Arama

Afgan Muahedesi (Türk-Afganistan Antlaşması)

Güncelleme: 18 Aralık 2015 Gösterim: 4.311 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Aralık 2015       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Afgan Muahedesi (Türk-Afgan antlaşması)
MsXLabs.org & Büyük L.
Sponsorlu Bağlantılar

Kurtuluş savaşı sırasında TBMM Hükümeti’yle Afganistan arasında imzalanan antlaşma (1 mart 1921). Sovyetler Birliği ile yapılacak antlaşmayı görüşmek üzere Moskova'ya giden türk heyetiyle Afganistan yetkilileri arasında Moskova' da imzalanan antlaşmada, TBMM Hükümeti uluslararası düzeyde ilk kez türk ulusunun gerçek temsilcisi olarak kabul edildi. Onaylanmamış olan Gümrü antlaşması dışında, Ankara Hükümeti’nin imzaladığı ilk bağıt olan antlaşmada, doğu uluslarının uyanışından, bağımsızlık ve özgürlüklerinden söz ediliyordu. AntlaşmaylaTürkiye, Afganistan’a eğitim alanında yardım yapmayı üstleniyordu.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Aralık 2015       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Türkiye-Afganistan Antlaşması
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye Afganistan Antlaşması Çeşit Dostluk Antlaşması İmzalanma 1 Mart 1921
  • Yer Moskova
  • İmzacı devletler
    • 22px Flag of Afghanistan 281919E28093192129svg Afganistan
    • 22px Flag of Turkeysvg Türkiye Büyük Millet Meclisi
  • İmzalayanlar
    • Türkiye
      • Ekonomik İşler Bakanı Yusuf Kemal ve
      • Eğitim İşleri Bakanı Dr. Rıza Nur Bey
    • Afganistan
      • Olağanüstü Büyükelçi Sayın General Mehmet Veli Han
  • Dilleri Afganca, Türkçe
Türkiye-Afganistan Antlaşması, 1 Mart 1921 tarihinde müzakere için Moskova'da bulunan Türk heyeti ile yeni kazanmış bulunan Afganistan temsilcileri arasında imzalanan dostluk antlaşmasıdır. Antlaşma 10 maddeden oluşmaktadır.

Bu antlaşma ile:
  1. Maddi ve manevi menfaatleri tamamen müşterek olan bu iki kardeş devlet ve millet, eskiden beri mevcut olan manevi bağlarını ve tabii ittifaklarını resmi bir anlaşma ile belirtmeye karar verdiklerini;
  2. Birbirlerinin bağımsızlıklarını tanıdıklarını;
  3. Taraflardan birine yapılacak bir tecavüzün, diğer tarafa da yapılmış sayılacağını ve tehdidi bertaraf etmeyi kabul ettiklerini;
  4. Kültürel bağları güçlendirmek için Türkiye'den Afganistan'a öğretmen ve subayların gönderilmesi hususunda mutabakat sağlandığını;
  5. Türkiye ve Afganistan arasında zaten mevcut olan dostluk bağlarının daha da kuvvetlendirileceğini kararlaştırmışlardır.
Türk-Afgan Antlaşması 1928 tarihinde Ankara'da yenilenmiş ve yeni antlaşmada ittifak taahhüdü tadil edilmiştir.

MADDELERİ VE YAZI
Moskova, 1 Mart 1921

(Metin)

Bismillâhirrahmanirrahim,

Yüce Türkiye Devleti ve Afganistan, içtenlikle birbirine bağlı, bir umut ve kutsal amaçla gönülleri dolu olarak; nesnel ve moral bakımdan bütünüyle yüksek ortak çıkarlara sahip bulundukları ve bu devletlerden birinin mutluluk ve felâketinin ötekinin mutluluk ve felâketine neden olacağı kanısı ve inancıyla; Doğu dünyasının uyan ve makurtuluşunun başlangıcının sevinçle görüldüğü şu anda, geçmiş zamanlardaki gibi bağlantısız (irtibatsız) ve yalnız kalınamayacağı ve kendilerine kimi tarihsel görevler düşmekte olduğu bilinci içinde; bir vücudun parçası gibi, Taraflardan birine gelecek sıkıntı ve dertten öteki Tarafın etkilenip üzüntü duymasını doğal sayan bu iki kardeş Devlet ve ulus, aralarında öteden beri var olan moral birliği ve doğal ittifakı siyaset alanına geçerek, bu ittifaka somut ve resmi bir nitelik verip tüm Doğunun gelecekteki mutluluğu için hayırlı bir başlangıç olmak üzere, uğurlu bir İttifak Antlaşması yapmayı kararlaştırmışlardır. Bu amaçla,

Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmetince:
Hükûmet üyelerinden Ekonomik İşler Bakanı Yusuf Kemal ve
Eğitim İşleri Bakanı Dr. Rıza Nur Beyler;

Yüce Afganistan Devletince:
Olağanüstü Büyükelçi Sayın General Mehmet Veli Han; yetkili Temsilci olarak atanmışlardır. Adı geçen yetkili Temsilciler, birbirlerinin yetki belgelerinin düzenli olduğunu görerek, aşağıdaki maddeleri kabul etmişlerdir:

Madde 1. Çok şükür bağımsız bir yaşam sürdüren Türkiye Devleti, içtenlikle ve gönülden bağlar ile bağlı bulunduğu Yüce Afganistan Devletini gerçek anlamıyla bağımsız tanımayı bir görev bilir.

Madde 2. Bağıtlı Yüksek Taraflar, tüm Doğu uluslarının kurtuluş, bütünüyle her Ulusun istediği herhangi bir rejim ve hükûmet biçimi ile kendisini yönetmekte özgür olduğunu açıklar; Buhara ve Hayve Devletlerinin bağımsızlığını tanırlar.

Madde 3. Yüce Afganistan Devleti, yüzyıllardan beri İslâmiyete önderlik ve ona üstün görevler yapmış olan, Hilâfet dünyasını elinde tutan Türkiye'nin bu alanda lider olduğunu, bu fırsattan yararlanarak da, açıklar.

Madde 4. Bağıtlı Taraflardan biri, Doğuyu istilâ, ya da sömürge yapma siyasetini izleyen her hangi bir emperyalist Devlet tarafından ötekine yapılacak saldırıyı bizzat kendine yapılmış sayarak, elindeki araçlar ve olanaklarıyla, onu püskürtmeyi kabul eder.

Madde 5. Bağıtlı Taraflardan her biri, ötekinin anlaşmazlık içinde bulunduğu üçüncü devletin çıkarlarına uygun, ya da öteki bağıtlı Tarafın çıkarlarına zararlı her hangi bir devletlerarası antlaşma ve sözleşme yapmamayı ve herhangi bir devletle antlaşma imzalayacağı zaman öteki Tarafa haber vermeyi yükümlenir.

Madde 6. Bağıtlı Taraflar, arasındaki ekonomik ve ticaret ilişkilerinin ve Konsolosluk işlemlerinin düzenlenmesi için gerekli sözleşmeleri ayrıca yapacaklar ve şimdiden birbirlerinin Başkentlerine Büyükelçi göndereceklerdir.

Madde 7. Bağıtlı Taraflar iki ülke arasında düzenli ve özel postalar kurarak, siyasal durumları ile eğitim, ticaret vb. durumlardan ve her türlü gereksinim ve isteklerinden, karşılıklı ve en ivedi olarak, birbirlerine bilgi vereceklerdir.

Madde 8. Türkiye Afganistan'a kültür alanında yardım etmeyi, öğretmen ve subay göndermeyi ve bu öğretmenler ve subayların en az beş yıl görevde kalmasını ve bu sürenin sonunda, Afganistan isterse, yeniden eğiticiler göndermeyi yükümlenir.

Madde 9. Bu Antlaşma en kısa sürede onaylanacak ve o andan başlayarak yürürlüğe girecektir.

Madde 10. Bu Antlaşma iki örnek olarak Moskova'da düzenlenmiş ve Tarafların tam yetkili Temsilcilerine imza edilip verilmiştir. Antlaşma Hicri yılın bin üç yüz otuz dokuzunda, Cemaziyelahirin yirmi birinci gününe rastlayan, bin üç yüz otuz yedi yılı Martının birinci salı gününe rastlayan, bin üç yüz otuz yedi yılı Martının birinci salı günü imza edilmiştir.

Antlaşma koşulları
  1. Bu iki kardeş devlet ve millet, birbirlerini bağımsızlıkların tanıyacaklardır.
  2. Taraflardan birine yapılacak saldırı diğerine de yapılmış sayılacak ve saldırıyı ortadan kaldıracaklardır.
  3. Kültürel bağları güçlendirmek için Türkiye, Afganistan'a öğretmen ve subay gönderecektir

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

24 Eylül 2011 / Safi Tarih
12 Ocak 2017 / Misafir Cevaplanmış
18 Aralık 2015 / BARIŞ Taslak Konular
1 Haziran 2015 / _AERYU_ Edebiyat