Arama

Arbitraj Nedir? Arbitraj Hakkında

Güncelleme: 19 Mayıs 2016 Gösterim: 11.760 Cevap: 2
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
20 Mart 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi

ARBİTRAJ

Ad:  arbitraj.jpg
Gösterim: 477
Boyut:  25.6 KB


Sponsorlu Bağlantılar
Bankacılık ve borsada bir yerden para, kıymetli maden, ticari senet ya da menkul kıymet satın alıp, bunları, aynı anda, kurları daha yüksek olan başka bir yerde satarak kâr elde etmek için başvurulan bankacılık işlemi. Fazla pahalı sayılan bir menkul kıymeti satarak, yerine, yüksek verimli ya da gelecekte yükselme olasılıkları bakımından daha elverişli görünen başka bir menkul kıymeti koyma işlemi.

Arbitraj, gerek aynı borsada benzer menkul kıymetler arasındaki, gerek ayrı borsalarda aynı menkul kıymet ya da aynı mallar arasındaki fiyat farklarına dayanır. Arbitraj pek çok biçimlerde yapılabilir. Peşin ya da vadeli olabilir. Peşin arbitraj, portföydeki kıymetlerin, daha güvenilir görünen ya da daha yüksek verim getireceği düşünülen başka kıymetlerle değiştirilmesi demektir; bu yüzden, buna portföy arbitrajı da denir. Vadeli arbitraj ise, bir kıymetle vadesi aynı olan başka bir kıymet satın alarak vade ile satmaktır; bu işlem, satılan kıymette ilerde bir düşüş, satın alınan kıymette bir artış olacağı varsayımına dayanır. Arbitraj çoğu zaman ayrı yerler arasında yapılır; bu takdirde, farklı kıymetlerin değil, birçok borsada kote edilmiş aynı kıymetlerin alım satımı sözkonusudur. iki ayrı yerdeki kurların eşdeğerli olmasından doğan durumu belirtmek için parite sözcüğü kullanılır. Kambiyo dalgalanmaları nedeniyle, bu çeşit işlemlerin uluslararası çapta yapılması dikkat isteyen bir iştir.

Türkiye'de henüz, bir tek menkul kıymet borsası olduğu için, ilerde duyulacak gereksinime göre bölge borsaları kuruluncaya kadar, aynı menkul kıymet üzerinde borsalar arası arbitraj sözkonusu değildir. Yalnızca, İstanbul borsası'nda benzer değerler arasında arbitraj yapılabilir.

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 19 Mayıs 2016 00:12
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
17 Şubat 2016       Mesaj #2
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye

arbitraj


Menkul Kıymetler, kıymetli madenler, para, kıymetli evrak gibi değerlerin, iki piyasa arasındaki fiyat farklarından yararlanmak amacıyla fiyatların düşük olduğu yerlerden alınması, fiyatların yüksek olduğu yerlerde satılmasıdır. Ancak, arbitraj denildiği zaman genellikle kambiyo arbitrajı anlaşılmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar

Kambiyo arbitrajı, çeşitli piyasalarda kote edilen dövizlerin kurları arasındaki farktan yararlanmak amacıyla yapılan alım-satım işlemidir. Arbitraj işlemi, genellikle kısa süreli bir işlem olup, bir dövizin bir piyasadan alınması ile başka bir piyasada satılması arasında geçen zaman dönemi oldukça kısadır.

Arbitraj işlemi, döviz borçlarının en az maliyetle ödenmesi, alacaklarının ise en fazla para ile tahsili olanağını sağlar. Arbitraj işlemi ile sağlanan kâr, çoğunlukla oldukça küçüktür. Bankalar bu tür işlemlere çok rağbet ettiklerinden, çeşitli piyasaların kurları, arbitraj işlemleri sonucu birbirine yaklaşmakta, aradaki fark, çoğunlukla ulaşım giderlerini karşılayacak düzeylere düşmektedir. Bu bakımdan arbitraj işleminden önemli ölçüde kâr sağlanabilmesi, işlemin büyük ölçeklerde yapılmasına bağlıdır, ancak bu da arbitraj işleminin riskini artırır.

Dolaysız (Vasıtasız) Arbitraj


İki piyasa arasında karşılıklı olarak ve kendi paraları üzerinden doğrudan doğruya yapılan arbitraj işlemine "dolaysız arbitraj" denir. Bunu bir örnekle açıklayalım. 1 İngiliz Sterlini'nin (Pound) ABD Doları karşısındaki kuru New York'ta, 1,8000 ABD Doları, Londra'da ise 1,8001 ABD Dolarıdır. Bu durumda İngiliz Sterlini'nin ABD Doları karşısındaki fiyatı Londra'da, New York'takinden daha yüksektir. Bunun sonucu olarak, New York'ta dolar satarak sterlin almak ve Londra'da sterlin satarak dolar almak kârlı bir iştir.

New York'ta sterlin satın alınması bu piyasada dolara karşı sterlinin fiyatını artıracaktır. Londra'da ise, aksi yönde gelişme olarak, sterlinin dolar karşısındaki fiyatı düşecektir. Bu süre, her iki yerde, iki dövizin fiyatı (kuru) eşitlenene kadar sürecektir. İki farklı yerde dövizlerin alım ve satım işlemi esas olarak "düşük al-yüksek sat" ilkesine dayanmaktadır.

Dolaylı (Vasıtalı) Arbitraj


Dolaysız arbitrajda iki olan ülke ve para sayısı dolaylı arbitrajda en az üçe yükselir. Aynı paranın, değişik yabancı piyasalardaki kurlarının birbirlerinden farklı olmasından yararlanılarak, başka bir piyasadan alınıp diğer bir piyasada satılmasıdır.

Örneğin, Amsterdam'da İsviçre Frangı'nın şorin cinsinden fiyatı New York'ta dolar olarak ifade edilmiş olan fiyatından yüksekse New York'ta dolar ile İsviçre Frangı satın almak ve Amsterdam'da İsviçre Frangı satarak şorin almak, daha sonra da şorini satarak dolar almak kârlı olacaktır.

Mekan Arbitrajı


Burada, farklı piyasalarda aynı zamanda mevcut kur farkları arasındaki farklardan yararlanmak amacıyla arbitraj yapılması söz konusudur. Yukarıda dolaysız ve dolaylı arbitraja ilişkin olarak verilen örnekler böyledir.

Zaman Arbitrajı


Burada, farklı vadeler için olası marjlar arasındaki farklılıklardan yararlanmak amacıyla arbitraj yapılması söz konusudur.

Faiz Arbitrajı


Farklı paraların kısa süreli yatırımlarının gelirleri arasındaki farklılıklardan yararlanmak amacıyla yapılan arbitraj işlemidir. Bu tür arbitraj da Covered ve Uncovered (spekülatif) olmak üzere ikiye ayrılır. Serbest piyasa ekonomisinin geçerli olduğu bir dünyada faiz oranları, teorik olarak bütün dünyada birbirine eşitlenir. Ancak böylesi bir dünya varsayımsal olduğundan, bir paranın faiz oranı, başka bir paranın faiz oranından yüksek olabilir. Böylece, parasını daha yüksek faiz oranına sahip paraya yatırmak isteyenler arbitraj işlemine başvuracaklardır.

Kambiyo kontrol rejiminin uygulandığı ülkelerde arbitraj işlemleri kontrol rejiminin sıklığına koşut olarak ya yapılamaz ya da çok kısıtlı bir şekilde yapılır. Ülkemizde bankalar, kendilerine döviz pozisyonu tutma yetkisinin tanınması ile birlikte arbitraj yapma olanağına sahip olmuşlardır. Bankalarımız arbitraj işlemlerini ya kendileri için ya da müşterilerinin dış ticaret işlemleri için gereksinme duydukları döviz türünü sağlamak amacıyla yapmaktadırlar.
Son düzenleyen Safi; 19 Mayıs 2016 00:12
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Mayıs 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

arbitraj


bir piyasadan döviz, altın, tahvil ya da menkul değerler satın alıp hemen sonra bir başka piyasada satarak piyasalar arasındaki fiyat farklılıklarından kâr etıneyi amaçlayan ticari işlem. Piyasa mekanizmasının işleyişi nedeniyle arbitraj sürekli olarak yinelenebilir. Arbitraj genelde piyasalardaki fiyat farklılıklarını yok etınek eğilimindedir. Arbitraj azgelişmiş ülkelerde menkul değerlerin ülkenin değişik yöreleri arasında alım satımı düzeyinde kalabilir. Oysa gelişmiş ülkelerde genellikle döviz kurları, kısa dönemli faiz oranları, altın ve tahvil fiyatları ile ilgili uluslararası düzeydeki işlemleri ifade eder.

Dövizin anında teslim edilmek üzere alınıp satıldığı peşin (spot) döviz piyasalarında yapılan döviz arbitrajı iki ya da daha çok borsa arasında gerçekleşebilir (iki merkezli arbitraj ya da çok merkezli arbitraj). Örneğin New York’ta 1 dolar karşılığında A ülkesinin 2 sterlininin ve gene 1 dolar karşılığında B ülkesinin 5 frankının değiştirildiği varsayılırsa, bunun mantıksal sonucu, A ülkesinin 2 sterlininin 5 frank değerinde işlem görmesidir. Ama B ülkesinin bankaları herhangi bir nedenle 2 sterlin karşılığında 4 frank ödüyor olsa, New Yorklu bir borsa simsarı, bu durumda elindeki 100 bin dolarla şu üç işlemi yapabilir: 1) New York’tan 500 bin frank satın alıp, bunu B ülkesindeki hesabına transfer ettirir, 2) B ülkesindeki muhabirine bu ülkede geçerli olan 4 frank eşittir 2 sterlin kuru üzerinden aynı miktarda frank karşılığında 250 bin sterlin aldırır ve bu miktarı da A ülkesindeki hesabına transfer ettirir, 3) aynı miktardaki sterlini New York’ta dolar karşılığında ikiye bir oranında toplam 125 bin dolara satar ya da başka bir deyişle 25 bin dolar kâr eder. Borsa simsarı bu işlemleri New York’taki yüksek talep sonucunda frankın değeri yükselip kâr olanağı ortadan kalkıncaya değin sürdürür.

Faiz farklan nedeniyle arbitraj yapabilme olanağı ülkelerce çeşitli paralara uygulanan faiz oranlan arasında farklılık olduğu zaman doğar. Altın ve tahvil arbitrajı, iç piyasadaki menkul değerler arbitrajına çok benzer bir biçimde yapılır. Ama, ilk ikisinde menkul değerler arbitrajından farklı olarak, fonların gerekli işlemler için yurtdışına havale edilmesi ya da gelirin işlem sonunda ülkeye geri getirilmesi gerektiğinden, döviz kurları önemli bir rol oynar.

Kaynak: Ana Britannica
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

15 Kasım 2018 / _Yağmur_ Biyoloji
21 Haziran 2011 / _KleopatrA_ Biyoloji
21 Ağustos 2011 / Misafir Din/İlahiyat
14 Ocak 2010 / Misafir Biyoloji