Arama

Kemal Kılıçdaroğlu

Güncelleme: 1 Haziran 2015 Gösterim: 63.472 Cevap: 1
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
24 Ocak 2009       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
Kemal Kılıçdaroğlu
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

F1089240101 1

Doğum tarihi 17 Aralık 1948
Doğum yeri 22px Flag of Turkeysvg Nazımiye, Tunceli, Türkiye
Eğitimi Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi
Mesleği İktisatçı, maliyeci ve siyasetçi

Kemal Kılıçdaroğlu (d. 17 Aralık 1948, Nazımiye, Tunceli), Türk iktisatçı, maliyeci ve siyasetçidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi 22. ve 23. dönem İstanbul milletvekili olan Kılıçdaroğlu, aynı zamanda Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili'dir.

Yaşamı

Öğrenim yaşamı

Tunceli'de doğan Kemal Kılıçdaroğlu, ilk ve orta öğrenimini Anadolu'nun çeşitli yerlerinde yaptı. Yüksek öğrenimini yapmak için girdiği Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (şimdiki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) İktisat/Maliye bölümünden 1971'de mezun oldu.

İş yaşamı

Lisans öğrenimini tamamladığı 1971 yılında, girdiği hesap uzman yardımcılığı sınavının ardından Maliye Bakanlığı'nda göreve başladı. Daha sonra hesap uzmanı olan Kılıçdaroğlu, bir yıl Fransa'da kaldı. Hesap uzmanlığını 1983'e kadar sürdürdü ve aynı yıl Gelirler Genel Müdürlüğü'ne atandı. Burada önce daire başkanı olarak görev aldı; daha sonra aynı kurumun genel müdür yardımcılığını yaptı.
Kemal Kılıçdaroğlu 1991 yılında Bağ-Kur'a atandı. Burada genel müdürlük yapan Kılıçdaroğlu, 1992 yılında da Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü'ne geçti. Daha sonra kısa bir süre Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda müsteşar yardımcısı olarak görev yaptı. 1994 yılında Ekonomik Trend dergisi tarafından "Yılın Bürokratı" seçildi. Kemal Kılıçdaroğlu, 1999'un Ocak ayında kendi isteğiyle Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü'nden emekli oldu.
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı çalışmalarında Kayıtdışı Ekonomi Özel İhtisas Komisyonu'na başkanlık eden Kılıçdaroğlu, Hacettepe Üniversitesi'nde de bir süre ders verdi. Daha sonra Türkiye İş Bankası'nda yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

Siyaset yaşamı

Türkiye Büyük Millet Meclisi 22. dönem için yapılan 3 Kasım 2002 Milletvekili Genel Seçimleri'yle Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili olarak Meclis'e girdi.
22 Temmuz 2007 Milletvekili Genel Seçimleri'nde de İstanbul'dan 23. dönem milletvekili seçilen Kemal Kılıçdaroğlu, hâlen bu göreviyle birlikte, Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekilliği'ni sürdürmektedir.
Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Şaban Dişli'yi, Silivri'de bir arsanın imar durumunu değiştirme karşılığında 1 milyon dolarlık iş takibi ücreti talep etmekle suçladı. Bu iddiasını daha sonra Başbakan Erdoğan'a yönelik bir soru önergesiyle Meclis'e taşıdı. Dişli, iddialar karşısında partisindeki görevinden istifa etti.
Almanya'nın Frankfurt kentinde görülen Deniz Feneri yolsuzluk davasının Türkiye ayağına ilişkin bazı belgeler açıkladı.
hakkında çeşitli iddialar ortaya attı. Fırat'ın en büyük ortağı olduğu Menas adlı şirketin ürünlerini yurtdışına götüren tırda 89 kilogram Kılıçdaroğlu, 22 Eylül 2008 tarihinde düzenlediği bir basın toplantısında, "Baron" olarak adlandırdığı Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırateroin yakalandığını ve Menas'ın hayali ihracat yaptığını iddia eden Kılıçdaroğlu, Fırat'ı kameralar önünde tartışmaya çağırdı. İddialara yanıt veren Fırat, 25 Eylül günü saat 14:30'da meclis basın toplantısı salonunda, gazeteci Uğur Dündar tarafından yönetilmesi planlanan tartışmaya katılacağını dile getirdi. 2009 Türkiye Cumhuriyeti Yerel Seçimleri'nde Cumhuriyet Halk Partisi'nin İstanbul Belediye Başkan Adayı seçilmiştir.

Özel yaşamı


Evli olan Kılıçdaroğlu, üç çocuk babasıdır. Ayrıca 2003, 2005 ve 2007 yıllarında verdiği mal bildirimlerini kamuoyuna açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 2007 sonu itibarıyla kendi üzerine 2 konut, 3 kooperatif hissesi ve toplam 2.733 YTL değerinde 8 tablo kayıtlıdır.

Yapıtları

Kılıçdaroğlu'nun yayımlanmış üç kitabı ve çok sayıda makalesi bulunmaktadır.
  • Kemal Kılıçdaroğlu, İşsizlik Sigortası Kanunu-Yorum ve Açıklamalar, TÜRMOB, Ocak 1993.
  • Kemal Kılıçdaroğlu, 1948 Türkiye İktisat Kongresi, 1. baskı DPT, 2. baskı SPK, Eylül 1997.
  • Kemal Kılıçdaroğlu, Kayıtdışı Ekonomi ve Bürokraside Yeniden Yapılanma Gereği, TÜRMOB, Ekim 1997.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Jumong; 1 Haziran 2015 11:39 Sebep: sayfa ve mesaj düzeni
Biyografi Konusu: Kemal Kılıçdaroğlu nereli hayatı kimdir.
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
1 Haziran 2015       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
f3c7ce5o

Sponsorlu Bağlantılar
Kemal Kılıçdaroğlu kimdir, 22 Mayıs 2010 tarihinde yapılan CHP’nin 33. Olağan Kurultayı’nda 1200 delegeden 1189 oy alarak Cumhuriyet Halk Partisi’nin 7. Genel Başkanı seçilen Türk maliyeci, iktisatçı ve siyaset adamı. Kılıçdaroğlu genel başkan seçilmeden önce T.B.M.M.’nde 23. ve 23. dönem İstanbul Milletvekili olarak görev yapmış, Cumhuriyet Halk Partisi’nin grup başkan vekilliği görevini üstlenmiştir.

Kemal Kılıçdaroğlu, 17 Aralık 1948 tarihinde, tapu memuru Kamer Bey ve ev hanımı Yemuş Hanım çiftinin dördüncü çocuğu olarak, Nazımiye, Tunceli’de dünyaya geldi. İlk ve orta dereceli öğrenimlerini Tunceli, Elazığ ve Erciş’de tamamlayan Kılıçdaroğlu, üniversite eğitimi için Ankara’yı tercih etti ve 1971 yılında, eski adıyla Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, yeni adıyla Gazi Üniversitesi İktisat Faküktesi’nden mezun oldu. Üniversite yıllarında sol görüşü ile tanınan Kılıçdaroğlu, sol görüşlü öğrenci eylemlerinin tanınan isimlerinden birisi oldu ve de Toplumsal ve Kültürel Eylemler Derneği’nin başkanlığını üstlendi.
Kılıçdaroğlu, üniversiteden mezun olmasının ardından hesap uzmanı olarak Maliye Bakanlığı’nda çalışmaya başladı ve bu görevi 1983 yılına kadar sürdürdü. Maliye Bakanlığı’nda çalıştığı süre içerisinde görevi dolayısıyla bir yıl Fransa’da kaldı. 1983–1991 yılları arasında Gelirler Daire Müdürlüğü’nde çalışan Kılıçdaroğlu, bu kurumda daire başkanı ve genel müdür yardımcılığı pozisyonlarında bulundu.
1991 yılında Bağ-Kur’a atanan Kılıçdaroğlu, 1992 yılında Sosyal Sigortalar Kurumu’na geçti. Ekonomik Trend dergisi tarafından, 1994 yılında Yılın Bürokratı seçilen Kılıçdaroğlu, 1999 yılının ocak ayında S.S.K.’dan emekli oldu.
SSK Genel Müdürlüğü’ndeki görevinden ayrıldıktan sonra Demokratik Sol Parti’den siyasete girmek istediyse de, parti başkanı Bülent Ecevit tarafından 18 Nisan 1999 tarihindeki genel seçimlerde aday olarak gösterilmedi. Bu olayın ardından kısa bir süre için Hacettepe Üniversitesi’nde ders veren Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal’ın daveti üzerine CHP’ye katıldı.
3 Nisan 2002 Milletvekili Genel Seçimleri’nde CHP’den aday olan Kılıçdaroğlu, T.B.M.M. 22. Dönem’de İstanbul Milletvekili olarak meclise girme şansını kazandı ve 22 Temmuz 2007 tarihinde yapılan bir sonraki seçimde bu ünvanını korudu.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin grup başkan vekilliği görevini üstlenen Kılıçdaroğlu, yolsuzluklara karşı verdiği mücadelesi ile halkın gözünde ayrı bir yer edindi. AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili olan Şaban Dişli’yi Silivri’de bir arsanın imar durumunu değiştirme karşılığında 1 milyon dolarlık iş takibi ücreti talep etmekle suçlayan Kılıçdaroğlu, Dişli’nin partisindeki görevinden istiva etmesine sebep oldu. Ayrıca Deniz Feneri yolsuzluğu davasının Türkiye ayağına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Kılıçdaroğlu’nun yolsuzluklarla mücadelesi bu dosyalarla sona ermedi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile pahalıya satın alınan su sayaçları konusunda ulusal bir tv kanalında tartışan Kılıçdaroğlu, ayrıca AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Fırat’ı hayali ihracat yaptığı gerekçesiyle canlı yayında tartışmaya davet etti. Canlı yayında gerçekleşen tartışmanın sonrasında Fırat görevinden istifa etti. Mir Fırat, istifa gerekçesi olarak sağlık durumunu gösterdi.
2009 Yerel Seçimleri’nde CHP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu, AKP’nin adayı olan Kadir Topbaş’a az bir oy farkı ile seçimi kaybettiyse de, CHP’nin İstanbul’dan aldığı oy oranını yüksek bir oranda arttırmayı başardı.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın partisinden istifa etmesinin ardından partililer tarafından genel başkan koltuğuna en yakın isim olarak görülen Kemal Kılıçdaroğlu, Baykal’ın istifasının ardından genel başkanlık görevine aday olmayacağını açıkladı. Fakat bu açıklamadan kısa bir süre sonra, 17 Mayıs 2010 tarihinde kararını değiştirerek kurultayda aday olacağını belirtti.
22 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleşen 33. CHP Olağan Kurultayı’nda, geçerli olarak sayılan 1189 oyun tamamını alan Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin 7. Genel Başkanı oldu. Partinin tarihindeki en kalabalık toplantılardan birisinin gerçekleştiği kurultaya CHP’nin üçüncü başkanı olan rahmetli Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit’de katılarak Kılıçdaroğlu’na destek verdi. Kılıçdaroğlu, genel başkan seçilmesinden sonra verdiği ilk demeçte CHP’yi iktidara taşıyacağını söyledi.
Siyasi söylemlerinde ve rakipleriyle girdiği tartışmalarda sakin tavırları ile dikkat çeken Kılıçdaroğlu, medya tarafından Hindistan’ı tek kurşun atmadan İngiliz egemenliğinden çıkartan efsanevi pasifist lider Mahatma Gandhi’ye benzetildi ve de kendisine Gandi Kemal lakabı takıldı.
Selvi Kılıçdaroğlu ile evli olan Kemal Kılıçdaroğlu, bu evlilikten üç çocuk sahibidir.
Kılıçdaroğlu’nun ikiz kardeşi Adil Kılıçdaroğlu’da kendisi gibi politikacıdır ve de Cumhuriyet Halk Partisi’nde görev almaktadır.


Eserleri
İşsizlik Sigortası Kanunu-Yorum ve Açıklamalar, Ocak 1993
1948 Türkiye İktisat Kongresi, Eylül 1997
Kayıtdışı Ekonomi ve Bürokraside Yeniden Yapılanma Gereği, Ekim 1997


🌘 🚀

Benzer Konular

7 Haziran 2009 / KisukE UraharA Müzik tr
13 Ağustos 2016 / Baturalp Bilim tr
9 Temmuz 2015 / Hera Bilim tr
14 Ağustos 2015 / Hera Spor tr
10 Haziran 2015 / Safi Siyaset tr