Arama

Constantin Costa-Gavras

Güncelleme: 29 Ekim 2015 Gösterim: 3.506 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
26 Kasım 2006       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Constantin Costa-Gavras
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar


Constantinos Gavras (Doğumu: 12 Şubat 1933, Loutra-Iraias, Yunanistan) Film yönetmeni.

Yunan asıllı Fransız yurttaşı film yönetmeni olan Constantinos Gavras, daha çok yönettiği siyasal filmlerle tanınır. Çoğunlukla Fransızca seslendirilmiş filmler yapmış olmasına karşın, İngilizce sesli filmleri de vardır.

Jean-Louis Trintignant'ın bir savcıyı ve Yves Montand'ın da solcu bir partinin önde gelen temsilcilerinden birini canlandırdığı Z adlı filmde (1969), barışın önemi, faşist çeteler ile hükümet içindeki güçlerin ilişkisi bağlamında derin devlet sorunsalı irdelenmektedir. Filmde Yunanistan'ın adı hiç verilmemesine karşın, aslında 1963 yılında suikasta kurban giden Grigoris Lambrakis ve çevresinde dönen olaylar anlatılmaktadır. Film, En İyi Yabancı Film dalında Oscar Ödülü kazanmıştır. Sözkonusu film sansür nedeniyle uzun yıllar Yunanistan'da ve 1989'a değin Türkiye'de gösterilemedi.

Kuşatma'da (1970) ise, askeri diktatörlükle yönetilen bir Güney Amerika ülkesindeki olaylar perdeye yansıtılmaktadır. Filmde, radikal solcu bir grup, CIA'nın yaptığı işkencelere karşı çıkmak amacıyla ABD A.I.D yardım kuruluşu çalışanı görünümü altında Uruguay Polis Teşkilatını eğiten polis akademisi uzmanını ve Brezilya büyükelçisini kaçırır. Başrolde yine, Costa-Gavras'ın birlikte çalışmaktan zevk aldığı Yves Montand vardır.

Kayıp filminde ise (1982), Jack Lemmon, bu kez bir komedi filminde değil, oğlu Augusto Pinochet diktatörlüğü yönetimi altında olan Şili'de 1973 yılında gözaltına alındıktan sonra "kaybolan" gazeteci oğlunu aayan çaresiz bir babayı canlandırdığı bir filmde başrolü oynamaktadır.

Müzik Kutusu'nda (1989), ise Armin Mueller-Stahl, saygın bir ABD yurttaşı olan, ama karanlık bir geçmişle (geçmişte Nazilerle birlikte çalışan Macar Ok-Haç örgütü üyesi olmakla) suçlanan bir babayı canlandırmaktadır.

Amen adlı filmde (2003), ise Nazi Almanyası'nda kilisenin rolü sorgulanmakta ve kilise ile Papalığın aslında hiç de sanıldığı gibi masum olmadığı, Nazi Diktatörlüğünün kıyımlarına göz yumduğu ve doğrudan ya da dolaylı olarak ortak olduğu tezi işlenmektedir.

La Couparet'de (2005), ise Fransa'da yaşanan toplu işten çıkarmalar, işsizlik psikolojisi ve işsiz bir mühendisin alışılmadık ve radikal bir çözüm arayışı konu edilmektedir.

Filmleri
  • Z - Ölümsüz
  • İtiraf - L'aveu
  • Kuşatma - Etat de Siege
  • Kayıp - Missing
  • İhanet - Betrayed
  • Müzik Kutusu - Music Box
  • Çılgın Şehir - Mad City
  • Amen
  • La Couparet

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 29 Ekim 2015 22:11
Biyografi Konusu: Constantin Costa-Gavras nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
RoSSoRoSe - avatarı
RoSSoRoSe
Ziyaretçi
11 Temmuz 2008       Mesaj #2
RoSSoRoSe - avatarı
Ziyaretçi
Constantin20Gosta Gavras

Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
9 Mayıs 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Constantinos Gavras

(1933 Atina), Yunan asıllı Fransız film yönetmeni. Asıl adı Konstantinos Gavras'tır. Babası Rus asıllı, annesi Yunanlıdır. 1952'de Paris'e gitti. Sorbonne Üniversitesi'nde edebiyat öğrenimi gördü. Paris'teki Yüksek Sinema Araştırmaları Enstitüsü'nde okudu. René Clair, René Clement ve Jacques Demy gibi yönetmenlerin asistanı olarak çalıştı. 1964'te ilk filmini yaptı: "Compartiment Tueurs" (Caniler Ekspresi). "Un Homme de Trop" (On Üçüncü Adam, 1966) filminden sonra siyasal filmlere yöneldi. Yunanistan'da sosyalist milletvekili Lambrakis'in öldürülmesi ve Yunan cuntasını anlattığı "Z" (1968) ile dünya çapında ün kazandı (Oscar Ödülü). "Z"den sonra yaptığı "L'Aveu" (İtiraf, 1970) ve "Etat de Siège" (Sıkıyönetim, 1972) adlı filmleriyle bir üçleme oluşturdu. 1981'de çevirdiği "Missing" (Kayıp) ile Cannes Film Şenliği'nde Türk filmi "Yol" ile Altın Palmiye ödülünü paylaştı. 1982'de Fransız Sinematek'i başkanlığına seçildi. Öteki filmleri: 1983'te yönettiği "Hanna K." ve 1988'de yönettiği "Şeytanın Sağ Eli".
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

2 Şubat 2007 / Misafir Sanat ww
28 Kasım 2015 / eXcaLLaNT Spor ww
3 Temmuz 2008 / eXcaLLaNT Spor ww
29 Kasım 2015 / eXcaLLaNT Spor ww
13 Ekim 2015 / _AERYU_ Bilim ww