Arama


Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
20 Mart 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi

ARBİTRAJ

Ad:  arbitraj.jpg
Gösterim: 478
Boyut:  25.6 KB


Bankacılık ve borsada bir yerden para, kıymetli maden, ticari senet ya da menkul kıymet satın alıp, bunları, aynı anda, kurları daha yüksek olan başka bir yerde satarak kâr elde etmek için başvurulan bankacılık işlemi. Fazla pahalı sayılan bir menkul kıymeti satarak, yerine, yüksek verimli ya da gelecekte yükselme olasılıkları bakımından daha elverişli görünen başka bir menkul kıymeti koyma işlemi.

Arbitraj, gerek aynı borsada benzer menkul kıymetler arasındaki, gerek ayrı borsalarda aynı menkul kıymet ya da aynı mallar arasındaki fiyat farklarına dayanır. Arbitraj pek çok biçimlerde yapılabilir. Peşin ya da vadeli olabilir. Peşin arbitraj, portföydeki kıymetlerin, daha güvenilir görünen ya da daha yüksek verim getireceği düşünülen başka kıymetlerle değiştirilmesi demektir; bu yüzden, buna portföy arbitrajı da denir. Vadeli arbitraj ise, bir kıymetle vadesi aynı olan başka bir kıymet satın alarak vade ile satmaktır; bu işlem, satılan kıymette ilerde bir düşüş, satın alınan kıymette bir artış olacağı varsayımına dayanır. Arbitraj çoğu zaman ayrı yerler arasında yapılır; bu takdirde, farklı kıymetlerin değil, birçok borsada kote edilmiş aynı kıymetlerin alım satımı sözkonusudur. iki ayrı yerdeki kurların eşdeğerli olmasından doğan durumu belirtmek için parite sözcüğü kullanılır. Kambiyo dalgalanmaları nedeniyle, bu çeşit işlemlerin uluslararası çapta yapılması dikkat isteyen bir iştir.

Türkiye'de henüz, bir tek menkul kıymet borsası olduğu için, ilerde duyulacak gereksinime göre bölge borsaları kuruluncaya kadar, aynı menkul kıymet üzerinde borsalar arası arbitraj sözkonusu değildir. Yalnızca, İstanbul borsası'nda benzer değerler arasında arbitraj yapılabilir.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 19 Mayıs 2016 00:12