluşuna teslim etmek olduğu gibi bazı aracı olmayan ve yardıma muhtaç hastaları nakletmek için hasta nakil ambulanslarıda mevcuttur. Cenaze işleri içinde faydalanılabilecek belediye ambulansları da vardır.
Son düzenleyen kompetankedi; 28 Mart 2008 16:06