Arama

Siyasal Sistemler

Güncelleme: 2 Temmuz 2012 Gösterim: 14.631 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
25 Haziran 2012       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Siyasal Sistemler
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Siyasal sistemlerin, siyaset bilimiyle ilgili olarak, şu ana kadar incelediğimiz konuların bir bireşimi (sentezi) olduğu söylenebilir. Burada yalnız siyasal kurumların oluşturduğu siyasal rejimler değil, o kurumların gerisindeki siyasal güç dengeleri, o dengelerin gerisindeki etkenler ve siyasal yaşamla ilgili tüm süreçler söz konusudur. Siyasal sistemler, siyasal çatışmanın hem ürünü hem de çerçevesidir. Bu başlık altında, demokratik sistemleri, baskıcı sistemleri ve geri kalmış ülkelerin kendilerine özgü koşullarının ürünü olan siyasal sistemleri ayrı ayrı ele alacağız. Çağdaş olmayan siyasal sistemleri ise, inceleme alanımızın dışında bırakmaktayız.

1. Çoğulcu Sistemler
a) Demokrasi Kuramı
b) Siyasal Demokrasi
c) Sosyal Demokrasi
2. Tekilci Sistemler
a) Diktatörlük Kuramı
b) Marksist Rejimler
c) Faşist Rejimler
3. Geri Kalmış Ülke Sistemleri
a) Geri Kalmışlığın Nedenleri ve Özellikleri
b) Azgelişmiş Demokrasiler
c) Tek Partili Rejimler
ç) Askeri Diktatörlükler

Ahmet Taner Kışlalı, Siyasal Sistemler

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
2 Temmuz 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Siyasal Sistemler
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Siyasal sistem, sosyal sistemin bir dalı olduğu için toplumlar arasında farklı sistemler ortaya çıkmıştır.Siyasal sistem genel olarak devlete bağlı olan kurumların birbirleri arasındaki ilişkiler ve yöneten ile yönetilenler arasındaki ilişkilerin bütünüdür.Siyasal sistemler yöneten ve yönetilenin sayılarına göre kategorilendirilir.
Eflatun'a göre ilk siyasi sistem patriarşidir.Bu küçük toplumlardaki daha çok aileler içinde uygulandığı varsayılan bir sistemdir ve yöneten pozisyonunda, erkek ve en yaşlı olan kişi bulunmaktadır. Ailelerin birleşmesiyle büyüyen toplumlarda, bir ailenin yönetimde bulunması ile monarşi birden fazla ailenin bulunması halinde ise aristokrasi sistemleri ortaya çıkmıştır. Sistemin bilgelikten çok şan ve şöhrete önem vermesinden dolayı bozulması timokrasi'yi ortaya çıkarmış ilerleyen dönemlerde yöneticiler, erdem ve bilgelikten yoksun oldukları sebebiyle, zenginlik ihtirasına bürünmüş ve oligarşi ortaya çıkmıştır. Oligarşide ortaya çıkan düzensizlikle meydana gelen çatışma sonucu yoksulun zengini yenmesi ile demokrasi oluşmuştur. Fakat Eflatun, halkın tamamının siyasete karışmasının toplumu bozacağını ileri sürer. Bu durumda ise toplum Tiranlık sistemine teslim olur ve köleleşir. Eflatun bütün siyasi sitemleri bu şekilde tasnif eder ve özetler.
In science we trust.

Benzer Konular

4 Aralık 2009 / ThinkerBeLL Siyasal Bilimler
10 Mart 2009 / ThinkerBeLL Çevre Bilimleri
8 Şubat 2008 / KisukE UraharA Taslak Konular