Arama

Charles De Gaulle

Güncelleme: 14 Ağustos 2011 Gösterim: 5.553 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
8 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Charles DE GAULLE (1890–1970)
MsXLabs.org & Temel Britannica & Vikipedi
Charles André Joseph Marie de Gaulle (d. 22 Kasım 1890 - ö. 9 Kasım 1970), Fransız asker ve siyasetçidir.
Sponsorlu Bağlantılar
De Gaulle, İkinci Dünya Savaşı öncesinde zırhlı savaş teorisyeni olarak tanındı. İkinci Dünya Savaşı'nın başında tuğgeneralliğe terfi etti. Fransa'nın Almanya'ya yenilmesi ve çok ağır şartları kabul ederek savaştan çekilmesinin ardından Londra'ya giderek Nazi karşıtı "Özgür Fransa" hareketini başlattı. 1940 - 1944 yıllarında Özgür Fransa Kuvvetleri'nin önderliğini, 1944 yılında Fransa'nın Alman işgalinden kurtulmasının ardından ise Fransız hükümetinin başkanlığını yaptı. 1946 yılında kurulan Dördüncü Fransa Cumhuriyeti anayasasının devlet başkanına yeterli yetkileri vermediğini söyleyerek görevinden istifa etti ve 1958 yılına kadar yönetimden uzak kaldı.
Cezayir Bağımsızlık Savaşı ve Hindiçini Savaşı'ndaki başarısızlıkların Fransa'da yarattığı bunalımların ardından 1958 yılında siyasete döndü. Kurulmasını sağladığı Beşinci Fransa Cumhuriyeti'nin ilk başkanlığını yaptı. 1969 yılında görevinden istifa etti ve 1970'te öldü.
Ad:  Charles_De_Gaulle.jpg
Gösterim: 1276
Boyut:  30.1 KB
Görevde kalış süresi: 8 Ocak 1959 – 28 Nisan 1969
Doğum: 22 Kasım 1890, Lille
Ölüm: 9 Kasım 1970, Colombey-les-deux-Églises
Siyasi parti: UDR
Eşi: Yvonne de Gaulle
II. Dün­ya Savaşı sırasında Özgür Fransa Hareketi' nin önderi olan Charles De Gaulle Fransa'da V. Cumhuriyet'in kurucusu ve ilk devlet başkanıydı. De Gaulle Lille'de doğdu; Saint-Cyr Askeri Akademisi'nde öğrenim gördü. I. Dünya Savaşı'nda, teğmen olarak piyade alayında görev aldı; Verdun'daki çarpışmada yaralanarak Almanlara tutsak düştü.
II. Dünya Savaşı sırasında albay rütbesi taşıyan De Gaulle, savaşla ilgili düşüncelerini dile getirdiği konuşma ve yazılarıyla siyasal ve askeri çevrelerde hoşnutsuzluk yarattı. Büyü­yen Alman tehlikesine karşı uyarıları dikkate alınmadı. 1940'ta Almanların Fransa'yı işgal etmesi üzerine Londra'ya gitti. Fransız hükü­metiyle anlaşmazlığa düşen De Gaulle yurtdı­şında bir hükümet oluşturmaya çalıştıysa da başarılı olamadı. Özgür Fransız Kuvvetleri'nin komutanı olan De Gaulle 1944'te Fransa' ya ulusal bir kahraman olarak döndü ve yeni hükümeti kurdu. 1946'da bu görevinden ayrıl­dı. 1947'de Fransız Halkının Birliği partisini kurdu; 1953'te de siyasal yaşamdan çekildi.
1958'de Cezayir'de Fransız sömürge yöneti­mine karşı başlayan ayaklanmanın ardından yeniden siyasete atılan De Gaulle 21 Aralık'ta yeni kurulan V. Cumhuriyet'in devlet başkan­lığına seçildi. 1962'de yapılan bir halkoylama­sıyla Cezayir'in bağımsızlığı kabul edildi. Cumhurbaşkanlığı sırasında Fransa'nın taraf­sız bir ülke olarak kalmasına çalıştı. Bu amaçla ülkesinde nükleer silah yapımını des­tekledi ve Fransa'nın NATO'nun askeri kana­dından ayrılmasına karar verdi. Ortak Pazar'a üye ülkelerle ilişkileri yeniden düzenledi. De Gaulle'ün NATO'dan bağımsız bir nükleer güç oluşturma siyasetinin ülke ekonomisini zorlaması yü­zünden grevler ve karışıklıklar başladı. Öner­diği reform programları halkoylamasında red­dedilince, De Gaulle 1969'da cumhurbaşkanlığından ayrıldı.
Biyografi Konusu: Charles De Gaulle nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
HipHopRocK - avatarı
HipHopRocK
Ziyaretçi
17 Mart 2009       Mesaj #2
HipHopRocK - avatarı
Ziyaretçi
Charles De Gaulle

Sponsorlu Bağlantılar
1890 - 1912: Çocukluk ve gençlik yılları

Charles de Gaulle, 1890 yılında, Lille'de yaşayan Katolik bir ailenin üçüncü cocuğu olarak dünyaya geldi. De Gaulle'ün dedesi tarihçi, anneannesi yazar, babası Katolik okullarında öğretim görevlisiydi.
De Gaulle Paris'te ve Belçika'da eğitim gördü. 1908'de Saint-Cyr Askeri Akademisi'ne girdi, 1912'de mezun olarak orduya katıldı.

1912 - 1940: Askerlik yılları

1914'te I. Dünya Savaşı başladığında, Fransız ordusunda piyade yüzbaşıydı. 1916 yılındaki Verdun Savaşı sırasında yaralandı ve Almanlara esir düştü. Beş başarısız kaçma girişiminden sonra Ingolstadt Kalesi'ne yollandı. Burada, geleceğin mareşali, Rus teğmeni Mikhail Tukhachevsky ile tanıştı.
I. Dünya Savaşı sonrasında orduda kalan de Gaulle, Maxime Waygand ve Philippe Petain gibi döneminin ünlü generallerinin kurmay heyetlerinde çalıştı. Polonya-Sovyet Savaşı sırasında Fransa'dan Polonya'ya yardım olarak yollanan birliğe katılmak için gönüllü oldu ve savaş sırasında Polonya ordusunda piyade birliklerini eğitti. Savaşta gösterdiği başarılar nedeniyle Polonya tarafından Virtuti Militiari madalyasına layık görüldü.
I. Dünya Savaşı'ndakinden çok farklı olan Polonya-Sovyet Savaşı tecrübelerinin ardından birçok kitap yazdı. Fransa'da rağbet gören statik savunma doktrini yerine, mekanize ve zırhlı birliklerden olaşacak modern bir ordunun kurulması gerektiğini savundu. De Gaulle'ün bu görüşlerine benzer görüşler, Almanya'da Heinz Guderian, Birleşik Krallık'ta J.F.C Fuller, Sovyetler'de Mikhail Tukhachevsky ve Polonya'da Władysław Sikorski tarafından benimsenmişti. Fakat bu görüşler başta Petain olmak üzere dönemin askerî otoritelerince hoş karşılanmadı. Bu nedenle de Gaulle, savaş arası dönemde kariyerinde çok yavaş ilerledi. II. Dünya Savaşı başladığında henüz albay rütbesindeydi.
15 Mayıs 1940'ta, Almanya'nın Sedan Cephesi'ni yarmasının ardından, 4. Zırhlı Tümen'in komutanlığına getirildi. 17 Mayıs'ta emrindeki 200 tankla hava desteği olmadan Alman ordusuna karşı taarruza geçerek kısmen başarılı oldu. 28 Mayıs'ta ise Caumont'da Alman piyadesini geri çekilmeye zorladı. Fakat bu başarılar savaşın gidişatını değiştirmeye yetmedi.
6 Haziran'da Fransa başbakanı Paul Reynaud, de Gaulle'ü savunma bakanlığı müsteşarlığı görevine getirdi, burada Birleşik Krallık ile koordinasyondan sorumlu görevli oldu. Almanya'ya teslim olma görüşüne şiddetle karşı çıktı ve savaşa devam edilmesi gerektiğini savundu. Mareşal Petain'in iktidara gelmesi ve Almanya ile ateşkes görüşmelerine başlamasının ardından hayatının en önemli kararını aldı: Yasallığını kabul etmediği Petain hükümetine ve bu hükümetin Almanya ile yaptığı ateşkese karşı çıkarak savaşa devam etme çağrısında bulundu. 17 Haziran'da, Paul Reynaud'un verdiği parayı da alarak Londra'ya gitti ve ateşkesi kabul etmeyen diğer Fransızlarla birlikte Özgür Fransa Kuvvetleri'ni kurdu.

1940 - 1945: Özgür Fransa'nın lideri

18 Haziran'da de Gaulle, BBC'den Fransa'ya seslendi. Bu konuşmasında Fransa'nın henüz yenilmediğini ve savaşa devam etmesi gerektiğini vurguladı. Konuşma çok az Fransız tarafından dinlendi çünkü milyonlarca Fransız, yollarda mülteci durumundaydı. Ancak ertesi gün Fransa'nın henüz Almanlarca işgal edilmemiş bölgelerinde çıkan gazetelerde konuşma yayımlandı. Daha önce adı duyulmamış bir generalin yenilgiyi kabullenmeyerek Londra'ya gittiği ve savaşa devam ettiği haberi Fransa'da hızla yayıldı.
De Gaulle, Londra'da Özgür Fransa Kuvvetlerini kurdu. Amerika Birleşik Devletleri Alman kuklası olan Vichy hükümetini uzun süre tanısa da, Churchill'in başbakan olduğu Birleşik Krallık de Gaulle'ü desteklemiştir.
4 Temmuz 1940'ta Toulon'daki askeri mahkemede Vichy hükümeti de Gaulle'ü yargılayarak suçlu bulmuş ve dört yıl hapse mahkûm etmiştir. 2 Ağustos'ta yapılan diğer bir mahkemede ise vatana ihanet suçundan idama mahkûm edilmiştir.
De Gaulle, Amerikan ve İngiliz ordularının Vichy kontrolündeki Kuzey Afrikayı işgal etmesinden sonra 1943'te karargâhını Londra'dan Cezayir'e taşıdı. Fransa'nın bağımsızlığı için çalışan Ulusal Kurtuluş Komitesi'nin, önce General Henri Giraud ile birlikte eşbaşkanı, sonra da tek başkanı oldu.
Müttefik kuvvetlerin 1944'te Normandiya çıkartmasını gerçekleştirip Fransa topraklarına girmesinin ardından Özgür Fransa Kuvvetleri hızla Fransa'ya hâkim oldu ve Vichy rejimini inkâr ederek geçici bir Fransız hükümeti kurdu. 20 Ocak 1946'ya kadar bu hükümetin başkanlığını yapan de Gaulle, kurulacak olan Dördüncü Cumhuriyet'in anayasasını uygun bulmadığından istifa etti.

1946 - 1969: Siyaset yılları:

Ara yıllar

Charles de Gaulle, önerilen Dördüncü Cumhuriyet anayasasının devlet başkanına çok az, parlamentoya ise çok fazla yetki verdiğinden şikâyetçiydi. Ancak Fransa'daki sol partiler Vichy hükümetindekine benzer bir diktatörlük yaratmamak için devlet başkanının gücünün sınırlandırılmasını istiyordu. Meclisin, "sorumlu ve saygın bir hükümetin ihtiyaç duyduğu yetkileri" kendisine vermemesi üzerine Ocak 1946'da başbakanlıktan istifa etti. Ekim 1946'da yeni anayasa kabul edildi. De Gaulle'ün istifasının ardından Fransa 1951'e kadar sağ kanat koalisyonları, 1958'e kadar da sol kanat koalisyonları tarafından yönetildi.
1947'de siyasete dönüp istediği değişiklikleri yapmak amacıyla partisini kurdu, ancak başlattığı hareket başarılı olmadı. 1953'te siyasetten ayrıldı. Colombey-les-deux-Églises'deki evine çekildi ve savaş anılarını yazdı.

Dördüncü Cumhuriyet'in çöküşü ve Beşinci Fransa Cumhuriyeti'nin kurulması

Fransa'da Dördüncü Cumhuriyet (1946 - 1958), Hindiçini Savaşı'ndaki başarısızlıklar ve Cezayir sorununu çözmemesi nedeniyle siyasi bunalımlarla dolu bir dönemdi.
Fransız hükümetinin Cezayir'deki Arap çoğunluğun bağımsızlık istekleri karşısında zayıflık gösterdiğine inanan Cezayir'deki Fransız vatandaşları (kolonlar) 13 Mayıs 1958'de isyan ederek Cezayir şehrindeki hükümet binalarını işgal ettiler. Bu isyana Cezayir'deki Fransız askerleri de katıldı. Aynı gün General Jacques Massu başkanlığında kurulan "Güvenlik Komitesi" Cezayir'e hâkim oldu ve Fransa'nın Cezayir'deki birliklerinin komutanı General Raoul Salan "Ordu'nun geçici olarak Cezayir'in geleceğine karar verme sorumluluğunu üzerine aldığını" ilan etti.
Massu'nun baskısıyla Salan, Cezayir'den de Gaulle'e, siyasete dönmesi için çağrıda bulundu. Çağrıya cevap veren de Gaulle, "ülkesine hizmet etmeye hazır olduğunu" söyledi.
Kriz, Cezayir'deki Fransız paraşütçülerinin Korsika Adasına çıkartma yapıp de Gaulle'ün başbakan yapılmaması halinde Paris'e inme tehdidiyle daha da büyüdü. Bunun üzerine Fransa Komünist Partisi haricindeki partilerin desteği ile Fransa başkanı René Coty, de Gaulle'ü başbakan olması için çağırdı.
De Gaulle, Fransa'nın politik zayıflığının Dördüncü Cumhuriyet'in anayasasından kaynaklandığını düşünüyordu. Siyasete geri dönmenin şartı olarak altı ay ile sınırlanmış geniş yetkiler istedi ve yeni bir anayasa hazırlanarak halkoyuna sunulmasını önerdi. 28 Eylül 1958'de halkoyuna sunulan anayasa % 79,2 oyla kabul edildi. Fransız kolonilerine yeni anayasayı kabul etmek ile hemen bağımsız olmak arasında bir seçim sunuldu. Gine dışındaki tüm koloniler yeni anayasayı seçti ve böylece Gine, bağımsız olan ilk Fransız kolonisi oldu.
Kasım 1958'de yapılan parlamento seçimlerinde de Gaulle'ün partisi UDR oyların çoğunluğunu aldı. De Gaulle Ocak 1959'da başkanlığa aday oldu ve parlamentonun % 78'inin kabul oyuyla başkan seçildi.

Cezayir Sorunu

250px Semaine Barricades Alger 1960

De Gaulle'ün Cezayir'in bağımsız olması düşüncesini ihanet olarak algılayan kolonlar, Fransız askerleri ve polisler isyan ederek Cezayir'de hükümet binalarını ele geçiriyor ve barikat kuruyor.

İktidara geldikten sonra de Gaulle'ün ilk ilgilendiği konulardan biri Cezayir Sorunu oldu. De Gaulle, Cezayir'deki savaşın askerî olarak kazanılabileceğini düşünse de, uluslararası ortamda bu durumun savunulamaz olduğunu düşünüyordu. Bu sebeple, bu koloninin bağımsız olmasına izin vererek kendisini iktidara getiren Fransız milliyetçilerini büyük düşkırıklığına uğrattı. Bu karar, Cezayir'deki Fransız vatandaşlarından ve Avrupa'daki destekçilerinden çok tepki gördü, hatta aşırı sağcı kolonların kurduğu Organisation armée secrète terör örgütü de Gaulle'ü öldürmeye çalıştı. Cezayir'deki Fransız asker, polis ve kolonların katıldığı ayaklanmalar, birçok kez zor kullanılarak bastırıldı. Fransa hükümetinin, Cezayir'in bağımsızlığı için savaşan Milli Kurtuluş Cephesi ile görüşmelere başlamasının ardından Fransız ordusundaki bazı generaller askerî darbe yaparak bu durumu engellemeye çalışsalar da başarısız oldular.
Mart 1962'de Fransa ile Milli Kurtuluş Cephesi arasında ateşkes sağlandı. Aynı sene yapılan referandumda Cezayirlilerin neredeyse tamamının kabul oyu vermesiyle Cezayir Fransa'dan ayrıldı ve bağımsız oldu.

Ekonomi politikası

De Gaulle başa geçer geçmez ekonomiyi canlandıracak atılımlarda bulundu. 100 frank değerinde yeni bir frank basılması, bunlardan biridir. De Gaulle yönetiminin benimsediği dirigisme modeli, kapitalist ekonomik model ile devlet güdümlü ekonomik modelin benzerine az rastlanır bir karışımıydı. Çoğu başarılı olan dev devlet yatırımları gerçekleştirildi: Marsilya limanının büyütülerek Akdeniz'in en büyüğü haline getirilmesi, İngiltere ile birlikte Concorde uçaklarının üretilmesi, Fransız otomotiv sanayiinin büyütülmesi, Paris ile diğer bölgeler arasında otoyolların inşa edilmesi gibi.
Bu atılımlar sonucunda Fransız ekonomisi benzeri görülmemiş miktarda büyüme sağladı. Hatta 1964'te, 200 yıldan beri ilk kez Fransa'nın GSMH'sı İngiltere'ninkini geçti. (1990larda İngiltere tekrar öne geçecektir.)

Ortadoğu politikası

De Gaulle ile birlikte Fransa'nın Ortadoğu politikası da değişti. Daha önce Fransa, İsrail'e çok yakın bir müttefikti; hatta Süveyş Kanalı'nı ele geçirmek için 1956'da Mısır'a karşı beraber savaşmışlardı. Ancak İsrail'i şaşırtacak bir davranış sergileyen de Gaulle, Altı Gün Savaşı'nı başlatan İsrail'i kınamıştır. Bunu Fransa'nın ihaneti olarak gören İsrail, bu tarihten sonra ihtiyacı olan desteği Amerika Birleşik Devletleri'ne yaklaşarak sağlamıştır.

Dördüncü nükleer güç

Fransa'nın, de Gaulle'ün istediği gibi, ABD'den bağımsız bir dışpolitika izleyebilmesi için nükleer silahlara sahip olması gerekiyordu. Nükleer silahlara sahip olmayan İngiltere, İsrail ve Fransa'nın Süveyş kanalını Mısır'ın elinden almak için düzenlediği saldırı, Sovyetler Birliği'nin Paris ve Londra'ya nükleer saldırı yapma tehdidinden sonra başarısız olmuştu. Bu olayda, ABD'nin Fransa dışpolitikasının başarılı olması için nükleer silah kullanmayacağını gören de Gaulle, Fransa'nın Sovyetler'e karşı elini kuvvetlendirmek için nükleer silah geliştirilmesine önayak oldu.
De Gaulle'in nükleer silah geliştirilmesini istemesinin diğer bir nedeni ise, Cezayir'in kaybından sonra isyanın eşiğine gelen Fransız ordusunun meşgul tutulmasıydı.
Fransa ilk nükleer denemesini 1960'ta Cezayir çöllerinde gerçekleştirdi. 1965'te yörüngeye ilk uydusunu fırlatan Fransa, ABD ve Sovyetler'den sonra bunu yapmayı başaran üçüncü devlet oldu. 1968'de ise Amerika'nın yardımı olmadan ilk hidrojen bombasını üretti ve patlattı.

1968 Olayları

Bütün başarılarına rağmen de Gaulle, Fransa içinde ağır eleştirilere maruz kalıyordu. Bu eleştiriler, yönetimin fazla sert ve tutucu olduğu yönündeydi. Serbest seçimler ve basın özgürlüğü olsa da devlet televizyon ve radyo yayınlarındaki tekelini sürdürüyordu. Hükümet bu yayınların düzenlenmesine karışıyor ve hükümet yanlı yayınlar yapılmasını sağlıyordu. Toplum, özellikle kadının toplumdaki yeri konusunda tutucu davranmaya teşvik ediliyordu. Bu gibi durumlar özellikle üniversiteli gençler arasında hoşnutsuzluğa ve Mayıs 1968 olaylarına yol açtı.
Mayıs 1968'de gerçekleşen büyük gösteri ve grevler de Gaulle iktidarına meydan okuma niteliğindeydi. Üniversite ve lise öğrencileri ile işçiler polisle çatıştı, birçok kişi yaralandı. De Gaulle Almanya'ya giderek Almanya'daki Fransız birliklerinin komutanı General Massu ile olaylara askerin müdahele etmesi olasılığını görüştü. Daha sonra parlamentoyu feshetti ve yeni seçimler yapıldı. Bütün muhalefete rağmen de Gaulle'ün partisi UDP ve müttefikleri parlamentodaki 487 koltuktan 358'ini elde etti.

1970: Ölümü

28 Nisan 1969'da de Gaulle, Fransız senatosunun yetkilerini sınırlandırıp yerel meclislere daha çok yetki vermek isteyen değişikliğin referandumda reddedilmesinden sonra devlet başkanlığından istifa etti. Birçok kişi, bu referandumun 1968 olaylarından sonra istifa etmek isteyen de Gaulle'ün bilinçli politik intiharı olduğunu düşünmektedir.
Bir kez daha Colombey-les-Deux-Églises'deki evine çekilen de Gaulle, 1970'te, 80. yaş gününden kısa süre önce öldü.Evinde otururken boyun ağrısından şikayet etti.Ağrının nedeni boyun damarındaki anevrizmaydı,dakikalar içinde öldü. Birçok politikacının aksine öldüğünde yoksul sayılabilecek durumdaydı ve ölümünden sonra ailesi evini satmak zorunda kaldı. Ev, bir vakıf tarafından müzeye çevrildi.


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
14 Ağustos 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Charles De Gaulle

Doğum: 1890, Lille
Ölüm: 1970, Colombey-les-Deux-Eglises
Fransız devlet adamı, asker.

1912'de Saint-Cry Askerî Okulu'nu bitirerek orduya girdi. I. Dünya Savaşı'nda Almanlara esir düştü. Fransız ordusunun kuramcıları arasında yer alan De Gaulle, 1937'de albaylığa yükseldi ve 507. Zırhlı Alay'a komutan olarak atandı. II. Dünya Savaşı sırasında Reynaud tarafından millî savunma ve savaş bakanlığı müsteşarlığına getirildi (1940). Fransa dışında bir savaş hükümeti kurulmasını önerdi, bu kabul edilmeyince Londra'ya gitti, sömürgelerdeki askerî birliklerin savaşa devam etmelerini sağlayacak olan İmparatorluk Savunma Konseyi'ni kurdu. Fransız Ekvador Afrikası'nı ve Kamerun'u Hür Fransız Kuvvetleri'ne (FFL) bağladı. Diğer sömürgelerin de katılımı ve İngiliz kuvvetleriyle birlikte elde edilen bir dizi başarıdan sonra ülke dışında ve içinde direniş hareketi iyice örgütlü bir nitelik kazanmıştı.

Ağustos 1945'te Paris'e girdi. Alsace'ı geri aldı. Yeni anayasanın halkoylaması sonucu kabulünden sonra, kurucu meclis tarafından hükümet başkanlığına seçildi. IV. Cumhuriyet'in anayasasıyla bağdaşamadığı için çekildi. Cezayir bunalımı üzerine 1958'de parlamento tarafından yeniden iktidara çağrıldı ve V. Cumhuriyet olarak adlandırılan dönem başladı.

De Gaulle, cumhurbaşkanlığı sırasında Cezayir'in bağımsızlığını tanıdı. Fransa'da bir tür başkanlık sistemini andırır yeni bir anayasa düzeni gerçekleştirdi. Güçlü bir milliyetçi olan De Gaulle, Federal Almanya Cumhuriyeti ile yakın işbirliğine girdi. Avrupa birliğini savundu. ABD ve İngiltere'nin egemenliğindeki bir Atlantik Paktı oluşturulmasını önlemek için, İngiltere'nin Ortak Pazar'a alınmasına karşı çıktı, bağımsız bir nükleer güç geliştirmeye çalıştı ve Fransız askerî birliklerini NATO'dan çekti. 1965 Ekimi'nde, güçlü bir muhalefete karşın, yedi yıllık bir süre için yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Tümüyle Fransız denetiminde olmayan bütün askerî güçlerin (NATO'nun güçleri de dahil), Fransa'dan çekilmesini istedi. 1960'ların sonlarına doğru, De Gaulle rejimine karşı gelişen muhalefet, 1968 ilkbaharında gerçekleşen işçi ve öğrenci olaylarıyla doruk noktasına ulaştı (Mayıs Olayları). Anayasada yapılması istenen değişiklikleri 27 Nisan 1969'da halkoylamasına sunan De Gaulle, oylamayı kaybedince, 28 Nisan günü istifa etti. Yerine Pompidou geçti.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

24 Aralık 2015 / KisukE UraharA Siyaset ww
29 Aralık 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat ww
16 Aralık 2015 / LaSalle Basın/Magazin ww
3 Nisan 2009 / HipHopRocK Bilim ww
15 Nisan 2009 / HipHopRocK Edebiyat ww