Arama

Boris Nikolayevich Yeltsin

Güncelleme: 20 Aralık 2015 Gösterim: 7.871 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Nisan 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Boris Yeltsin
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Boris Yeltsin 1993
Eski Rusya Federasyonu Başkanı
Doğum 1 Şubat 1931, Sverdlovsk
Ölüm 23 Nisan 2007, Cavour, İtalya
Görev süresi 12 Temmuz 1991- Haziran 2000
NTV-MSNBC
Kremlin Sarayı sözcüsü, eski Devlet Başkanı Boris Yeltsin’in öldüğünü duyurdu. 76 yaşındaki eski liderin ölüm nedeni hakkında henüz ayrıntılı bilgi bulunmuyor. Rus haber ajansları, Yeltsin’in kalp yetmezliğinden öldüğünü bildiriyor. Kalp sorunlarının yanı sıra, alkole olan düşkünlüğüyle de tanınan Yeltsin, Sovyetler Birliği’nin dağılmasında başrolü oynayan isimlerin başında geliyordu.
Boris Yeltsin, Bolşevik devriminin 14’üncü yılında 1 şubat 1931’de Urallar’daki Yekatarinburg kentinin Sverdlovsk köyünde doğdu. Çocukluğundan en akılda kalan olay 11 yaşındayken arkadaşlarıyla bir depodan çaldığı el bombasının patlamasıyla sol baş parmağını kaybetmesi oldu.
1961’de Komünist Parti'ye Katıldı
1955’te Ural Kirov Politeknik Enstitüsü’nü bitiren Yeltsin’in politika hayatı ise 1961 yılında başladı.
Nikita Kuruşev’in anti Stalinist reformlar yaptığı bir dönemde Komünist Parti’ye katıldı.
Gorbaçov döneminde Moskova Kent Komitesi başkanlığı yapan Yeltsin, 1990 yılında Yüksek Konsey’in sözcülüğüne atandı.
Dünya onu Ağustos 1990’da Gorbaçov karşıtı askeri darbe girişimi sırasında tankın üzerine çıkıp demokrasiyi savunduğu unutulmaz olayla tanıdı ve bir yıl sonra, 12 Haziran 1991’de artık Rusya Federasyonu’nun devlet başkanıydı.
Duma'yı Bombalattı
1993’te yetkilerini kısıtlamak isteyen Duma’yı tanklarla bombalatmaktan kaçınmadı. Böylece anayasayı değiştirdi ve adeta çar yetkileriyle donanarak koltuğunu sağlama aldı.
Devlet başkanlığı süresince hastalık ve Çeçen sorunlarından kurtulamadı. Bir ayağı hep hastanedeydi. Aralık 1994’te girdiği, Çeçenistan’dan iki yıl sonra yenilgiyle ayrıldı.
1996’da ikinci kez devlet başkanlığına getirildi. Kendisiyle ilgili spekülasyonların arttığı bir dönemde Vladimir Putin ile birlikte ikinci kez Çeçenistan işgaline girişti.
Yeltsin, 1999 senesinin yılbaşı gecesinde henüz görev süresi dolmadan istifa etti. Bu süreçte devlet başkanlığını vekaleten yürüten dönemin başbakanı Vladimir Putin, sonrasında devlet başkanlığına seçildi.

Boris Nikolayeviç Yeltsin, Rus kökenli bir çiftçinin oğludur. İnşaat mühendisliği öğrenimi gördükten sonra, bir inşaat işletmesinde idareci olarak vazife aldı. 1961'de Sovyetler Birliği Komünist Partisi'ne girdi. Parti içinde hızla yükselerek Sverdlovsk bölgesi parti birinci sekreterliğine getirildi. Mihail Gorbaçov'un Sovyetler Birliği devlet başkanı oluşundan hemen sonra Moskova'ya çağrıldı. Nisan 1985'te Komünist Partisi Merkez Komitesine seçildi. Ekim 1985'te de Moskova Parti Teşkilatı Şefi oldu. Kısa zamanda kamuoyunun güvenini kazandı. Aynı zamanda Politbüro'ya da girdi. Yegor Ligaçev ile anlaşmazlığa düştü. 1987'de Gorbaçov tarafından görevden uzaklaştırıldı. Şubat 1988'de partiyle ilgili bütün yetkileri elinden alındı. İnşaat bakan yardımcılığına tayin edildi.
Daha sonra Moskova'da halkın isteklerini dile getiren bir siyasetçi olarak sivrildi. Mart 1989'da Moskova'da % 89,6 oranında oy alarak SSCB Halk Temsilcileri Kongresine seçildi. Siyasi ve ekonomik sahada çoğulculuğu savundu. Mayıs 1990'da Gorbaçov'un isteğine aykırı olarak Rusya Federasyonu Komünist Partisi başkanlığına getirildi. Haziran 1991'de Rusya Federasyonu başkanlığına seçildi. 19 Ağustos 1991 de SSCB başkanı Gorbaçov'a karşı sertlik yanlıları tarafından düzenlenen darbeyi şiddetle protesto etti. Darbecilere karşı halkı direnişe çağırdı. Moskova'da Beyaz Saray denen Rusya parlamento binasına ulaşmayı başardı. Darbecileri suçlu ve hain ilan ederek, ordu ve KGB içinde darbeye karşı çıkanların da yardımıyla Beyaz Saray'ı direnişin merkezine dönüştürdü. Siyasi ustalığını göstererek Gorbaçov'un devlet başkanı olarak yeniden göreve dönmesini sağladı.
Darbenin başarısızlığa uğratılmasında ve Gorbaçov'un yeniden göreve dönmesinde en önemli rolü oynadı. Darbecilere karşı gösterdiği kararlı tutumuyla büyük bir prestij kazandı. Gorbaçov'un bazı başarısızlıkları Yeltsin'i daha güçlü hale getirdi. Gorbaçov'un göreve dönmesinden sonra Liderin kendisi olduğunu ortaya koydu. Anayasaya aykırı kararnameler çıkardı ve Gorbaçov'dan bağımsız uygulamalara girişti. Komünist partiyi yasakladı ve bütün parti mallarına el koydu.
Siyasi reformların yanısıra, ekonomik konularda da reformlara giden Yeltsin, 2 Ocak1992'de yürürlüğe girecek olan yüksek oranlı fiyat artışları hususunda halktan ve parlamentodan destek istedi. Rusya parlamentosundan olağanüstü yetkiler aldı.
8 Aralık 1991'de Yeltsin ile Ukrayna ve Beyaz Rusya cumhuriyetlerinin devlet başkanları Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) kuruluşunu ilan ettiler. 21 Aralıkta geri kalan 12 Cumhuriyetin 11'i de BDT'ye katıldı. Yeltsin, Gorbaçov'la birlikte BDT'nin yıl sonunda Sovyetler Birliğinin yerini alacağını açıkladı. Ancak Gorbaçov 25 Aralık 1991'de devlet başkanlığı vazifesinden istifa etti. Çok çabuk davranan Yeltsin, Gorbaçov'un Kremlin'deki ofisine taşındı. Ordunun komutasını eline aldı. Birleşmiş Milletlere Sovyetler Birliğinin Güvenlik Konseyindeki yerini Rusya Federasyonunun alacağını bildirdi. Nükleer füzelerle ilgili fırlatma şifrelerine el koydu. İdarede ABD'yi örnek alan Yeltsin başkanlık vazifesini de kendinde topladı. 1993 yılında Parlamentoyu asker kullanarak dağıttı. Seçimler yapıldı. Böylece Yeltsin konumunu daha da güçlendirdi.
Rusya'nın 1990'lı yıllarda hızlı özelleştirilme sürecinde ülkeyi yöneten Yeltsin, 1994
yılında Çeçenya'da büyük çaplı bir askeri müdahele düzenledi.
2000 yılında, emekliliğe ayrıldıktan sonra bir Rus televizyon kanalında yaptığı röportajında, geçmişte katlanmak zorunda kaldığı en büyük sorumluluğunun, Çeçenya'da yaşamını yitiren insanlar olduğunu belirtti.
Yeltsin, 23 Nisan 2007 tarihinde kalp yetmezliği sebebiyle öldü.

Biyografi Konusu: Boris Nikolayevich Yeltsin nereli hayatı kimdir.
vain - avatarı
vain
Ziyaretçi
23 Nisan 2007       Mesaj #2
vain - avatarı
Ziyaretçi
Rusya'nın ilk başkanı
Boris Yeltsin 1999 yılının son günü istifaya zorlandığında Rusya'da bir dönemin sonuna gelinmişti. Yeltsin'in başbakanı Vladimir Putin'in önce vekaleten, ardından seçilerek cumhurbaşkanlığına gelmesiyle Rusya devletinin gücünün ihya edilmesine başlandı.
Sponsorlu Bağlantılar

Yeni Başkan, Çeçen savaşını yeniden ve acımasız şekilde başlattı. Büyük bir ekonomik ve sosyal yıkımdan çıkmış olan ülkeye istikrar getirmek için otoriterlik dozunu giderek artırdı . Yeltsin döneminde zengin olmuş oligarkları sırayla tasfiye etti . Mallarına el koydu. En önemlisi ellerindeki medya gücünü ele geçirdi. Bunların bir kısmı yurt dışına kaçtı, bir kısmı ise hapse atıldı.

İkinci başkanlık döneminde Putin, Rusya Federasyonu'ndaki bölgelerin valilerinin seçimle işbaşına gelmelerini de engelleyince
merkezi yönetimin denetimi dışında hiç bir güç kalmadı . ABD'nin savaşlarının da katkısıyla petrol fiyatları yükselip, gazda da en büyük üretici olan Rusya'ya bağımlılık artınca ülkenin mali durumu düzeldi.

Yönetimi devraldığında hazinesinde 12 milyar dolar bulan Putin, döviz rezervlerini 300 milyara yükseltti . Yeltsin döneminin ekonomik ve sosyal çalkantılarından bıkan, yaşamında güvenlik arayan Rus halkı da demokratik kazanımlarının bir bir elinden çıkmasına, hukukun iğdiş edilmesine aldırmadı.

Çeçenistan'daki vahşete karşı mücadele eden Anna Politkovskaya gibi bir gazetecinin cinayete kurban gitmesi bu nedenlerle hiç yankı bulmadı. Politkovskaya, Çeçen savaşındaki insanlık dışı uygulamaların yarattığı ruh halinin Rusya'nın bünyesini bir kanser gibi kemirdiğini yazmıştı. Hayatını neden tehlikeye attığını soranlara "Bunun yapılması gerekir. Zira bu savaşın çağdaşları olarak biz yapılanlardan sorumlu tutulacağız" diye cevap vermişti. Bu vicdani haykırışın Rusya toplumunda pek bir karşılığı yoktu. Putin'in gücü de bu gerçekten besleniyordu.

Yeni düzenin pazarlığı

İçeride istikrarı gerçekleştiren, mali durumunu güçlendiren ve vatandaşına daha iyi bir hayat yaşatabilen Rusya açısından bir sonraki aşama, kırılan gururun onarımıydı. Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının ardından kendisine aşağılayıcı muamele yapıldığını düşünen Rus halkı da emperyal büyüklüğü, ciddiye alınmayı özlediğinden Batı tarafından itilip kakılmaya son verilmesini istiyordu.

Son yıllarda Rusya bu yolda ciddi adımlar attı. Eski imparatorluk sınırları içindeki ülkelerin itaatsizlikleri karşısında tavrını sertleştirdi. Doğal gaz silahını giderek daha sık kullanmaya başladı . Ortadoğu'da yeniden aktif olmaya çalıştı, İran'ın nükleer programına destek verdi, ABD'nin Tahran'a yönelik sertlik politikalarına karşı bugüne kadar İran'ı kolladı.

Münih'teki güvenlik konferansında Putin'in yaptığı konuşmayı bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Rusya yeni dünya yapılanmasında oyun kurucu bir ülke olamasa bile hafife alınmaması gerektiğini, oyunları bozabileceğini göstermiş bulundu. Çok değil kırk yıl sonra nüfusu bugünkünün üçte birine inecek bir ülkenin tüm doğal kaynak zenginliğine ve engin coğrafyasına rağmen dünya siyasetine yapabileceği etki aslında sınırlı . Üstelik Putin'in konuşması Avrupa ile ABD'nin arasını açmak gibi bir sonuç da getirmedi.

Dünyanın yeni güvenlik ve uluslararası ilişkiler yapısı şekillenirken bunun yalnızca Batı'nın ve özellikle de ABD'nin istekleri doğrultusunda gerçekleşmesi kolay değil. Rusya Başkanı'nın Türkiye'de insanları pek heyecanlandıran konuşması bu nedenlerle iki kutupluluğun dönüşü olarak değil, yeni düzenin kurulmasının pazarlık sürecinin bir aşaması olarak değerlendirilmeli.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
26 Mayıs 2011       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Boris Yeltsin

(1931 Sverdlovsk) Rus siyasetçi ve devlet adamı.

Yükseköğrenimini 1955'te inşaat mühendisi olarak tamamladı. 1961 yılında Komünist Parti'ye girdi. 1976'da Sverdlovsk Yönetim Bölgesi parti örgütünün birinci sekreterliğine getirildi. Gorbaçov döneminde Merkez Komite sekreteri oldu (1985). Bir süre sonra Moskova parti örgütünün başkanlığına getirildiyse de 11 Kasım 1987'de bu görevinden alındı. Ancak halkın desteğini kazandığı için siyasetteki gücünü yitirmedi. Başkan Mihail Gorbaçov'la "Perestroika" konusunda anlaşmazlığa düşerek Gorbaçov'u tutuculukla suçladı. Greve giden işçileri destekledi. Gorbaçov'un gerçekleştirdiğinden daha kökle reformları savundu. 29 Mayıs 1990'da yapılan Rusya Federe Cumhuriyeti devlet başkanlığı seçimini kazanarak Sovyetler Birliği'nin en güçlü cumhuriyetinin başına geçti. Başkan seçilmesinden kısa bir süre sonra da 12 Haziran 1990'da Rusya Federe Cumhuriyeti'nin tek taraflı bağımsızlık ilân ettiğini açıkladı. 2000 yılında görevi bıraktı ve yerine Vladimir Putin devlet başkanı seçildi.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Haziran 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YELTSİN (Boris), rus siyaset adamı (Yekaterinburg 1931). inşaat mühendisi oldu. 1961'de Komünist partisi'ne girdi. SverdlOvsk (bugün Yekaterinburg) parti örgütünde çalışmaya başladı, 1976’da parti komitesinin başkanlığına seçildi. 1985’de Mihail Gorbaçov tarafından Moskova’ya çağrıldıktan kısa bir süre sonra Moskova parti komitesi başkanlığına getirildi. Ama 1987’de gene Gorbaçov tarafından bu görevden uzaklaştırıldı. Bu tarihten itibaren Moskova'da halkın istemlerini dile getiren demokratik muhalefetin lideri oldu. Mart 1989'da SSCB Halk temsilcileri kongresine üye seçildi. 1990’da da Rusya parlamentosu başkanlığına getirildi. Haziran 1991’de yapılan genel seçim sonucunda Rusya Cumhuriyeti cumhurbaşkanı oldu. Ağustos 1991'de Gorbaçov'a karşı yapılan hükümet darbesi girişimine kararlılıkla karşı koydu. SSCB'nin aralık 1991'de dağılmasından sonra, SSCB'nin yerini alan Rusya Cumhuriyeti'ne gerek dünya devletleri arasında, gerek BDT bünyesinde eski Sovyetler Birliği'nin gücünü ve prestijini kazandırmaya çalıştı.

Kaynak: Büyük Larousse
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Aralık 2015       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Boris Nikolayevich Yeltsin

Ad:  Boris Nikolayevich Yeltsin 1.jpg
Gösterim: 1032
Boyut:  165.0 KB

Ad:  Boris Nikolayevich Yeltsin 2.jpg
Gösterim: 417
Boyut:  13.8 KB

Ad:  Boris Nikolayevich Yeltsin 3.jpg
Gösterim: 436
Boyut:  44.7 KB

Ad:  Boris Nikolayevich Yeltsin 5.jpg
Gösterim: 602
Boyut:  8.4 KB

Ad:  Boris Nikolayevich Yeltsin 4.jpg
Gösterim: 742
Boyut:  17.5 KB

Benzer Konular

5 Aralık 2015 / Safi Asker ww
18 Ağustos 2015 / Safi Edebiyat ww
15 Ağustos 2015 / Safi Edebiyat ww
16 Ağustos 2015 / Safi Bilim ww
14 Haziran 2015 / Safi Bilim ww