Arama

Feyzullah Efendi

Güncelleme: 28 Temmuz 2011 Gösterim: 2.457 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
28 Temmuz 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Feyzullah Efendi
Sponsorlu Bağlantılar

Şeyhülislam Feyzullah Efendi
Doğum: 1639, Erzurum
Ölüm: 1703, Edirne
Osmanlı Devleti'nin şeyhülislamlarından biridir.

1639 yılında Erzurum'da doğdu. Erzurum'da medrese eğitimi gördükten sonra, 1662 yılında İstanbul'a gitti. 1669 yılında IV. Mehmet'in oğlu Şehzade Mustafa'nın hocalığına atandı. Şehzade Mustafa ve Şehzade Ahmet'e hocalık yaptı. 1688 yılında şeyhülislam oldu. Müderris ve Rumeli kazaskeri oldu. Bir ara Erzurum'a sürüldüyse de Şehzade Mustafa'nın II. Mustafa adıyla padişah olması üzerine (1695) İstanbul'a döndü ve şeyhülislâm oldu.

Feyzullah Efendi'nin kariyerinin en parlak dönemi eski öğrencisi olan II. Mustafa'nın tahta çıkmasıyla başladı. II. Mustafa devleti İstanbul yerine Edirne'den yönetmeyi tercih etti. Feyzullah Efendi'yi Erzurum'dan çağırtarak tekrar şeyhülislam yaptı. Zamanla Feyzullah Efendi Osmanlı Devleti'nin en güçlü devlet adamı haline geldi. Padişah devlet işlerinin büyük bir bölümünü ona bıraktı.

Bu arada Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları Osmanlılar için büyük bir yenilgiyle sonuçlandı. Karlofça Antlaşması'yla Osmanlı Devleti büyük miktarda toprak kaybetti. 8 yıl süren şeyhülislamlığı sırasında Feyzullah Efendi'ye karşı büyük bir muhalefet oluştu. Devletin yönetimindeki başarısızlıktan sorumlu tutuldu.

Padişahın ona olan saygısından yararlanarak en yüksek ilmî makamları kendi yakınlarına dağıttı. Veziriazamlardan bile üstün bir duruma geldi. Büyük rüşvet olaylarına adı karıştı. Hazineye girmesi gereken paraları kendi aldı. Asker aylıkları için ayrılan mukataaları kendinin ve yakınlarının kullanımına ayırdı. Bu nedenle aylıklarını alamayan asker, İstanbul'da ayaklandı. İstanbul'dan Edirne'ye giden asiler, Feyzullah Efendi'yi ve oğullarını öldürüp II. Mustafa'yı da tahttan indirdiler.

İstanbul'da toplanan bir yeniçeri ve esnaf grubu 9 Ağustos 1703 tarihinde Edirne'ye doğru yola çıktılar. Edirne Vakası adıyla anılan bu ayaklanmanın sonucunda 22 Ağustos günü II. Mustafa tahttan indirildi. Feyzullah Efendi de 3 Eylül 1703 günü isyancılar tarafından öldürüldü.

Feyzullah Efendi Kütüphanesi


Günümüzde İstanbul'un Fatih ilçesinde Macar Kardeşler Caddesi ile Feyzullah Efendi Sokağı’nın kesiştiği noktada bulunan Feyzullah Efendi Kütüphanesi 1700 yılında şeyhülislam Feyzullah Efendi tarafından medrese olarak yaptırılmıştır. Kütüphanede Feyzullah Efendi'nin kendisi tarafından 1699 yılında bağışlanmış olduğu 2000'den fazla kitap mevcuttur.

Daha fazla bilgi için tıklayınız: Feyzullah Efendi Kütüphanesi

Vikipedi
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Biyografi Konusu: Feyzullah Efendi nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

10 Nisan 2011 / Kral_Aslan Müzik tr
28 Temmuz 2011 / Daisy-BT Mimarlık
10 Haziran 2015 / Safi Dinler Tarihi
10 Haziran 2015 / Safi Dinler Tarihi
29 Mayıs 2015 / ahmetseydi Sanat tr