Arama

Nefertiti

Güncelleme: 23 Temmuz 2017 Gösterim: 52.670 Cevap: 7
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
23 Temmuz 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  akhenaten-nefertiti.jpg
Gösterim: 1494
Boyut:  142.9 KB

Nefertiti

( İÖ 14. yy),
Mısır kraliçesi ve Firavun Ahenaton’un (İÖ 1379-62) karısı.
Sponsorlu Bağlantılar

Tel el-Amarna’da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan ve bugün Berlin’deki Prusya Kültür Varlıkları Devlet Müzesi’nde bulunan kireçtaşından yapılmış boyalı büstüyle tanınır. Ailesi hakkında kesin bilgi bulunmamakla birlikte, tarihçiler onun Mitannilerden gelme Asyalı bir prenses olduğu kanısındadırlar. Kocasının kurduğu tektanrıcı Aton dininin ateşli bir yandaşı olan Nefertiti’nin altı kızından ikisi sonradan Mısır kraliçesi olmuştur.

Nefertiti’nin Ahenaton’un hükümdarlığının 12. yılında ya da daha sonra, kocasının gözünden düştüğü için bir kenara çekildiği ya da öldüğü sanılır. Tel el-Amarna’da bulunan eşyaları, Nefertiti’nin oraya çekilmiş olabileceğini düşündürmektedir.

Kaynak: Ana Britannica


Son düzenleyen perlina; 23 Temmuz 2017 19:59
Biyografi Konusu: Nefertiti nereli hayatı kimdir.
ketir - avatarı
ketir
Ziyaretçi
24 Aralık 2009       Mesaj #2
ketir - avatarı
Ziyaretçi

Nefertiti


(M.Ö. 14. yüzyıl), Mısır kraliçesi ( M.Ö. 1379-62)
Sponsorlu Bağlantılar

Mısır Firavunu IV Amenhotep'in eşi, Firavun Tutankamon'un kayınvalidesidir. Adının kelime anlamı "güzelik geliyor"ya da "güzelden gelen" anlamındadır.

Nefertiti yasadığı dönemin en güçlü kadınlarından biriydi, özellikle de Mısır'da. Çünkü Nefertiti kocası Akhenathon yani firavunla aynı düzeyde bulunuyordu. Hatta firavunun uygulaması gereken cezaları ya da yapması gereken işleri yapabilme yetkisi vardı. Bu durumdan halk ve din adamları hiç memnun değildi, çünkü bu Mısırda'da alışkın olunan bir uygulama değildi. Tahtta çok uzun süre kalamadıklarından dolayı bu memnuniyetsizlik uzun sürmedi. Akhenaton saraya yayılan salgın bir hastalıktan öldü. Nefertiti de bir süre tahtta kaldı ve öldü.

Sağ tarafta bulunan büst en çok kopyalanmış bulunan eski Mısır eseridir. Ünlü Mısırlı heykeltraş Tutmose tarafından yapılan bir eserdir. Bu büst onun atölyesinde bulunmuştu.
Son düzenleyen perlina; 23 Temmuz 2017 10:41
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Eylül 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Amonhotep in anlamı Amon a tapan demektir. Amon o dönemin meşhur putlarından biriydi.
Amonhotep putlara asla inanmadı bu yüzden de adını Aton (Tek Allah) a tapan anlamında AkhenAton olarak değiştirmiştir. Nefertiti de aynı şekilde Tek Allah a inanıyordu. Amon tapınaklarını kapatıp Aton tapınağı açtılar.

Hatta Hz. Yusuf un da o dönem Mısırında yaşadığı ,onun etkisiyle Akhenaton un Tek Allah a inandığı söylenir.
Son düzenleyen perlina; 23 Temmuz 2017 10:42
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
11 Ekim 2013       Mesaj #4
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM

Nefertiti


MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

(İ.Ö. 14. yüzyıl), Firavun IV. Amenofis Akhenaton'un karısı, Mısır kraliçesi. Tel el-Amarna'da bulunan, şimdi Berlin Müzesi'ndeki renkli büstüyle ünlüdür (Kahire Müzesi'nde bulunan pembe kuvarsitten, tamamlanmamış büstü çok daha etkileyicidir). Yaşamı konusundaki bilgiler varsayımlara dayanmaktadır. Akhenaton, tektanrılı bir din ortaya atmıştı. Nefertiti'nin, bu dinin ateşli bir taraftarı olduğu sanılır. Altı kızından ikisi sonradan Mısır kraliçesi oldu.
Son düzenleyen perlina; 23 Temmuz 2017 10:03
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
19 Ağustos 2014       Mesaj #5
perlina - avatarı
Ziyaretçi
İşler Nefertiti'nin umduğu gibi gitmez. Halk, Nefertiti ve Amenhotep'un hükümdarlığından rahatsızdı. Amenhotep'un annesi ve Nefertiti'nin kayınvalidesi olan Kraliçe Tiye, saraya, halkın rahatsızlıklarını ve hükümdarlığın nasıl tehditler altında bulunduğu konularında Amenhetop'u uyarmaya geldi ve tüm bu durumların suçlusu olarak Nefertiti'yi gösterdi.

Amenhotep, hükümdalığının 13. yılına girerken araları bozulan çift, Nefertiti'nin hayatta kalan son dört kızı ve Tutankhamun'u alarak Aton Şatosu'na çekilmesiyle, bitme noktasına geldi. Ve bu, Nefertiti hakkında bulunan son iz oldu. Tarihçiler Nefertiti'nin Aton Şatosu'nda öldüğü ya da öldürüldüğü görüşündeler.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 23 Temmuz 2017 10:30
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Ocak 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
NEFERTİTİ
Ad:  Nefertiti.jpg
Gösterim: 1355
Boyut:  62.9 KB

Mısır kraliçesi, firavun Amenofis IV Akhenaton’un karısı (İ.Ö. XIV. yy.)

Tel el-Amarna'da bulunan ve Berlin müzesi'nde korunan çokrenkli büstüyle tanındı. (Kahire müzesi'ndeki pembe kuvarsitten tamamlanmamış bir büst, çok daha heyecan verici bir güzelliktedir.) Nefertiti’nin ("Güzel geldi”), uzun zaman sanıldığı gibi Mitanni kökenli değil, Mısır kökenli olması daha doğru gibi görünmektedir. Aton kültünün ateşli bir yandaşı olduğu sanılır. Tel el-Amarna'daki hükümdarlığın XII. yılından az sonra, din konusunda bir anlaşmazlık yüzünden hükümdarı bırakarak kentin kuzeyine, "Aton şatosu "na çekilmiş, saray yöneticisi Ay ve dadısı (Ay'ın karısı), son dört kızı ve genç prens Tutankhamon ile birlikte orada yaşamıştır. Tel el-Amarna'da öldüğü sanılır.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 23 Temmuz 2017 19:44
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
23 Temmuz 2017       Mesaj #7
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  NEFERTİTİ.jpg
Gösterim: 2763
Boyut:  29.0 KB

Nefertiti ve Mumyasının Sırları


Eski Mısır'ın en güçlü, en güzel ve en zeki kadınlarından biri olan Nefertiti, M.Ö. 1653-1336 yılları arasında hüküm süren, Firavun Akheneton'un (IV. Amenhotep) eşi ve çocuk yaşta tahta çıkan Tutankamon'un da üvey annesidir

Ailesi hakkında kesin bulgu olmasa da Mitannilerden gelme Asyalı bir prenses olduğu düşünülüyor. Asıl adı Tadukhepa'ydı, fakat o kadar güzeldi ki, eski Mısır dilinde 'güzel kadın geldi' anlamına gelen Nefertiti olarak anılmaya başlandı. Çok tanrılı dinlere sırtını çevirip sadece Güneş Tanrısı Aten'e tapan Akheneton ve yönetimi paylaştığı eşi Nefertiti'nin tek tanrılı dinlerin öncüsü oldukları sanılıyor. Ama ikisinin de ölümüyle Mısır'da güç yine Amon rahiplerinin eline geçmişti. Akheneton ve Nefertiti'nin adları tarihi kayıtlardan silindi. Bu yüzden haklarında bilinenler hep sis perdesinin altında kaldı.

Uzmanlar, Mısır Kraliçesi Nefertiti'nin mumyasına ulaştıklarını açıkladı. York Üniversitesi'nden, mumya alanında uzman Joann Fletcher yaklaşık 100 yıl önce Mısır'ın Luksor kentindeki Krallar Vadisi'nde KV35 No'lu mezarında gizli bir bölmeden çıkarılan mumyanın, büyük bir olasılıkla arkeologların yıllardır fellik fellik aradığı Nefertiti'ye ait olduğunu söyledi. Discovery Channel tarafından yayımlanan açıklamasında, mumyanın Nefertiti'ye ait olduğunun kesin olmadığını ancak ekibinin elinde güçlü kanıtlar bulunduğunu belirtti.

Nefertiti'ye ait olduğu sanılan mumyayı 1898 yılında Krallar Vadisi'ni kazan Fransız arkeolog Victor Loret bulmuştu. Haziran 2002'de Fletcher'ın dikkatini çeken mezarda iki kadın ve bir erkek mumyasına rastlandı. Mezardaki mumyalardan birinin başının tıraşlı olması ve M.Ö 14'üncü yüzyılda soylu kadınların kullandığına benzer bir peruk takması Fletcher'ın
dikkatini çekti. Yüz hatları geçen 3 bin 400 yılda tamamen silinen mumyanın en dikkat çekici özelliğiyse, kuğuyu andıran boynuydu.

Kulaktaki çift küpe deliği
Fletcher'a göre benzerlikler bununla da sınırlı değil. Mumya'nın kulak memesinde iki de küpe deliği bulundu. Antik Mısır'a ait kayıtlara göre Kraliyet ailesi içinde sadece iki kadın kulaklarına çifte küpe takıyordu ve bunlardan biri de devlet yönetiminde eşi Akheneton kadar güçlü olan Nefertiti'ydi.
Şubat ayında röntgen ışınlarıyla incelenen mumyanın kolunda tıpkı Nefertiti'nin sürekli taktığına benzer bir kolluğun izine rastlandı. Mumya, sağ kolunu kavrayan parmaklarının arasında da hâlâ bir asa taşıyordu. Eski Mısır'da sadece firavun ve kraliçelerin kolları gömülürken bu şekilde kavuşturuluyordu. Şubat ayında yapılan röntgen taramalarındaysa mumyanın göğüs boşluğuna bir mücevher yerleştirildiği görüldü.
Kahire'deki Amerikan Üniversitesi'nin mumyalar konusundaki en yetkin ismi olan Selime İkram, Fletcher'ın bulgularını 'dikkate değer' bulduğunu ancak konunun son derece spekülasyona açık olduğunu belirtti. "Kesin olan tek şey mumyanın 18. hanedan döneminde yaşamış soylu bir Mısır kadınına ait olduğu" diyen Antik Mısır uzmanlarına göreyse DNA testi yapılmadan bu konuda kesin birşey demek olanaksız.

Mısır Nefertiti büstünü geri istiyor
Nefertiti'nin mumyasının bulunduğu haberi, ülkede pek çok gazetenin 'Nefertiti çıplak' manşetiyle Almanya'ya ateş püksürdüğü döneme denk geldi. Mısırlıları kızdıran Nefertiti'nin Berlin'deki Charlottenburg-Mısır Müzesi'nde sergilenen ünlü büstünün çıplak bir bronz kadın heykelinin üzerine kondurulması oldu. Mısır Kültür Bakanı Faruk Hüsnü, büstü geri isteyeceklerini açıkladı. Nefertiti'nin büstünü 1900'lerin başında arkeolog Ludwig Borchadt tarafından bulundu. Borchadt, o dönem yürürlükte olan ve arkeologların bulduklarının yarısını sahiplenmesine izin veren yasaya dayanarak büstü Almanya'ya götürdü. Mısır defalarca Almanya'dan 'kraliçe'yi geri istediyse de büstten çok etkilenen Adolf Hitler'den olumlu cevap alamadılar. Büst Berlin'deki Mısır Müzesi'nde sergileniyor.

Derlemedir
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
23 Temmuz 2017       Mesaj #8
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Nefertiti ve Kayıp Hanedan


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.