Arama

İskerletzade İskender / İskerletzade Aleksandros

Güncelleme: 3 Mart 2010 Gösterim: 1.634 Cevap: 0
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
3 Mart 2010       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
İskerletzade İskender / İskerletzade Aleksandros (diplomat)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

(Yunanca: Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος) ya da İskerletzade Aleksandros ya da İskerletzade İskender (1641-1709) Osmanlı padişahı IV. Mehmet zamanında sarayda baş tercümanlık yapmış İstanbul'un nüfuzlu bir Fenerli Rum ailesi olan Mavrokordato ailesinin üyesi Osmanlı vatandaşı bir Rumdu.
Aleksandros Mavrokordatos'un babası Sakız adasında yetişmiş bir ipek tüccarıydı. Annesi Aleksandros'u Avrupa'ya eğitim görmek için gönderdi. Aleksandros, Padua ve Bolonya Üniversitelerinde Fen ve Tıp dallarında öğrenim gördü ve tezler yazdı. İstanbul'a döndükten sonra Fener Rum Patrikhanesi'ndeki Akademisini yönetti. 1671 yılında sadrazam Köprülü Fazıl Ahmed Paşa'nın baş tercümanı oldu. Sarayda İskerletzade İskender adıyla tanındı. Merzifonlu Kara Mustafa Paşa sadrazam olduktan sonra görevine devam etti. 1683 yılında II. Viyana Kuşatması'nın başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra görevden alındı. Ancak 1687 yılında tekrar göreve döndü. Aleksandros Mavrokordatos'un en önemli rolü 1698 yılında Karlofça Antlaşması'nın müzakeresi sırasında oldu. Sadrazam Köprülü Hüseyin Paşa'nın emriyle sadece tercümanlık yapmakla kalmadı, elçilik görevini üstlenerek antlaşmanın başarıyla sonuçlanmasına aracılık etti. Philip Mansel [1] Aleksandros Mavrokordatos sayesinde Karlofça Antlaşması sonrasında Osmanlı İmparatorluğunun beklenenden daha az toprak kaybettiğini yazar. Sultan başarısından dolayı ona samur kürk hediye etti. Bu tarihten sonra kendi yerine oğlu Nikolas Mavrokordatos baş tercüman yapıldı. 1709 yılında da oğlu Nikolas Mavrokordatos Boğdan Voyvodası oldu ve birkaç nesil boyunca Mavrokordatos ailesi'nin üyeleri Eflak ve Boğdan'ı Osmanlılar adına yönettiler. Osmanlı, Eflak, Boğdan ve Yunanistan hükümetlerinde önemli görevlerde bulunmaya devam ettiler.
Alexandros Mavrokordatos ölümüne kadar Fener Rum Patrikhanesi'nde birçok yüksek derecede görevlerde bulundu. 1709 yılında İstanbul'da öldü.
Biyografi Konusu: İskerletzade İskender / İskerletzade Aleksandros nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

29 Mayıs 2015 / Jumong Siyaset ww
1 Ekim 2015 / Jumong Siyaset ww
1 Ekim 2015 / Jumong Siyaset ww
29 Mayıs 2015 / Jumong Siyaset ww
16 Ağustos 2015 / Hera Siyaset ww