Arama

Patrona Halil

Güncelleme: 31 Ocak 2017 Gösterim: 8.735 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Ocak 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

PATRONA HALİL

Ad:  patrona halil isyanı.jpg
Gösterim: 3597
Boyut:  65.9 KB

Kendi adıyla anılan ayaklanmanın Arnavut kökenli elebaşısı
Sponsorlu Bağlantılar
(Arnavutluk 1692 - İstanbul 1730).

Çok genç yaşta osmanlı deniz kuvvetlerinin hizmetine girdi. Adını aldığı patrona (bahriye feriki ya da visamiral) kadırgasında levent olarak görev yaparken gemide çıkan bir ayaklanmaya katıldığı için yakalanıp kürek cezasına (forsalık) çarptırıldı. Ancak, bir deniz savaşı sırasında batan gemiden kurtulmayı ve Niş kentine kaçmayı başardı. Burada da katıldığı ayaklanmanın bastırılması üzerine İstanbul’a kaçarak Yeniçeri ocağı'na sığındı ve 17. Orta'ya yazıldı. Seyyar satıcılık yapmasını yasaklayan bölükbaşıya karşı çıktığı için yeniçerilikten atılınca, Beyazıt hamamında tellak olarak çalışmaya başladı. Çevresine topladığı baldırı çıplaklarla saraya karşı başlattığı ayaklanma (1730), sadrazam Nevşehirli İbrahim Paşa’nın öldürülmesi ve Ahmet lll’ün tahttan çekilmesiyle sonuçlandı. Tahta çıkan Mahmut l’in buyruğu uyarınca aynı yıl yardakçılarıyla birlikte tuzağa düşürülerek öldürüldü.


Son düzenleyen perlina; 31 Ocak 2017 11:48
Biyografi Konusu: Patrona Halil nereli hayatı kimdir.
Menekşe - avatarı
Menekşe
Ziyaretçi
21 Aralık 2009       Mesaj #2
Menekşe - avatarı
Ziyaretçi

PATRONA HALİL


PATRONA HALIL Roman Resat Ekrem KOCU  10468727 0
1700-1730
Sponsorlu Bağlantılar
Egemen sınıflar kendisine karşı yapılan isyanları tarihe gerici ayaklanması olarak yansıtır.Günümüzde tarih kitaplarının bir çoğunda Patrona Halil isyanı hala bir gerici isyanı olarak anlatılır.Halbuki proleter bir başkaldırı özelliği taşır.

Fransız İhtilalinden sadece 50 yıl önce çıkardığı isyanla 49 gün boyunca koskoca impatorluğu korkudan titreten bu Halil kimdir?

Patrona Halil Arnavut kökenlidir,o dönemde gemilerde leventlik işi Arnavutlarındır.Patrona Halil'de lakabını aldığı Patrona gemisinde leventlik yapmıştır.Daha sonra o dönemin bir başka mesleği olan tellaklık yapmaya başlar.Bu dönemde okuyup yazmanyı öğrenir ve etkileyici bir hitabet yeteniği kazanır.

Toplumda gelir düzeyleri arasında ki uçurumlar korkunç bir düzeye gelmiştir. Azınlıkta ki elit bir tabaka aylarca süren eğlencelerde çoşuyor,sahil kenarları zenginlerin yalıları ile dolup taşıyor.Nüfusun çoğunluğu ise zenginlerin sırtlarına yükledikleri vergiler altında inim inim inliyor.Ödeyemedikleri borçlar yüzünden zindanlara düşüyor.Bir tarihçi o dönem için ''zindanlar vergi borcu yüzünden ağzına kadar sefil haldeki insanlarla dolmuştu,artık zindanlarda yer kalmamıştı'' diyor.

Böyle bir dönemde Patrona Halil ve arkadaşları(Muslu Beşe,Turşucu İsmail,Kürt Çelo,Karagöz İbrahim,Oduncu Ahmet,Cambaz Mustafa) bir süperge sapına çekilmiş çuldan isyan bayrağını çekerler.İsyanın kıvılcımı bir anda yangına dönüşür.Her akşam zengin sahiplerinin eğlenceleri için köle gibi çalışan bahçıvanlar,yamaklar,uşaklar,tezgahtarlar bir çul parçasından yapılmış isyan bayrağının arkasına geçer.

Patrona Halil'e gerici dediler ama asıl gericiler egemen sınıftı.Patrona isyan bayrağını çekince,Osmanlı buna karşılık olarak önce sancak-ı şerif çıkartıyor ve tüm müslümanları sancak-ı şerif altında toplanmaya çağırıyor.Ama kimse takmıyor bunu,halk Patrona Halil'in arkasından gidiyor.İlerleyen günlerde padişah,patrona halil'e yüz bin altın ve büyük ünvanlar teklif ediyor ama Halil kabul etmiyor hiçbirini.

Pes ediyorlar en sonunda,Patrona Halil 49 gün boyunca hükümdarlık edeceği saraya çıkıyor.3 şey istiyor;

-konakların yıkılması
-vezirlerin kelleleri
-ağır vergilerin kaldırılması

3'üde gerçekleştiriliyor.49 gün boyunca ''çıplak ayakları'' ile divan toplantılarına komuta ediyor.Padişah Mısır'dan ve Kırım'dan adamlar getirtip Patrona Halil'den nasıl kurtulacağı konusunda fikir alıyor.Divan toplantısında yalnız başınayken Patrona Halil'i pala darbeleri ile parçalara ayırıp öldürüyorlar.Öldürülmesi halk arasında büyük nefret doğuruyor.Yıllarca sürecek isyanlar çıkıyor.Bu isyanlar tarihe ''kanlı ayaklılar'' olarak geçiyor.

Patrona Halil isyanın tarihte eşi benzeri yoktur.Ne din, ne mezhep, ne dış mihraklar sözkonusu.Arkasında ne aydınlar vardı ne de gazetesi vardır ancak arkasında asırlardır akıp gelen bir isyan geleneği vardır.
Son düzenleyen perlina; 31 Ocak 2017 11:24
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
31 Ocak 2017       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Patrona Halil,

Arnavutluk'nun Horpeşte bölgesinde 1692 yılında doğdu. Patrona ismi Osmanlı donanmasında gemilerin ikincisine verilen isimdir. Halil, ikinci gemilerden birinde çalıştığı için bu adı almıştır. Tarihi kaynaklarda kendisi hakkında bir esnaf olduğu ve sürekli alkol aldığı geçmektedir.Leventlik ve Rumeli’de yeniçerilik yapan Patrona Halil, Kaptan-ı Derya’nın üç yardımcısından biri olarak görev yapmıştır. Yakın çevresinde “koramiral” anlamına gelen “Patrona” lakabı ile tanınırdı.

Patrona Halil deneyimli bir ayaklanma lideriydi demek mümkündür, zira bu ayaklamadan önce 1720 yılında da Vidin’de bir ayaklanmaya önayak olduğu bilinmektedir. Osmanlı’daki ayaklanmanın kışkırtıcısı olarak bilinse de aslında kendisi de başkalarınca yönlendirilmekte ve kışkırtılmakta olan bir aracı idi. Hamam tellaklığı ve esnaflık gibi işlerde zaman geçirdiği bilinmekte, ancak daha çok meyhanelerde sürekli içen bir boş gezendi. Ayaklanma için kendisine yandaş olanların da meyhanelerde tanıştığı ve örgütlediği kişilerin olduğu söylenmektedir.

Patrona Halil, davasına inanarak mı dahil olmuştur, yoksa sadece kullanılmış bir piyon mudur bilinmez, ancak yaptıklarının karşılığını bulduğunu söyleyebiliriz. Zira, Patrona Halil ayaklanma ile sebep olduğu herşeyden ötürü, 25 Kasım 1730 tarihinde dönemin padişahı I. Mahmut tarafından idam ettirilmiştir. Patrona Halil’in çetesi de ölümden kurtulamamışlar, onlar da Patrona Halil ile birlikte aynı tarihte idam ettirilmişlerdir. Böylece, ölümlere ve birçok trajediye neden olan bu önemli tarihi olayın etkileri yine ölümlerle yok edilmiştir.

Derlemedir

Benzer Konular

20 Mart 2012 / INIFERNO Spor tr
26 Kasım 2009 / LaSalle Müzik tr
30 Ocak 2017 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu
18 Mart 2010 / _KleopatrA_ Felsefe ww
11 Eylül 2016 / Halil Özışık Spor tr