Arama

Camillo Benso Cavour

Güncelleme: 20 Nisan 2011 Gösterim: 3.172 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
26 Şubat 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Camillo Benso CAVOUR (Kontu) (1810-1861)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  Camillo_Benso_Cavour.jpg
Gösterim: 1334
Boyut:  15.8 KB

Camillo Benso Cavour İtalyan Birliği' nin gerçekleşmesi için canla başla çalışmış önemli bir devlet adamıdır. Torino'da doğdu; bu bölge o dönemde Sardinya Krallığı'na bağ­lıydı. İtalya'da birbiriyle çatışan küçük kral­lıklar vardı. Bunların çoğu, özellikle kuzeyde Avusturya olmak üzere, dış güçlerin egemen­liği altındaydı. Cavour İtalya'da ulusal birli­ğin ancak Avusturya'nın yenilgisiyle gerçekle­şebileceğine inanıyordu.
10 yaşındayken Torino Askeri Akademisi' ne giren Cavour 1826'da istihkâm subayı ola­rak okulu bitirdi. Ulusal birlikten ve bağım­sızlıktan yana düşünceleri ordudaki yetkilileri tedirgin etti. Bu yüzden askerlikten ayrıldı. İtalya, Avusturya ile savaşa girdiğinde yeni­den orduya yazılıp savaşa katıldı. Savaşın so­nuna doğru, 1848'de Piemont Millet Meclisi' ne girdi. Tarım ve sanayi bakanı, daha sonra maliye bakanı oldu. Devletin modernleştiril­mesi yolunda çalışmalar yaptı. Dört yıl sonra Piemont tahtına II. Vittorio Emanuele çıkın­ca başbakan oldu.
Cavour İtalyan Birliği için çalışmaya başla­dı. Piemont'tan Kırım Savaşı'na asker gönde­rerek, savaşı izleyen uluslararası barış konfe­ransında ülkesinin durumunu güçlendirmeyi başardı. Avusturya Avrupa'da yalnız bir dev­let konumuna düştü. Ama Cavour İtalya'yı birleştirmek için bir dış gü­cün askeri yardımına gereksinim duyu­yordu. Bu yardımı III. Napolyon'dan sağladı ve Avusturya sınırını Tirol'a kadar geriletti. Sonra büyük devrimci önder Giuseppe Garibaldi'nin yardımıy­la İki Sicilya'yı (Napoli ve Sicilya) elinde tu­tan İspanyol Bourbon hanedanının egemenli­ğine son verdi. Cavour bu yolla tüm İtalya'yı anayasaya dayanan bir hükümet altında bir­leştirdi.
İlk İtalyan parlamentosu 18 Şubat 1861'de Torino'da toplandı. II. Vittorio Emanuele İtalya kralı ilan edildi.
Biyografi Konusu: Camillo Benso Cavour nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
25 Mart 2011       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Köklü bir geçmişi olan Cavourlar 16. yüzyıldan başlayarak asker ve memur olarak Savoia hanedanına hizmet etmişlerdi. Camillo'nun Cenevre doğumlu ve Kalvenci olan annesi, dönemin bütün siyasal, dinsel ve tolumsal akımlarına açık bir kent olan Cenevre'nin havasını aileye taşırken, babası Michele de, eski rejimle yakın bağlarından dolayı Fransız Devrimi'yle birlikte saygınlığı tehlikeye giren ailenin Napoleon döneminde yeniden seçkin bir konuma gelmesini sağlamıştı.

Sponsorlu Bağlantılar
Cavour, on yaşında Torino Askeri Akademisi'ne girdi. Ailenin küçük oğlu olarak bir miras beklentisi olmadığından, önündeki tek seçenek Savoia ve Piemonte prensi Carlo Alberto'nun koruyuculuğu altında parlak bir makama ulaşmaktı. Daha öğrenciliği sırasında siyasal düşüncelere ilgi duymaya başladı. 18212deki meşrutiyetçi Piemonte devriminin askeri öğrencilere kadar yansıyan özgürlükçü ve ulusal yankılarından etkilendi. Aile içindeki konuşmalardan Bourbonların yeniden başa geçtiği Fransa'daki iç siyasal gelişmeler, Osmanlı yönetimine karşı Yunan ayaklanması, Rusya'daki özgürlükçü Dekabrist ayaklanması (1825) gibi güncel konuları yakından izledi.

Benjamin Franklin, Piemonte devriminin ünlü önderi ve uzak akrabası Santorre di Santarosa gibi kişilere ve liberallere duyduğu sempatiyi coşkulu bir biçimde açığa vurmaya başladı. Kendisinden üç yaş büyük bir askeri öğrenci olan Baron Severino Cassio'nun etkisiyle yurtsever düşüncelere yöneldi. Cumhuriyetçi olarak tanınan Cassio ile yakınlığından rahatsız olan ailesi bu ilişkiyi sona erdirmesini isteyince, büyük bir tepki gösterdi. Aileyi bu müdahaleye yönelten, Temmuz 1824'te kişisel hizmetine verildiği Prens Carlo Alberto'ya karşı takındığı ters tutumdu. Veliaht prensle arasının bozulmasına yol açan bu durum, saraydan uzaklaştırılmasına ve 20 yıl kadar hiçbir siyasal görev alamamasına neden oldu.


🌘 🚀
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
20 Nisan 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Camillo Benso CAVOUR

(1810 Torino-1861 Torino), İtalyan birliğinin kurulmasını sağlayan devlet adamı. Askerî eğitim gördü ve subay oldu. Ancak liberal düşünceleri nedeniyle ordudan ayrıldı ve tarımla uğraşmaya başladı. 1842 yılında gazeteciliğe ve siyasete atıldı. İtalyan birliğinin savunucularından biri oldu. Milletvekili seçildi. Tarım, ticaret ve maliye bakanlıkları yaptı. 1852'de başbakan oldu. Başbakan olarak bütün gücünü İtalya'nın siyasî birliğini sağlamaya çalıştı. Piemonte Krallığı'nın ekonomik ve askerî gücünü artırdı. Fransa ve İngiltere'nin desteğini sağlamak için Kırım Savaşı'na girdi. Bu savaşın taraflarından biri olarak Paris Kongresi'ne katıldı. Burada Avrupa devletlerine İtalyan davasını anlatma olanağını buldu. III. Napoléon'un kesin desteğini sağladı ve bu destek sayesinde Avusturya'ya karşı askerî başarılar elde etti. Bu başarılar sonucunda, Kuzey İtalya, Piemonte Karllığı'na bağlandı. Daha sonra da Nice ve Savoie'nın Fransa'ya bırakılması karşılığında tüm İtalya'nın Piemonte Krallığı'na bağlanmasını sağladı.

Benzer Konular

30 Eylül 2015 / Safi Edebiyat ww
18 Ağustos 2015 / Safi Müzik ww
23 Eylül 2015 / Safi Edebiyat ww