Arama

XIV. Louis

Güncelleme: 24 Aralık 2015 Gösterim: 10.769 Cevap: 4
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
22 Ocak 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
XIV. Louis
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Louis1667

XIV. Louis, (5 Eylül 1638 - 1 Eylül 1715) Fransa'nın en uzun süre tahtta kalan kralıdır. 1643-1715 yılları arasında 72 yıl Fransa krallığı yapmıştır. Devlet benim (l'État c'est moi) sözlerindende anlaşılacağı gibi Fransa'yı mutlak monarşiyle yönetmiştir. Çok saldırgan ve yayılmacı bir politika izlemiştir. Karısı Kraliçe Marie Therese'dir. Fransa Bilim Akademileri ilk defa XIV. Louis tarafından kurulmuştur. Bir tiyatro oyununda Apollon'u oynamıştır. Barok sanatıyla yakından ilgilenmiştir.

Babasının bir av köşkü olarak inşa ettirdiği Versailles'i genişleterek Fransa krallığının yönetildiği bir saray haline getirmiştir. Dönemin aristokratlarını gene Paris'den uzaklaştırıp, Versailles'a taşımıştır. Versailles Sarayı'nın bahçesini barok dönemi eserleriyle düzenletmiştir.

İlgili filmler

  • 'Vatel', (2000)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 24 Aralık 2015 23:27
Biyografi Konusu: XIV. Louis nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
1 Eylül 2011       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansikloped
  • XIV. Louis
800px Avrupa harita 1648
  • 14. Louis ve ailesi
800px Louis14 Family
Sponsorlu Bağlantılar
  • XIV. Louis
800px Louis14 Versailles1685
  • XIV. Louis, Versay Sarayı
800px Chateau de versailles cour


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Jumong; 29 Haziran 2015 00:00
🌘 🚀
Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
25 Temmuz 2012       Mesaj #3
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
XIV. Louis
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

(1638 Saint-Germainen-Laye-1715 Versailles)
Fransa kralı. XIII. Louis'nin oğludur. 1643'te beş yaşında Fransa tahtına geçti. 1661 yılına dek krallığı, annesinin, Kardinal Richelieu'nün ve Kardinal Mazarin'in yönetiminde geçti. Devletin yönetimini tek başına eline aldığında, Avrupa'nın en mutlakıyetçi hükümdarlarından biri oldu. Fransa'yı, Avrupa'nın en güçlü devleti durumuna getirmek istiyordu. Bu amaçla Avrupa'nın hemen tüm devletleriyle savaştı.

Karada başarılar elde etti. Zamanında Fransa'nın sınırları, bugünkü biçimini aldı. Ancak denizlerde, İngiltere karşısında başarısızlığa uğradı. Bu uzun savaşlar, Fransız maliyesini olumsuz yönde etkiledi. Ayrıca XIV. Louis'nin saltanat dönemi, Fransa'da feodalitenin çöküşünün başlangıç devrine rastlar. Bir yandan köylüler, diğer yandan gittikçe güçlenen Fransız burjuvazisi, feodaliteyle mücadeleye girişti.

1648'de, Paris'te halk ayaklandı; ancak bu ayaklanma başarıya ulaşamadı. Yine 18. yüzyıl başlarında Güney Fransa'da köylü ayaklanması oldu. Bu ayaklanmalar, Fransız sanatçıları ve burjuvazisi tarafından desteklendi.

XIV. Louis dönemi, bir yanda aşırı zenginlikler, lüks ve savurganlık ile aşırı yoksulluğun yan yana yaşadığı bir dönemdi. Versailles Sarayı, bu dönemde yaptırıldı. XIV. Louis döneminde, dinî alanda da mücadeleler oldu. XIV. Louis, büyük babası IV. Henri'nin Protestanlara tanıdığı dinî özgürlüğü geri aldı. Oysa bu yüzyılda, Fransız burjuvazisinin çok büyük bir bölümü Protestanlığı benimsemişti. Bu dinî baskı da, Fransız Devrimi'ne yol açan etkenler arasındadır. XIV. Louis döneminin Fransız toplumundaki feodalite-burjuvazi ikiliği, o devir Fransız edebiyatına da yansıdı.

Saray şairi Racine, trajedilerinde krallığı ve feodaliteyi, bu sınıfların kahramanlarını över, göklere çıkarırken; Molière, Fransız kilisesinin açgözlülüğünü ve ikiyüzlülüğünü dile getirir.

Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
29 Haziran 2015       Mesaj #4
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Louis-Dieudonné de France veya XIV. Louis (okunuş: lui), Fransa'nın en uzun süre tahtta kalan kralıdır. 1643-1715 yılları arasında 72 yıl Fransa krallığı yapmıştır. Fransızlar tarafından Louis Le Grand (Büyük Louis) veya le Roi-Soleil (Güneş Kral) olarak da anılır. Devlet benim (l'État c'est moi) sözlerinden de anlaşılacağı gibi Fransa'yı mutlak monarşiyle yönetmiştir. Çok saldırgan ve yayılmacı bir politika izlemiştir. Karısı Kraliçe Marie Therese'dir. Fransa Bilim Akademileri ilk defa XIV. Louis tarafından kurulmuştur. Bir tiyatro oyununda Apollon'u oynamıştır. Klasik sanata yakından ilgi duymaktadir. Babasının bir av köşkü olarak inşa ettirdiği Versailles'i genişleterek Fransa krallığının yönetildiği bir saray haline getirmiştir. Dönemin aristokratlarını gene Paris'ten uzaklaştırıp, Versailles'a taşımıştır. Versay Sarayı'nın bahçesini barok dönemi eserleriyle düzenletmiştir.

XIV.Louis'nin Hükümdarlığında Fransa
Devlet XIV.Louis yönetimi altındaki gerek pratik gerek ideolojik koşullar bakımından, her iki alanda önemli sınırlamalar bulunmamasına rağmen zirveye çıkmıştı. XIV.Louis için kişisel itibarla hanedanın ve ulusun itibarı ayrılmaz bir bütündü. Bu yüzden birçok Avrupalı hükümdara örnek olmuştu. Fransız politikacıların görevi fiilen saray memurluğuna, idareciliğe ve yürütücü memurluğa indirgenmişti. Kraliyet meclisleri ve eyaletlerdeki kraliyet görevlileri, idare memurları ve ordu komutanları; soyluları ve yerel dokunulmazlıkları hesaba katmakla birlikte, o zamana kadar Fransa'da söz sahibi olan siyasi güçlerin gerçek anlamdaki bağımsızlığına büyük darbe indirdi. Eyalet meclisleri kraliyet görevlileri tarafından yönetilmeye başlandı. Parlament'lerin işlevi adli yetkilerle sınırlandırıldı. Fransız kilisesini Roma kilisesinden bağımsız olduğu savunuldu. Kısa süre sonra bu devrim dönemine "Grand Siècle" (Büyük yüzyıl) adı verildi.

🌘 🚀
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Aralık 2015       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
XIV. Louis

Ad:  XIV. Louis.jpg
Gösterim: 955
Boyut:  144.1 KB

Benzer Konular

26 Temmuz 2012 / KisukE UraharA Siyaset ww
26 Temmuz 2012 / KisukE UraharA Siyaset ww
9 Şubat 2016 / Jumong Siyaset ww
30 Aralık 2015 / asla_asla_deme Siyaset ww
8 Temmuz 2015 / Safi Sanat ww