Arama

Hun İmparatoru Künçin

Güncelleme: 5 Nisan 2007 Gösterim: 4.946 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Nisan 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Künçin ve Devletin Zayıflaması

Sponsorlu Bağlantılar

Gökhan'dan sonra Hun tahtına oğlu Künçin (M.Ö. 160-126) geçti. Künçin dedesi Mete ve babası Gökhan kadar dirayetli ve liderlik özellikleri fazla bir hükümdar değildi. Bu devirde devlet üzerinde Çin baskısı ve huzursuzluklar iyice arttı.
Çinlilerin ardı ardına kazandıkları askerî başarılar sonunda, Hun hakimiyeti Gobi'nin kuzeyine Orhun Nehri bölgesine kaydı. Devletin zengin güney-batı topraklan Çin'in eline geçti. Çin'den alınan vergiler kesildi. Hun prensleri arasındaki mücadeleler ve iç çekişmeler devleti zayıflattı.
Bütün bu olumsuz şartlardan kurtulmak düşüncesiyle başta Şanyü Hohanyeh (M.Ö. 58-31) olmak üzere bazı devlet adamları Çin'in hakimiyetine girmeyi bir çare olarak gördüler. Devletin sol kanat hükümdarı olan Hohanyeh'in kardeşi Cici Han (Çiçi Han) bunun üzerine Hohanyeh'in hükümdarlığını tanımadı.
Bu meseleler kurultay (devlet meclisi) da görüşülürken Cici Han, Hohanyeh'in Çin'e bağlanma teklifi ile istiklâlin tehlikeye atılması fikrini "gülünç ve utanç verici" bir davranış olarak değerlendirip şiddetli bir şekilde reddettiler. Bunu, devleti ve vatanlarım kendilerine miras bırakan atalarına karşı da bir saygısızlık olarak kabul ettiler. Şanyü Hohanyeh'in fikrinde direnmesi Hunları ikiye böldü.

Cici Han ve taraftarları başkenti ele geçirdiler. Hohanyeh kendisine bağlı birliklerle, desteğim sağladığı Çin'in kuzey-batı bölgelerine çekildi (M.Ö. 54). Böylece Hun Devleti bünyesinde oluşan Türk millî birlik ve bütünlüğü siyasî bakımdan parçalanmış oldu.
Biyografi Konusu: Hun İmparatoru Künçin nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

19 Aralık 2015 / KisukE UraharA Siyaset ww
5 Nisan 2007 / Misafir Siyaset tr
13 Temmuz 2011 / Daisy-BT Siyaset ww
6 Haziran 2016 / Jumong Siyaset ww
20 Ağustos 2015 / Hera Siyaset ww