Arama

Marcus Antonius (Mark Antony)

Güncelleme: 27 Aralık 2015 Gösterim: 14.234 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
13 Eylül 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
ANTONİUS, Marcus. 2.000 yıl önce Ro-ma'nın savaş ve çekişmelerle dolu fırtınalı bir döneminde yaşamış Romalı bir komutan olan Marcus Antonius, günümüzde iki nedenle çok ünlüdür: Birincisi Jül Sezar ile dostluğu ve Sezar'ı öldürenlerden öç alması; ikincisi ise Mısır Kraliçesi Kleopatra ile olan aşk ilişkisi­dir.

Sponsorlu Bağlantılar
Antonius ve Sezar

İÖ 83'te doğan Marcus Antonius 30 yaşına doğru Sezar'ın Galya'daki (Fransa) ordusuna katıldı. Sezar'ı çok sevdi ve zaman zaman
kendi zararına da olsa, onu her alanda destek­ledi. Bir keresinde Sezar'a yardım için gücünü kullanış biçimini halk doğru bulmadığından, Roma'dan kaçmak zorunda kaldı.
Antonius ve Sezar İÖ 44'te konsül seçildi­ler. (O zamanlar Roma, her yıl seçilen ve "konsül" adı verilen iki kişi tarafından yöneti­lirdi.) Büyük bir kalabalığın önünde yapılan bir törende Antonius, Sezar'ın Roma impara­toru olmasını önerdiyse de Roma halkı bunu onaylamadı. Daha sonra Sezar'ın bütün yetki­leri elinde toplayarak bir diktatör olmaya yönelmesi tepkilere neden oldu ve Sezar planlanmış bir suikast sonucu senatoda öldü­rüldü.
Bundan sonra Antonius, Sezar'ın yetkileri­ni de kendi elinde toplamaya çalıştı. Cenaze töreninde bir konuşma yaptı ve halka Sezar'ın vasiyetini okudu. Ama Sezar'ın bir mirasçısı vardı: Bu, daha sonra Augustus adıyla impa­rator olan, Sezar'ın yeğeni Octavius'tu . Antonius ile Octavius'un arası bozulduysa da, daha sonra Sezar'a yapılan suikastı düzenlemiş olan Brutus ve Cassius'un yönetimindeki orduyla savaşmak için bir araya geldiler. Yunanistan'da, Philip-poi'da yapılan bu savaşı Antonius ve Octavius kazandı.

Antonius ve Kleopatra

Bu olaydan sonra doğuya giden Antonius orada karşılaştığı Kleopatraya'ya âşık oldu ve onun peşinden Mısır'a gitti. O Mısır'dayken, karısı Fulvia Roma'da karışıklık çıkartıyordu. Octavius ile bozuşmak istemeyen Antonius, onunla dost olmalarını sağlayacağı umuduyla karısı Fulvia ölünce, Octavius'un kız kardeşi Octavia ile evlendi. Ama Antonius kısa bir süre sonra Kleopatra'ya döndüğü için bu evlilik başarısızlıkla sonuçlandı. Antonius, Mısır'da Kleopatra'yla lüks ve gösteriş içinde yaşadı. Octavius daha sonra Antonius'un üzerine bir ordu gönderdi. İÖ 31'de yapılan Aktium deniz savaşında Antonius'un filosu yenildi. Antonius ile Kleopatra Mısır'a kaçtı, ama ertesi yıl Octavius gene ordusuyla Mısır'a geldi. Marcus Antonius, Octavius'un geldiği­ni öğrenince intihar etti.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Biyografi Konusu: Marcus Antonius (Mark Antony) nereli hayatı kimdir.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
12 Mayıs 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Marcus Antonius
Sponsorlu Bağlantılar

(İ.Ö. 83 - 30)
Romalı general ve politikacı.

Galya seferlerindeki başarısıyla Sezar'ın gözüne girmeyi başardı. 50 yılında Sezar'ın etkisi ile tribün seçildi. 44'te Sezar'la birlikte konsül oldu. Devlet adamı ve hatip olarak hızla ün kazandı. Sezar'ın öldürülmesinden (44) sonra Sezar'ın yeğeni Octavianus (daha sonra Gaius Augustus) ve Lepidus ile İkinci Triumvirliği kurdu (İ.Ö. 43).

Octavianus ile birlikte, Sezar'ın katilleri olan Brutus ve Cassius'un başlattığı bir ayaklanmayı bastırdıktan sonra Roma İmparatorluğu'nu aralarında paylaştılar. Antonius'un payına Adriya Denizi'nden Fırat'a dek uzanan doğu ülkeleri düştü. Vergi istemek için Mısır'a gitti (İ.Ö. 41). Kraliçe Kleopatra'ya âşık olarak Mısır'da kaldı. Octavianus ile arası açılır gibi olduysa da Octavianus'un kız kardeşi Octavia ile evlenerek (İ.Ö. 40) onunla barıştı. 38'de yeniden kurdukları triumvirlik uzun ömürlü olmadı. Antonius'un Mısır'daki tutumu ve Octavia'yı boşayarak Kleopatra ile evlenmesi üzerine Octavianus, Mısır'a savaş açtı. Actium Savaşı'nda (İ.Ö. 31) Octavianus'a yenik düşen Antonius, Kleopatra ile İskenderiye'ye kaçtı. Orada Mısır donanması ve kendi ordusu tarafından terk edilince intihar etti.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Aralık 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Marcus Antonius (Mark Antony)

Ad:  Mark Antony.jpg
Gösterim: 2243
Boyut:  64.7 KB

Benzer Konular

4 Aralık 2009 / asla_asla_deme Sanat
10 Mayıs 2009 / HipHopRocK Siyaset ww
31 Ocak 2007 / MaKaLeLe Oyunlar
26 Ağustos 2015 / Safi Tiyatro ww
27 Aralık 2015 / Kral_Aslan Siyaset ww