Arama

Kurbankulu Berdimuhammedov (Gurbanguli Berdimuhammedov)

Güncelleme: 4 Ocak 2016 Gösterim: 2.411 Cevap: 1
T_walkeR - avatarı
T_walkeR
Ziyaretçi
4 Haziran 2009       Mesaj #1
T_walkeR - avatarı
Ziyaretçi
Gurbangulu Berdimuhammedov
Kurbankulu Berdimuhammedov
Sponsorlu Bağlantılar
Gurbanguly Mälikgulyýewiç Berdimuhamedow
Гурбангулы́ Мяликгулы́евич Бердымухаме́дов


Gurbanguli Berdimuhammedov - (doğum. 1957, Babarab, Göktepe Ahal) Türkmen siyasetçi ve Türkmenistan'nın ikinci cumhurbaşkanıdır.

Gurbanguli Berdimuhammedov; 1979 yılında Türkmen Devlet Tıp Enstitüsü'nün Diş Hekimliği Fakültesini bitirdi. Daha sonra Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurumlarda çalıştı ve aynı zamanda Tıp enstitüsünde öğretim görevlisi olarak 1997 yılına kadar çalıştı. 1997 yılında Sağlık Bakanlığı görevine atandı. Sağlık bakanı olduğu süre içerisinde Türkmenistandaki Türk iş adamlarıyla Stomadent isimli Protez diş fabrikasını kurdu. 2001 yılında Saparmurat Türkmenbaşı tarafından Devlet Başkan Yardımcılığı görevine getirildi ve aynı zamanda sağlık bakanlığı görevini de sürdürdü. 2004 yılında sağlık alanında yaptığı reformlar çok eleştiri almıştır.

Saparmurat Türkmenbaşı vefatı sonrası 21 Aralık 2006 cenaze töreni komisyon başkanı olarak seçildi aynı günde Türkmenistan meclisi kendisini geçici cumhurbaşkan olarak seçti. .

Berdimuhammedov; 26 Aralık meclis toplantısında 11 Şubat 2007 tarihinde yapılan cumhurbaşkanı seçimleri için aday gösterildi. Bu seçimlerde kendisiyle birlikte altı aday yarıştı. Berdimuhammedov, seçmenlerin % 99'unun oylamaya katıldığı seçimde oyların % 89,23'unu alarak kazandı. .

14 Şubat 2007 gününde cumhurbaşkan yemin töreni sonrasında resmen görevine başlayarak Türkmenistan'ın ikinci devlet başkanı oldu. Görev süresi 5 yıldır. Yemin törenine Türkiye'den başbakan Recep Tayyip Erdoğan katıldı. Kazakistan'dan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Afganistan'dan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Gürcistan'dan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili, Ukrayna'dan Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, Özbekistan'dan Meclis Başkanı Halilov Erkin, katıldı.

Berdimuhammedov seçimlerde 2015 yılına kadar tüm Türkmen vatandaşlara internet hizmetini gerçekleştirme sözünü verdi.
Son düzenleyen Safi; 4 Ocak 2016 23:34
Biyografi Konusu: Kurbankulu Berdimuhammedov (Gurbanguli Berdimuhammedov) nereli hayatı kimdir.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Ocak 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Kurbankulu Berdimuhammedov

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Kurbankulu Berdimuhammedov.jpg
Gösterim: 387
Boyut:  236.6 KB