Arama

Wilhelm II

Güncelleme: 19 Aralık 2015 Gösterim: 6.391 Cevap: 2
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
26 Kasım 2006       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Wilhelm II
Friedrich Wilhelm Viktor Albert von Preußen,
Sponsorlu Bağlantılar

Viktorya'nın büyük kızının oğlu olarak, 1859'da Berlin'de doğdu. İyi bir öğrenim gördü. İki sene Bon Üniversitesi'nde ekonomi, politika ve hukuk okudu. Burayı bitirdikten sonra ordu hizmetine girdi.

I.Wilhelm'in 1888 yılında ölümü üzerine Prusya Kralı ve Almanya İmparatoru oldu. İmparatorluğu tek başına idare etmek istiyordu. Bu yüzden Alman İmparatorluğunu kuran Bismark'la arayı açtı ve onu başvekillikten istifa ettirdi (1890). Bundan sonra memleketin idaresini bir elden idare etmeye başladı. II. Wilhelm, bazı ülkelere ziyaretlerde bulundu. Bu arada İstanbul'a da geldi. Gelişinin hatırası olarak Sultanahmet'teki çeşmeyi yaptırdı.

İlk olarak Wilhelm, politika yüzünden ihmal edilen orduyu ele aldı ve kısa sürede düzene soktu. Devlet adamlarının, iktisatçılarının ve endüstricilerinin geceli gündüzlü çalışmaları sayesinde, Avrupa krizler içinde kıvranırken, Almanya'yı gerilikten kurtardı, dünyanın en ileri memleketi haline soktu. Sonra bu "Savaş kralı" "İtimadım parlamentoya değil, imparatorluğu ayakta tutan orduyadır" diye beyanat vermekten çekinmedi. "Almanların istikbali sular üzerindedir" diyerek, denizciliğe büyük ölçüde önem verdi. Kısa zamanda büyük bir ticaret ve savaş filosu meydana getirtti. Avusturya veliahdının, bir Sırp tarafından öldürülmesi üzerine, Avusturya yanında savaşa girerek, Birinci Dünya Savaşı'nın çıkmasına sebep oldu. Savaşın kötü gitmesi üzerine, halk ayaklandı, Kayser Berlin'den Hollanda'ya kaçtı (1918). Alman İmparatorluğundan ve Prusya Krallığından istifa etti. İlk olarak Amerongen, daha sonra Doorn'a yerleşti. 1921'de eşinin ölümünden sonra, 1922'de prenses Hermine ile evlendi. 1941 yılında öldü.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 19 Aralık 2015 17:14
Biyografi Konusu: Wilhelm II nereli hayatı kimdir.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
1 Temmuz 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
WİLHELM II (1859 Potsdam Şatosu/Berlin-1941 Doorn/Hollanda),

Sponsorlu Bağlantılar
Prusya kralı ve Alman imparatoru.

1888'de dedesi I. Wilhelm'in yerine geçen babası III. Friedrich'in aynı yıl ölümü üzerine tahta çıktı. Şansölye Bismarck ile çatıştı ve onu görevden ayrılmak zorunda bıraktı (1890). Caprivi'nin şansölyeliğinde, işçileri sosyalist partiden koparmak için, "yeni yol" adını verdiği bir politika izlemeye başladı. Bunda başarılı olamayınca, tutumunu sertleştirdi.

Orduyu güçlendirdi, büyük bir donanma yapımına girişti ve sömürge topraklarını genişletmeye koyuldu. Askerî yardımlar karşılığında, Osmanlı İmparatorluğu'ndan Alman sermayesi için ayrılacaklar elde etti. Afrika'daki Boerler Savaşı'ndan (1904) ötürü Fransa ve İngiltere ile arası açıldı ve bir gerginlik politikası gütmeye başladı. Fas'a çıkarma yaptı (1905) ve Üçlü İttifak'ın (İngiltere, Fransa, Rusya) kurulması üzerine (1907), Avusturya ve Osmanlılara yanaştı.

Arşidük Franz Ferdinand'ın öldürülmesiyle Avusturya Sırbistan'a savaş ilân edince (28 Temmuz 1914), savaşın iki ülke arasında sınırlı kalmasını savundu. Avusturya lehine olan bu öneri kabul edilmeyince Rusya (1 Ağustos) ve Fransa'ya (3 Ağustos) savaş açtı. I. Dünya Savaşı'nın Almanya'nın yenilgisiyle sonuçlanmasının ardından patlak veren ayaklanma üzerine, tahtı veliaht prense bırakarak Hollanda'ya gitti.


MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Aralık 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Wilhelm II

Ad:  Wilhelm II.jpg
Gösterim: 344
Boyut:  86.4 KB

Benzer Konular

15 Ekim 2015 / Daisy-BT Bilim ww
5 Ocak 2016 / ThinkerBeLL Siyaset ww
11 Ekim 2015 / buz perisi Asker ww
24 Eylül 2015 / Safi Edebiyat ww
22 Eylül 2015 / Safi Bilim ww