Arama

Cengiz Han

Güncelleme: 27 Ekim 2012 Gösterim: 110.673 Cevap: 3
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
6 Ekim 2006       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
1167 yılında doğdu. Moğol Kağanı ve Moğol Devleti'nin kurucusudur. Asıl adı Temuçin’dir. Temuçin, 13 yaşlarında iken, babasını kaybetti. Henüz küçük olduğundan, kabilesi, onu bırakıp Tayciutlar’a katılmak istedi. Annesi Helün Hatun, binbir çaba ile kabilenin küçük bir bölümünü geri çevirebildi. Nice güçlük ve sıkıntıya rağmen, varlıklarını sürdürebildiler. Bütün bu olaylar sırasında, Temuçin’deki önderlik yetenekleri kendisini belli ediyordu.

Sponsorlu Bağlantılar
Cengiz, han olduktan sonra Çin’deki Kitün/Chin Sülalesi'nin, kuzey sınırlarında Tatarlar’a karşı giriştiği bir harekete katıldı ve Tatarlar ezildi. Ona göre Tatarlar, atalarına kötülük edip, ölümüne neden olmuşlardı. 1202’te Tatar kabileleri ile savaştı ve onları yendi.

Cengiz Han, Moğolistan’ın tek gücü durumuna gelmişti. 1206 İlkbaharı'nda, Onon Irmağı boylarında bir kurultay toplandı. Bu kurultay, bütün kabilelerin temsilcileri Han Cengiz’i, bakanlığa (Kağan) getirdiler. Cengiz unvanı da bu sırada verilmiş olmalıdır.

Cengiz Kağan, Çin’den batıya giden ticaret yolunu denetimlerinde tutan Tangutlar’la savaştı. 1209’da kendisi de sefere katıldı. Başkent Ning-hia düşmediyse de, Tangutlar denetim altına alındı. Cengiz Kağan, Asya’nın doğusunda büyük bir güç olarak ortaya çıkarken, Orta Asya’nın kudretli devleti de Harezmşahlar’dı. İki ülke arasında birçok elçiler gidip gelmişti. Cengiz, iki ülke arasında özellikle ticaretin gelişmesinden yana olduğunu belirtmiş, Harezmşah'tan gelen kervan mallarını uygun fiyatlarla satın almıştı.

Cengiz, 1218’de bir kaç elçisi dışında tamamı Müslüman olan tacirlerin yönettiği 450 kişilik bir kervan hazırlatıp gönderdi. Cengiz’in Moğollar’ı tek bir devlet altında toplaması sonucu, eski Göktürk topraklarındaki bazı Türk Boylarının Batı’ya doğru göçü başlamıştır.

Asya’daki dinler mücadelesinde, Cengiz’in Şaman inancında olmasına karşın, siyasal açıdan İslamiyet’e yakınlaşmasıyla İslamiyet’e destek sağlamıştır.

Cengiz’le birlikte Asya’nın iktisadi yaşamı da değişime uğramıştır. Ülkelerarası ticaret yeni boyutlar kazanmış, sınırlar ve gümrükler ortadan kalkmıştır. Asya’da tek bir devletin egemen olmasıyla, Asya’nın batısı ile doğusu arasındaki ticari ilişkiler gelişmiştir. Cengiz Han, 1227 yılında ölmüştür.

*
Son düzenleyen kompetankedi; 17 Mart 2007 18:23
Biyografi Konusu: Cengiz Han nereli hayatı kimdir.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Mayıs 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Cengiz Han (1167–1227)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar
cengizhan
Cengiz Han, Moğol kabilele­rini buyruğu altında birleştirmiş, Asya'yı bir baştan bir başa fethederek güçlü bir impara­torluk kurmuş Moğol kağanıdır. Tarihin tanı­dığı en büyük fatihlerden biri olan Cengiz'in çocukları ve torunları da Çağatay Hanlığı, Şeybaniler, Altınordu, Gökordu, Kırım, Ka­zan, Buhara ve Astrahan hanlıkları ile İlhanlı Devleti'nin kurucuları olmuşlardır.
Asıl adı Temuçin'dir. Cengiz sanını kağan olunca almıştır. Babası Yesügey 1160'larda yıkılan Moğol Devleti'nin son hükümdarı Kutula'nın yeğeniydi. Ünlü bir bey olan babası Temuçin daha küçük yaşlarda iken ölünce başkanı olduğu boy dağıldı. Bu yüzden Temuçin'in çocukluğu birçok yönden sıkıntı içinde geçti. 20 yaşlarına gelince mücadeleye girişerek önce bağlı olduğu boyu buyruğu altına almayı başardı. Sonra başka boylar da onun yönetimini kabullendiler. Bir bölük Moğol boyu da Camuka adlı beyin önderliği altında toplanınca Temuçin ile Camuka karşı karşıya geldi. Uzun süren savaşlardan sonra Camuka'yı ve onu destekleyenleri yenen Temuçin Moğolistan'a tümüyle egemen oldu. 1206'da bütün Moğol kabilelerinin temsilcile­rinin bir araya geldikleri kurultay Temuçin'i Cengiz adıyla "kağan" (hakan) ilan etti.
Cengiz bundan sonra doğuda ve batıda fetihlere girişti. Önce adım adım Kuzey Çin'i ele geçirdi. 1213'te Çin Seddi'ni aştı. 1215'te Çin'in bütün önemli yerlerini aldı ve başkent Pekin'e girdi. Çin'deki seferleri sürdürmek için komutanlarından Mukali'yi görevlendire­rek kuzeye çekildi. Daha 1209'da başlayan batı fetihleri sırasında Uygurlar'ı ve Karluklar'ı kendisine bağlamıştı. Ardından Naymanlar'ı da bozguna uğrattı ve Türkistan'a yönel­di. Buralara egemen olan Harezmşahlar'a 1220'de kesin bir darbe indirerek Buhara, Semerkant gibi önemli kentleri, Maveraünnehir'i ve Horasan'ı ele geçirdi. Harezmşahlar'ı tarih sahnesinden sildikten sonra 1225'te Mo­ğolistan'a döndü. Çin Seddi'nin batısında yaşayan ve uzun yıllardan beri Moğollar'a karşı duran Tangutlar üzerine büyük bir sefere girişti. Ama Tangutlar'ın başkentinin alındığını göremeden öldü.
Göçebe bir kavim olan Moğollar'ı tek bir yönetim altında birleştiren Cengiz Han bu başarısıyla tarihte büyük ün kazanmıştır. Ama fetihler sırasında göçebe Moğollar'ın yerleşik kavimlere karşı acımasız davranmala­rı, giriştikleri yağmacılık ve yıkım hareketleri tarihte olumsuz izler bırakmıştır. Cengiz'in çocukları ve torunları fetihleri sürdürmüşler, Çin Denizi'nden Akdeniz kıyılarına, Orta Asya'dan Tuna boylarına kadar uzanan top­raklarda egemenlik kurmuşlardır. Ama bu egemenlikler uzun süreli olamamış, yalnız Güney Rusya'daki Altınordu Devleti 16. yüzyıla kadar varlığını koruyabilmiştir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
25 Nisan 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Cengiz Han

Tarihte ilk kez Moğolları tek bir yönetim altında toplayarak büyük bir Moğol imparatorluğu kurdu. Asıl adı Timuçin'dir. Babası Yesugey'i küçük yaşta yitirdiğinden; çocukluğu ve gençliği sıkıntı içinde geçti. Moğol soylularına karşı ayaklanan Camuka'yı yenerek Moğol kabilelerinin birliğini sağladı. 1206'da Naymanları da yenerek İmparator anlamına gelen Cengiz ya da Çingiz unvanını aldı. Bu tarihten sonra tüm Moğolistan'a egemen oldu. Ardından büyük fetihlere girişti. İlk önce Kuzey Çin eyaletlerini ele geçirdi; Karahıtaylar, Uygurlar, Karluklar ve Merkitler, Moğol egemenliği altına girdi. Daha sonra Asya'nın en güçlü devletlerinden biri olan Harizmşahlar Devleti'ni ortadan kaldırdı. Harizmşahlar Devleti'nin yenilmesinden sonra Cengiz, Moğolistan'a döndü ve bir süre sonra da öldü.

Cengiz'in ölümü ve merkezi kaganligin zayiflamasi ile beraber bu bölgelerde müstakil devletler kurulmustur:
  • Kubilay Hanligi
  • Ilhanlilar
  • Altin Ordu
  • Kirim Hanligi
  • Ejderhan Hanligi (Astrahan veya Haci Tarhan Hanligi)
  • Kazan Hanligi
  • Kasim Hanligi
  • Sibir Hanligi (Küçüm Hanligi)
  • Nogay Hanligi
  • Çagataylilar
Son düzenleyen Safi; 5 Aralık 2016 19:16
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Ekim 2012       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Cengiz han ın ölmesiyle Moğol toprakları, cengiz han ın çocukları arasında paylaştırıldı. Kurulan devletlerden İlhanlılar, türklere sürekli eziyet etmiş, anadoludaki bütün tarihi eserleri yakıp tıkmıştır. Yaklaşık 100.000 türk 'ü katletmiştir. Anadolu selçuklu devletini yıkmıştır. Bu tüm olumsuz sonuçlardan çıkan tek bir olumlu sonuç ANADOLUNUN TÜRKLEŞMESİNİN HIZLANMASI dır. İlhanlılar o dönemde yenilemez bir güçdü. Anadolu selçuklu devleti Mısırda kurulan 4. Türk devleti Memlüklerden yardım istedi. Memlüklüler İlhanlıları 2 kez yendi. Tarihte barbar moğolları iki kez yenen tek türk devleti Memlüklerdir. Memlüklüler yaptıkları iyilik karşısında Anadolu türklerinden gerekli iyi niyeti göremediler. Ne haliniz varsa görün diyerek tekrar geri döndüler. Verilen desteğin geri çekilmesiyle Anadolu Selçuklu devleti yıkıldı. Anadolu da bir çok türk beylikleri kurulmaya başladı. Bu beyliklerden en küçüğü olan osmanoğulları beyliği bir devlet halini aldı. önce türk beylikleri birleştirildi. Sonra Osmanlı Devleti olarak 3 kıtaya egemen oldu. Asya, Avrupa, Afrika. Artık dünyanın en gelişmiş süper gücü Osmanlı Devletiydi. Rönesans yapıldığında Teknoloji, bilim ve sanat bakımından Avrupadan çok önde olduğundan Osmanlının rönesans hareketlerinden pek etkilendiği söylenemez. Ama Batıdaki bilimsel gelişmeler takip edilememesi Osmanlı devletinin yıkılmasına zemin hazırladı.

Benzer Konular

3 Aralık 2011 / ozancan Soru-Cevap
3 Haziran 2013 / AndThe_BlackSky Mitoloji
7 Haziran 2012 / Mira Mitoloji
6 Temmuz 2015 / Jumong Mitoloji