Arama

Jaye Davidson

Güncelleme: 22 Mart 2013 Gösterim: 29.412 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Eylül 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Jaye Davidson
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  jaye_davidson_stargate_ra.jpg
Gösterim: 1615
Boyut:  19.9 KB
Stargate filminde Ra rölünde

Jaye Davidson 21 Mart 1968, Kaliforniya doğumlu Amerikalı sinema sanatçısıdır. Gerçek adı Alfred Amey olan Jaye Davidson, Ganalı bir baba ile İngiliz bir annenin oğlu olarak doğdu. İki buçuk yaşına geldiğinde ailesi ile birlikte İngiltere'ye yerleşti. 16 yaşındayken okul hayatını bırakıp ufak tefek pek çok işte çalıştı.
1992 yılında yönetmenliğini Neil Jordan'ın üstlendiği ve gösterildiği yıl 6 dalda Oscar ödülüne aday gösterilen The Crying Game filmiyle ilk kez izleyici önüne çıktı. Bu filmde "Dil" adlı bir travesti karakteri başarıyla canlandırması üzerine 1993 yılında en iyi yardımcı erkek oyuncu oscar ödülü'ne aday gösterildi; ama bu ödülü kazanamadı. 1994 yılında Jiggery Pokery adlı bir TV fiminde ve yine aynı yıl yönetmenliğini Roland Emmerich'in yaptığı Stargate adlı sinema yapımında rol aldı. En son 1996 yılında Robert Leacock'ın çektiği Catwalk adlı belgesel niteliğinde ki bir filmde oynadı ve aynı yıl sinemayı bıraktığını açıkladı. Yaşamını Londra'da gerçek mesleği olan Modacılık yaparak sürdürmektedir.
Biyografi Konusu: Jaye Davidson nereli hayatı kimdir.
TiglonBoYs - avatarı
TiglonBoYs
Ziyaretçi
5 Eylül 2008       Mesaj #2
TiglonBoYs - avatarı
Ziyaretçi
jaye 04g

Sponsorlu Bağlantılar
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
22 Mart 2013       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi



Yabancı Medya
Amerikan yayın organı New Yorker’ın, 15 mart 1993 tarihli sayısında Warren Miller’ın, “Jaye Edgar Hoover Binasında" adlı karikatürü bir ofisi gösterir. Karikatürü anlamak; hem Jaye Davidson’ın, "The Crying Game" filminde, "Dil" adında bir gay-travesti karakteri canlandıran aktör olduğunu hem de John Edgar Hoover’ın son zamanlarda Amerikan ulusal medyası tarafından gay olarak gizli bir hayat yaşadığı şeklinde lanse edildiğini bilmeyi gerektiriyordu.

Öte yandan The Crying Game filmi ve Jaye Davidson'ın bu filmde canlandırdığı karakter, genel itibariyle sıradışı ve tartışmalıydı. Bu sıradışılık, Jaye Davidson'ın 1992 yılında "En iyi yardımcı erkek oyuncu" dalında Oscar'a aday olmasında bile kendini gösterdi ve ünlü bir eleştirmen Davidson’ın Sanat ve Film akademisi (Academy of Motion Picture Arts and Science) tarafından “dışlandığı”nı belirtti. Bir eşcinsel olan Davidson, memleketi Londra’da heteroseksüel olarak biliniyordu ve hatta ödül törenine erkek kılığında mı yoksa kadın kılığında mı katılacağı yönünde dedikodu ve spekülasyonlar bile yapıldı.

Yerli Medya
Turkuvaz Dergi Grubu bünyesinde çıkan Sinema dergisi, 2009 yılı Haziran sayısında "Sinema Tarihinin En İyi 75 Erkek Oyuncu Performansı" listesinde, The Crying Game fiminde canlandırdığı "Dil" karakteriyle Jaye Davidson'ı, 60. sıradan vererek, kendisine yönelik aşağıdaki açıklamayı yayımladı:
“Ağlatan Oyun”u ilk izlediğimizde o meşhur sürprizi karşısında ağzımızın açık kalmasının tek sebebi kusursuz senaryosu ve Neil Jordan’ın sinemasal anlatımın her türlü inceliğini kullanan müthiş yönetmenliği değildi. Dil karakteri bize bir kadın olarak tanıtıldıktan sonra, Jaye Davidson’ı perdede gördüğümüz ilk anda akılda hiçbir soru işareti oluşmuyordu. Biz seyirciler filmin ilk yarısı boyunca bu karakteri kadın, ikinci yarısı boyuncaysa erkek olarak kabul ederken, Davidson da bir an bile “kadın kıyafetinde erkek” klişelerine yanaşmıyor, değme oyuncuların bile düşecekleri beklendik tuzakları zarifçe aşıyordu. (Sinema Dergisi, Haziran Sayısı, 2009)
Aktörlük Sonrası Hayatı
1996 yılında aktif aktörlük hayatına son verdiğini duyuran sanatçı, sinema sektörüne girmeden önceki mesleği olan modacılığa geri döndü. Günümüzde, Londra'da Wald Disney şirketi için çalışmalarına devam eden Elizabeth Emanuel ve David Emanuel çiftinin yanında moda asistanlığı yaparak yaşamını sürdürmektedir.
Son düzenleyen Safi; 4 Kasım 2015 21:52
🌘 🚀