Arama

Muammer Kaddafi

Güncelleme: 5 Ocak 2016 Gösterim: 24.720 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
14 Eylül 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Muammer KADDAFİ (1942 - 2011)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Muammer Kaddafi, 1969'da Libya Kralı I. İdris'in devrilmesiyle sonuçlanan askeri darbe­den sonra devlet başkanı oldu. Darbeden sonra ülkede denetimi ele geçiren Devrim Komuta Konseyi başkanlığına getirilen Kad­dafi, 1970'te başbakanlık ve savunma bakanlı­ğı görevlerini de üstlendi. Aynı yıl Libya'nın "özgür bir Arap demokratik cumhuriyeti" olduğunu belirten yeni bir anayasa oluştura­rak, ABD'nin ve İngiltere'nin ülkedeki askeri üslerini kapattı. Ayrıca, bütün yabancı ban­kaları ve petrol işletmelerini kamulaştırdı.
Kaddafi Sirte'de yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Bingazi'deki Libya Üniversitesi'nde tarih öğrenimi gördükten sonra Libya Askeri Akademisi'ne girdi. 1969'da gerçekleşen darbe sırasında Libya ordusunda yüzbaşıydı. Sömürgeci olarak nite­lediği batılı ülkelere karşı kararlı bir tutum alan Kaddafi, devlet başkanı olduktan sonra İslam dinine dayanan Arap milliyetçiliğinin savunucusu olarak tanındı. Libya'yı sosyalist bir ülke haline getirmek, Kuran'm buyrukla­rını geçerli kılmak ve öteki Müslüman ülke­lerle birlik oluşturmak için çaba gösterdi. Okullarda yabancı dil olarak İngilizce okutul­masına son verdi. Arap-İsrail Savaşı'nda Filis­tin'i destekledi. 1977'de ülkenin adı Libya Arap Sosyalist Halk Cemahiriyesi olarak de­ğiştirildikten sonra Devrim Komuta Konseyi dağıtıldı. Kaddafi, Genel Halk Kongresi genel sekreteri oldu. 198ü'de Çad devlet başka­nının devrilmesi üzerine bu ülkeye asker yolladı.
Uluslararası siyasette beklenmedik çıkışla­rı, İrlanda Cumhuriyeti Ordusu ve Filistin Kurtuluş Ordusu gibi örgütleri desteklemesiyle dikkati çekti. Libya'yı uluslararası terörün kışkırtıcısı olarak gören ABD, 15 Nisan 1986'da Trablus ve Bingazi'ye bir hava saldırı­sı düzenledi. Kaddafi'nin yara almadan atlat­tığı bu saldırıda eşi ve iki çocuğu yaralandı, evlat edinmiş olduğu kızı öldü. Kaddafi ülke­mizde "Yeşil Kitap" (1979) adıyla yayımlanan yapıtında İslam sosyalizmine ilişkin siyasal görüşlerini açıklamıştır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 5 Ocak 2016 21:03
Biyografi Konusu: Muammer Kaddafi nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
6 Temmuz 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Muammer Kaddafi
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

(1942 Sirt), Libyalı asker ve devlet adamı; Libya Sosyalist Halk Cemahiriyesi Başkanı. Bingazi Üniversitesi'nde ve İngiliz Sundhurst Kraliyet Askerî Akademisi'nde öğrenim gördü. 1965'te Libya ordusuna girdi. 1966'da "Bağımsız Birlikçi Subaylar" gizli topluluğunu kurdu. Kral İdris'i deviren 1969 hükümet darbesini hazırladı. Darbeden sonra Devrim Konseyi başkanlığını, savunma ve içişleri bakanlıkları görevlerini üstlendi. Aynı yıl, Devrim Konseyi tarafından albaylığa yükseltildi. Bir süre başbakanlık da yapan Kaddafi, 1972'de bu görevi Abdüsselam Callud'a bıraktı. İsrail'e karşı topyekûn bir savaşın sürdürülmesini isteyen Kaddafi, Libya'da İslâmiyet'e dayalı bir Arap sosyalizmi kurma çabasına girişti. Libya'daki uluslararası petrol kuruluşlarını devletleştirdi. Filistin kurtuluş hareketini ve Afrika'daki tüm kurtuluş hareketlerini destekledi. 1972'de Mısır ve 1974'te Tunus ile ülkesini birleştirmek istediyse de başarılı olamadı. Son olarak, Suriye ve Çad ile birleşme girişimlerinde bulundu. Libya'nın güçlü adamı olma durumunu sürdüren; Mısır, İsrail ve ABD'ye karşı çıkan ve onlarla sürekli anlaşmazlık içinde bulunan Kaddafi, 1974'ten bu yana Türkiye'ye karşı geniş kapsamlı bir yakınlaşma politikası izlemeye başladı. 1977'de ülkenin adı, Libya Arap Sosyalist Halk Cemahiriyesi olarak değiştirilirken, Devrim Komite Konseyi dağıtıldı ve Kaddafi Genel Halk Kongresi sekreterliğini üstlendi. 1979'da bu görevden çekilmekle birlikte, devlet başkanı olarak yönetimdeki ağırlığını sürdürdü. Kaddafi, Red Cephesi olarak bilinen sertlik yanlısı ülkelerle işbirliği yaptı. Öte yandan çevre ülkelerin iç işlerine karışarak Mısır, Sudan ve Çad'a müdahale etti. Dünyanın çeşitli yerlerindeki şiddet yanlısı örgütlere destek verdiği gerekçesiyle, Reagan yönetimindeki ABD'nin baş hedeflerinden biri oldu. Nisan 1986'da ABD bombardıman uçakları Trablusgarp ve Bingazi'yi bombaladılar. Bu saldırı sonucunda 100'ü aşkın Libyalının yanı sıra Kaddafi'nin evlâtlığı da öldü, karısı ve oğlu yaralandı. Kaddafi, ülkemizde "Yeşil Kitap" adıyla yayınlanan ve siyasal görüşlerini açıklayan üç ciltlik (1979, 1981, 1982) bir yapıtı vardır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
In science we trust.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
6 Temmuz 2012       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Muammer Kaddafi
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Muammer Kaddafi Addis Ababa'da, (2009)
Ad:  200px-Muammar_al-Gaddafi_at_the_AU_summit.jpg
Gösterim: 308
Boyut:  19.2 KB
  • Doğum: 7 Haziran 1942, Sirte, Libya
  • Ölüm: 20 Ekim 2011, Sirte, Libya
Muammer Muhammad Abu Minyar el-Kaddafi (d. 7 Haziran 1942; Sirte, Libya - ö. 20 Ekim 2011; Sirte), eski Libya lideri. 1969 yılında yapmış olduğu darbe sonucu iktidara gelip, 1970'den 1972'ye kadar Libya başbakanlığı, 1972'den 1979'a kadar ise Libya devlet başkanlığı görevini yürütmüş olan Muammer Kaddafi, 1979-2011 yılları arasında "Libya Arap Halk Sosyalist Cemahiriyesi'nin Kardeşçe Lideri ve Bir Eylül Büyük Devriminin Rehberi" unvanını kullanarak, resmî bir görevi olmadan toplam 42 yıl boyunca Libya'yı yönetmiştir.
  • 1 Eylül Devriminin Rehberi
    • Görev süresi: 1 Eylül 1969 - 20 Ekim 2011
    • Yerine gelen (Makam kaldırıldı): Mustafa Abdül Celil (Ulusal Geçiş Konseyi başkanı)
  • Libya Devlet Başkanı
    • Görev süresi: 1 Eylül 1969 - 1979
    • Yerine geldiği: I. İdris
  • Libya Başbakanı
    • Görev süresi: 16 Ocak 1970 - 16 Temmuz 1972
    • Yerine geldiği: Mahmud Sulayman al-Maghribi
Her ne kadar dünya kamuoyu tarafından bir diktatör olarak görülmüş olsa da Kaddafi bunu reddetmekte ve kendisinin Libya halkı için sadece bir rehber ve yol gösterici olduğunu söylemekteydi. 2011 Libya İç Savaşı sonucunda rejimi devrildi ve Kaddafi de linç edilerek öldürüldü. İktidarı zamanında Libya büyük bir gelişim göstererek mimari, ekonomik, siyasi, spor gibi faaliyetlerde en fazla gücüne ulaşmış ve istikrarlı bir şekilde devam etmişti.

Yaşamı

1963 yılında Libya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Tarih Bölümü'nü bitirdi. Daha sonra Bingazi'deki Askeri Akademi'ye girdi. Mezun olduktan sonra İngiltere'ye giderek askeri alanda uzmanlık eğitimi gördü (1966). 1956'da Arap milliyetçiliğinden etkilenerek antisiyonist hareketlere katıldı. Okul arkadaşlarıyla birlikte, ileride Özgür Subaylar Hareketi adını alacak gizli bir örgüt kurdu (1959). 1969'da yüzbaşılığa yükselen Kaddafi, bu gizli örgüte dayanarak, o sırada kaplıca tedavisi görmek üzere Türkiye'de bulunan Kral I. İdris'e karşı darbe yaptı (1 Eylül 1969). Albay rütbesi alarak silahlı kuvvetler komutanı oldu. Devrim Komuta Konseyi adına denetimi ele geçirip anayasal kuruluşları feshetti. İslam ilkelerine dayanan İslamî Sosyalizm kuracağını açıkladı. Arap birliği için çalışacağını, bağımsız ülkelerle birlikte ırkçılığa, sömürgeciliğe ve toplumsal baskıya karşı çıkacağını söyledi. ABD'nin Kaddafi'yi tanıması üzerine kral görevini terketti (7 Eylül 1969).
Cemal Abdülnasır'ı örnek alan Kaddafi, Mısır'da gerçekleştirilen reformları kendi ülkesinde de uygulamaya başladı. Yeni anayasa hazırlanınca başbakanlık ve savunma bakanlığı görevlerini üstlendi (16 Ocak 1970). İngiliz askeri üstlerini ve birliklerini ülkeden çıkardı. Petrol şirketlerini ulusallaştırdı. İtalyan ve Yahudi azınlığın mal varlığına el koyarak onları göçe zorladı. Kıbrıs Barış Harekatı günlerinde Türkiye'ye askeri anlamda yardım ettmiştir. Nasır'ın ölümünden sonra Arap dünyasında onun rolünü üstlenmeye çalıştı. Kimi Afrika ülkelerindeki Müslümanlara ve Arap ülkelerindeki sol eğilimli hareketlere destek oldu. SSCB'yle yakın ilişkiler geliştirdi. Afrika Birliği Örgütü'nün dönem başkanlığını yaptı (1982-1983). Kaddafi, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı döneminde Amerikan ambargosunu hiçe sayıp Türkiye'ye önemli ölçüde petrol ihraç etmiştir. Ancak daha sonraları Türkiye'yi ABD ve İsrail ile yakınlaşıp beraber hareket etmekle suçlayan Kaddafi, 1996 yılında Necmettin Erbakan'ı çadırında azarladı. Kaddafi, 1998 yılında Türkiye ile Suriye'nin arasının gerilmesinden sonra Türkiye'nin Kürt ayrımcılığı yaptığını ve İsrail'in Suriye'yi işgalini kolaylaştırma da öncü rol oynadığını ifade etmiştir. Ayrıca Kaddafi, Türkiye'nin Suriye'ye saldırması halinde, Libya'daki Türk şirketlerini kapatacaklarını ve yerine Yunan şirketlerinin çalışmasına izin vereceklerini açıklamıştır.

Son zamanları ve ölümü

2011 yılında Arap Baharı'nın etkisiyle ülkede bir iç savaş yaşandı. 23 Ağustos 2011 günü Trablus'un düşmesiyle Kaddafi rejimi yıkıldı. 20 Ekim 2011 tarihinde, memleketi Sirte'de, Ulusal Geçiş Konseyi askerleri tarafından yakalandı. Sol kulak ile göz aralığının ortasında ve sağ alt karın boşluğundaki kurşun izleri bulunuyor. Muhaliflerin çekmiş olduğu videolarda Kaddafi'nin darp edildiği ortadadır. Linç edilerek öldürülmesi bazı çevrelerde tepkiye sebep olmuştur. Kaddafinin cesedi "Afrika pazarı" adı verilen bir pazardaki soğuk hava deposunda tutuldu ve isteyen insanlar Kaddafi'nin cesedi ile fotoğraf ve video çektirdiler. Kaddafi 25 Ekim 2011 tarihinde Sahra Çölünde kimsenin bilmediği bir yere gömülmüştür.

Ölümü hakkında söylenenler

  • Birleşik Krallık Savunma Bakanı Philip Hammond, acımasız bir muameleye tabi tutulan Kaddafi’nin öldürülmesinin devrimi “lekelediğini” söyledi.
  • ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'da Kaddafi’nin ölümü hakkında BM soruşturması açılmasını destekleyeceklerini söyledi. ve Öte yandan bir televizyon programında Kaddafi hakkında sarfettiği, "We came, we saw, he died!" sözleri büyük tepki buldu.
  • Muammer Kaddafi'nin oğlu Mutassım Kaddafi'nin eski sevgilisi Vanessa Hessler Kaddafi'nin ölümüyle ilgili "Mutassım ile gerçek aşkı yaşamıştık. Ona ve babasına yapılanlara inanamıyorum. Libya’da fakirlik falan yok. Libyalı muhalifler ne yaptıklarını bilmiyorlar. Onlar çok iyi bir aileydi." dedi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Ocak 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Muammer Kaddafi

Ad:  Muammer Kaddafi1.jpg
Gösterim: 1367
Boyut:  136.0 KB

Ad:  Muammer Kaddafi.jpg
Gösterim: 1250
Boyut:  227.7 KB

Ad:  Muammer Kaddafi2.jpg
Gösterim: 1081
Boyut:  135.2 KB

Benzer Konular

3 Ağustos 2010 / KisukE UraharA Müzik tr
15 Temmuz 2010 / KisukE UraharA Siyaset tr
19 Ekim 2006 / Kral_Aslan Sanat tr
30 Kasım 2009 / Alvarez Ocean Sanat tr
22 Ocak 2016 / Safi X-Sözlük