Arama

Tarhuncu Ahmed Paşa

Güncelleme: 19 Temmuz 2015 Gösterim: 3.858 Cevap: 2
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
13 Nisan 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Tarhuncu Ahmed Paşa
Sponsorlu Bağlantılar

Tarhuncu Ahmet Paşa (? - ö. Mart 1653 İstanbul) Avcı Mehmet saltanatında 20 Haziran1652 - 21 Mart 1653 tarihleri arasında dokuz ay yirmi bir gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Arnavutluğun Mat kasabasındandır;
Enderundan yetişmiş, silâhdar Bosnalı Musa Ağa'nın 1043 H. - 1633 M. tarihinde Mısır valiği ile saraydan çıkması sırasında bu da kapıkulu süvariliği ile çıkmış ve evvelâ Musa Paşa'ya sonra da Hezarpâre Ahmet Paşa'ya kedhüdalık etmiştir. Hezarpâre'nin katlinden sonra kardeşi Oruç, sipahilerin, Sofu Mehmet Paşa'ya karşı olan isyanında maktul düşmüş ise de Ahmet Ağa, şeyhülislâm Hacı Abdürrahim Efendi tarafından himaye olunarak hayatını kurtarmış, kendisine Diyarbakır valiliği verilmiş ve daha sonra hacca gitmiş ve memuriyetine dönmeden evvel Mısır valiliğine naklolunmuştur (1059 Muharrem ve 1649 Ocak).

Tarhuncu Ahmet Paşa, 1061 Safer ve 1651 Ocak'ta Mısır'dan azlolunarak İstanbul'a geldi ve sadrâzam Gürcü Mehmet Paşa bunun sadarete liyakatini görünce Mısır'daki muhasebesini bahane ederek kendisini Yedikule'de hapsedip Yanya sancağıyla Selânik'te oturmak üzere İstanbul'dan çıkarttı. Bu sırada hükümet işleri, Valide Sultan'ın mutemedi Anadolu kazaskeri ve devlet erkânı ile görüşüldükten sonra teklif edilen işleri (Girit işi, donanma işi ve maaş işi) bazı şartlarla başaracağını taahhüd ve mukabil tekliflerini de yaparak kabul ettirdikten sonra Hocazâde Mesud Efendi'nin nezareti altında görüldüğü için Gürcü Mehmet Paşa'nın yerine icraatında kuvvetli bir vezir aranarak şeyhülislâm tarafından Siyavuş Paşa teklif edildi ise de Valide Sultan tarafından kabul edilmediğindan Mesud Efendi'nin tavsiyesi üzerine Tarhuncu Ahmet Paşa İstanbul'a davet olundu; gizlice İstanbul'a gelip Mesud Efendi'nin Süleymaniye'deki konağına inmiş ve geldiği Valide Sultana bildirilmiş bunun üzerine Padişahsadrâzam tayin edildi (1062 Receb 12 ve 1652 Haziran 19).

Tarhucu Ahmet Paşa, dürüst ve icraatında şiddet kullanıp gece ve gündüz çalışarak evvelâ devletin gelirini ve giderini öğrenmek istedi; isteği yapıldı ve devlet erkânı ile görüşerek fazla masrafları kısmaya başladı ve bu hususta sarayın ve diğer ileri gelenlerin fazla masraflarını kesmekte tereddüt etmedi ve bu yüzden hariçten ve dahilden epey düşman kazandı. Bunlar Padişah ve Valide Sultanı sadrâzam aleyhine harekete sevk ettiler, nihayet bir Nevruz günü yılbaşı hediyelerini pâdişâha takdim ile donanma işleri için tersanede bulunduğu sırada saraya davet olunarak deniz yoluyla Hasbahçe'ye girdikten sonra kendisini kızlar ağası (darüssaâde ağası) karşılayıp sadaret mührünü aldıktan sonra Ahmet Paşa'yı bostancılara teslim edip onlar vasıtası ile boğuldu (1063 Rebiulâhır ve 1653 Mart). Vezir-i âzamlığı 9 ay kadardır. Cesedi, ilk efendisi Hocazâde Musa Paşa'nın zevcesi tarafından gönderilen adam vasıtasıyla saraydan alınarak Üsküdar'a miskinler mevkiine defnedilmiştir; ölümünde yaşı 60'ı geçmişti.
Tarhuncu Ahmet Paşa iffeti, doğruluğu ile tanınmış olup icraatinde hiç hâtıra ve gönüle bakmadığından bütçeyi dengelemek gayretiyle çok düşman kazanmış, Valide Sultanın tekliflerini bile reddetmiş ve bu yüzden hayatını kaybetmiştir; tarihlerde adı geçen Tarhuncu bütçesi bunun zamanında yapılmıştır. Mâli alanda ıslâhat yapan ilk ıslâhatçıdır.


Vikipedi

Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2015 22:51
Biyografi Konusu: Tarhuncu Ahmed Paşa nereli hayatı kimdir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
13 Nisan 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Tarhuncu Ahmet Paşa

Sponsorlu Bağlantılar
(?, Mat/Arnavutluk-1653 İstanbul) Osmanlı sadrazamı.

Devşirme olarak İstanbul'a getirildi. Saraya alındı, önce sipahi, sonra Sadrazam Hezarpare Ahmet Paşa'nın kethüdası oldu (1648). 1649'da Mısır valiliğine atandı, bir süre sonra buradan ayrılarak İstanbul'a geldi ve vezir rütbesini kazandı. Mısır'da malî işleri yönetmedeki becerisiyle tanınan Ahmet Paşa, Kazasker Hocazade Mesut Efendi'nin önerisiyle 1652'de sadrazamlığa getirildi. İlk olarak Osmanlı İmparatorluğu'nun devlet bütçesini yapmaya girişti. Bu bütçeye göre, devlet gelirleri, giderlerini karşılayacak durumda olmadığından, saraydan başlayıp her alanda sıkı bir malî denetim uygulayarak, yolsuzluklara karşı önlem aldı. Bütün vali ve memurlar üzerine "irsaliye" adlı bir vergi koydu. Ayrıca kimi vergileri de artırdı. Tarhuncu, bu sıkı malî önlemler yüzünden tepki gördü. Bir gün tersaneyi denetlerken saraya çağrılarak boğduruldu.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Temmuz 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  Tarhuncu_Ahmet_Pasa.jpg
Gösterim: 2978
Boyut:  38.5 KB

TARHUNCU AHMET PAŞA,
türk sadrazam (Mat, Arnavutluk, ? - İstanbul 1653). Enderun'da yetişti. Kethüdalığını yaptığı sadrazam Hezarpare Ahmet Paşa'nın öldürülmesi (1648) olayında canını şeyhülislam Abdürrahim Efendi'nin yardımıyla kurtardı. Diyarbakır beylerbeyliğine (1648), ardından vezirliğe yükseltilerek Mısır beylerbeyliğine (1649) gönderildi. 1651'de görevden alındı, bir süre İstanbul’da hapsedildikten sonra Selanik'te oturmak üzere Yanya valiliğine atandı. Kazasker Hocazade Mesut Efendi’nin tavsiyesi üzerine Gürcü Mehmet Paşa'nın yerine sadrazamlığa getirildi (1652). Göreve gelir gelmez sarayda ve hükümet işlerinde büyük nüfuzu olan Darüssaade ağası Uzun Süleyman Ağa'yı sürdürüp sipahi zorbalarını sindirdi. Mehmet IV'ün buyruğuyla, devletin gelir ve giderleri arasındaki dengesizliği ortadan kaldırmak amacıyla sonradan “Tarhuncu layihaları” diye anılacak olan iki bütçe planı yaptı. Gereksiz harcamaları kısmak ve bütün dirlikleri bir deftere kaydettirmek suretiyle hâzineyi zenginleştirmeye çalıştı. Bunun sonucu olarak saray erkânından birçok kişinin, özellikle de kaptanıderya Derviş Mehmet Paşa gibi devlet ileri gelenlerinden bazılarının düşmanlığını üzerine çekti. Padişahı tahttan indirmeye yönelik tasarıları bulunduğu yolunda yapılan ihbarlar nedeniyle sadrazamlığa atandıktan dokuz ay sonra saraya çağrılarak boğduruldu.
Tarhuncu layihası, Mehmet IV döneminde, sadrazam Tarhuncu Ahmet Paşa' nın hazırladığı ve kendi adıyla anılan bütçe tasarısı (1653). Osmanlı devletinin bunalımlı bir evresinde yönetimi ıslah amacıyla sadrazamlığa getirilen Tarhuncu Ahmet Paşa, baş defterdar Zurnazen Mustafa Paşa başkanlığında çalışan maliyecilere devlet gelir-giderlerini gösteren bir tasarı hazırlatarak 12 yaşındaki padişaha sundu. Bu tasarıya göre 1653'te hâzinenin geliri 24 bin yük (2 milyar 400 milyon) akçe, gideri de 25 bin 200 yük (2 milyar 520 milyon) akçe olduğundan, 1 200 yük (120 milyon) bütçe açığı vardı. Bütçe açığını kapamak için daha önce rüşvetle servet yapanları hazine adına vergiye bağlamak, harcamaları kısmak, memurlardan vergi kesmek, yapımevi ve konut vergileri koymak gibi köklü önlemlere başvuran Tarhuncu, çıkarları zedelenen saraylılar başta olmak üzere pek çok düşman kazandı. Mehmet IV'ü devirip kardeşi şehzade Süleyman'ı tahta çıkarmak istediği hakkında uydurulan ustalıklı bir iftira üzerine idam edildi. Onun ölümünden sonra Tarhuncu layihası rafa kaldırıldı; bütçe açığını kapamak için alınan önlemler göz ardı edildi ve bozuk düzen sürdü.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

13 Nisan 2011 / KisukE UraharA Edebiyat tr
13 Nisan 2011 / KisukE UraharA Asker tr
13 Nisan 2011 / Daisy-BT Siyaset tr
6 Eylül 2015 / Safi Siyaset tr