Arama

John F. Kennedy

Güncelleme: 19 Aralık 2015 Gösterim: 15.528 Cevap: 2
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
12 Kasım 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi


Sponsorlu Bağlantılar


John F. Kennedy (29 Mayıs 1917 – 22 Kasım 1963), Amerika Birleşik Devletlerinin1952 yılında Massachusetts eyaletinden senatör seçilerek başladı. 1953 yılında Jacqueline Lee Bouvier (Jackie Kennedy, sonradan Jackie Onassis) ile evlendi. 1960 yılında Demokrat partinin başkan adayı oldu. O zamanki başkan yardımcısı (sonradan kendisi de başkan seçilen) Richard Nixon'u seçimlerde yenerek 43 yaşında ABD'nin en genç başkanı oldu.

35. başkanıdır. Tam ismi John Fitzgerald Kennedy'dir. Genellikle John F. Kennedy, hatta bazan kısaca JFK olarak anılır. Siyasi hayatına

1961 yılında Kennedy Küba başkanı Fidel Castro'yu devirmek amacıyla 1500 kadar Amerika yanlısı Kübalıyı CIA yardımıyla Küba'ya çıkarttı. Domuzlar Körfezi Çıkartması, adı ile anılan çıkartma başarısızlığa uğradı. 1962 yılında Amerikan U2 casus uçakları Amerika'ya çok yakın bir ülke olan Küba'da Sovyet yapımı orta menzilli balistik füzelerin (atom bombası) varlığını saptadılar. Bu durum Amerika ve Sovyetler Birliği'ni tarihin en büyük nükleer savaş tehlikesinin eşiğine getirdi. Uzun bir gerginlik sonrasında Kennedy ve Sovyetler Birliği'nin başbakanı Nikita Kruşçev anlaşmaya vardılar. Sovyetler Birliğinin füzelerini Küba'dan geri çekmesine karşılık, Amerika da kendi füzelerini Türkiye'den geri çekme güvencesi verdi.
1963 yılında Amerika'nın Dallas şehrine yaptığı bir ziyaret sırasında John F. Kennedy bir suikast sonucu öldürüldü. Aynı gün içinde Lee Harvey Oswald suikast suçundan tutuklandı, fakat iki gün sonra Oswald'ın kendisi de Jack Ruby isimli bir kişi tarafından Dallas polis karakolunun bodrum katında vurularak öldürüldü. ABD'nin o zamanki başkan yardımcısı olan Lyndon B. Johnson, yemin ederek Kennedy'nin yerine 36. başkan olarak göreve başladı. Kennedy'ye yapılan bu suikastin arkasında İsrail olduğu iddiaları vardır. Bunun nedeni ise Kennedy'nin İsrail'in nükleer programına karşı çıkmasıdır. Mordehay Vanunu isimli İsrailli bir nükleer tesis işçisi, yaptığı açıklamada "Amerikalı denetçiler tesislere geldiğinde silahlar özel yapım duvarlara saklandı" demiştir. Bu açıklama üzerine büyük tehditler alan Vanunu bir daha bu konu hakkında açıklama yapmamıştır. Bununla birlikte Kennedy suikasti sorumlusunun bir İsrail milliyetçisi tarafından öldürülmesi bu işin arkasında Mossad'ın olabileceği şüphelerini artırmaktadır. Çünkü Kennedy'nin İsrail'in nükleer programını eleştirmesi ve ona destek çıkmaması bu suikastin başlangıç noktası olabilir. Doğaldır ki bütün bunlar kanıtlanamamış varsayımlardan ibarettir.



kaynak = vikipedi

Son düzenleyen Safi; 19 Aralık 2015 00:45
Biyografi Konusu: John F. Kennedy nereli hayatı kimdir.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
22 Ağustos 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
John Kennedy
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

(1914 Brookline/Massachusetts-1963 Dallas)
Amerikalı siyaset adamı ve ABD'nin 35. cumhurbaşkanı. Harvard Üniversitesi'ni bitirdikten sonra, II. Dünya Savaşı'nda deniz kuvvetlerinde görev aldı. Demokrat Parti'den önce Temsilciler Meclisi'ne (1946), sonra Senato'ya girdi (1952). Senatörlüğü sırasında toplumsal reform programlarını savundu, ırkçılığa karşı çıktı. 1960 Kasımı'nda yapılan başkanlık seçimlerini kazandı ve ülkenin ilk Katolik başkanı oldu. İçte, vergi reformları ve yeni yatırımlar yoluyla ekonomiye bir dinamizm kazandırmayı amaçladı. Dışta ise, SSCB Başkanı Kruşçev ile görüşmeler yaparak iki ülke arasında barışçıl ilişkiler kurma doğrultusunda bir politika güttü. Ancak, Küba'daki yönetim aleyhine giriştiği hareketler ve Küba'daki Sovyet füzelerinin geri çekilmesi sırasında ortaya çıkan gerginlik, iki ülkenin ilişkisini olumsuz yönde etkiledi. Buna karşın, 1963 yılında iki ülke, silâhlanmanın ve nükleer deneylerin sınırlanması konusunda karşılıklı bir pakt imzaladı. Kennedy, Lâtin Amerika'da ABD çıkarlarına aykırı gelişmeleri önlemek amacıyla bir "yardım fonu" oluşturdu. Vietnam'a ABD askerî müdahalesi onun döneminde başlatıldı. 22 Kasım 1963 tarihinde Texas'a yaptığı bir gezi sırasında Lee Harvey Oswald tarafından öldürüldü.

In science we trust.
wolfmann - avatarı
wolfmann
VIP VIP Üye
6 Kasım 2012       Mesaj #3
wolfmann - avatarı
VIP VIP Üye
dkmb86g 766cpmj3nd8 b
ฬ๏lŦ๓@ภภ ®

Benzer Konular

1 Ocak 2009 / Misafir Spor ww
30 Aralık 2015 / KisukE UraharA Siyaset ww
27 Aralık 2015 / KisukE UraharA Siyaset ww
23 Ağustos 2008 / KisukE UraharA Spor ww
8 Aralık 2010 / BiRuMuT Sinema ww