Arama

Rükneddin Süleyman Şah

Güncelleme: 17 Eylül 2013 Gösterim: 3.101 Cevap: 1
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
17 Eylül 2013       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Rükneddin Süleyman Şah (?-1204, ?)
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Anadolu Selçuklu Devleti sultanı. II. Kılıç Arslan'ın oğludur. Babası, Anadolu Selçuklu topraklarını 11 oğlu arasında paylaştırdığında Tokat ve çevresi melikliğini elde etti. Başlangıçta kardeşleri arasındaki taht kavgalarına katılmadı, daha çok Bizans ile mücadele etti. Samsun ve çevresini ele geçirdi. Anadolu Selçuklu tahtına geçmek için önce kendisine yakın kardeşlerini etkisizleştirdi. Konya üzerine yürüdü. 1196'da Konya'yı kardeşi Keyhüsrev'den aldı ve Selçuklu sultanı oldu. Saltanatı döneminde Kilikya Ermeni Krallığı ile mücadele etti, İç Anadolu'da bu krallığa ait bazı kentleri ele geçirdi. 1202'de Erzurum Saltuklularını Selçuklu Devleti'ne bağladı, 1204'te kardeşi Mesut'un elinde bulunan Ankara'yı aldı.

Biyografi Konusu: Rükneddin Süleyman Şah nereli hayatı kimdir.
Sen sadece aynasin...
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
17 Eylül 2013       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Rükneddin Süleyman Şah / II. Süleyman Şah (?-1204, ?)
MsXLabs.org & Vikipedi, Özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

II. Süleyman Şah ya da Rükneddin Süleyman Şah (Arap alfabesiyle: ركن الدين سليمان شاه (Rukn ed-Din Süleyman Şah)) (ö. 1204) Anadolu Selçuklu Sultanı ve II. Kılıç Arslan'ın büyük oğludur.

II. Kılıç Arslan 1186'da ülkesini 11 oğlu arasında paylaştırdı. Ne var ki, daha kendisi hayattayken oğulları arasında veliahtlık mücadelesi başladı. 1192'de II. Kılıç Arslan'ın ölümünden sonra oğullarından I. Gıyaseddin Keyhüsrev tahta çıktı. Ama 1196'da tahtını ağabeyi II. Süleyman Şah'a bırakmak zorunda kaldı. II. Süleyman Şah'ın en büyük başarısı Erzurum'u alarak Saltukluların varlığına son vermek oldu. 1204'te öldüğünde Anadolu Selçuklu Devleti'ni yeniden eski gücüne ulaştırmıştı. Malatya'yı ele geçirdi. Gürcülerle yapılan savaşta başarısız oldu.

Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

25 Mayıs 2010 / delikıss Soru-Cevap
26 Ağustos 2013 / ThinkerBeLL Siyaset tr
17 Haziran 2016 / Jumong Siyaset tr