Arama

Abdurrahman III bin Muhammet (III. Abdurrahman)

Güncelleme: 8 Şubat 2016 Gösterim: 2.111 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
30 Mart 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
MsXLabs & Büyük L.

Sponsorlu Bağlantılar
ABDURRAHMAN III BİN MUHAMMET (890'a doğr. - Kurtuba 961), endülüs emevi hükümdarı (912-961). Kurtuba’ nın birinci halifesi. Topraklarında birliği yeniden kurdu ve ispanya’da otoritesini güçlendirdi: Güney Endülüs'teki isyancı arap derebeylerini egemenliği altına aldı (Bobastro'nun alınması, 928); 939'da Le- on kralı Ramiro II tarafından Simancas hendeğinde ağır bir bozguna uğratıldı. Buna karşın yine de, yarımadanın kuzeyindeki hıristiyan prensleri geri püskürttü. Fatımi halifelerine karşılık, halife (929), emirülmüminin ve en-Nasır lidinillah unvanlarını aldı. Fatımiler’j Kuzey Afrika’dan kovmaya girişti (Septe’nin ele geçirilmesi, 931) ve yükselen otoritesinin Fas’ın kuzeyindeki ve Mağrib’in merkezindeki yerli prenslerce de tanınmasını sağladı; ama 958-959’da Fatımiler’denCevher'in karşı saldırısı sonunda Abdurrahman’ın elinde yalnızca Septe ile Tanca kaldı. Bunlar geçitlerin denetimi‘bakımından önemli yerlerdi. Halifelik unvanı, müslüman Batı’nın başkenti durumuna getirdiği Kurtuba'nın biçim değiştirmesi, kentin yakınlarında Medinet üz-Zehra krallık konutunun kurulması, sarayın buraya yaydığı zenginlik, vakıfları (Kurtuba tıp okulu, Avrupa’da ilk tıp okulu) Abdurrahman lll’ün hükümdarlığı döneminin önemini göstermektedir.



Abdurrahman III, bin Muhammet
III. Abdurrahman


III. Abdurrahman (Abdurrahman bin Muhammet;
Arapça:عبد الرحمن الثالث;

Doğumu: 891 civarı
Ölümü: 961, Kurtuba

912-929 yılları arasında Kurtuba Emiri 929-961 doneminde Kurtuba halifesi olarak Endülüs Emevi Devleti hükümdarı .

Kısa bilgiler:
  • III. Abdurrahman - Kurtuba Emiri, Kurtuba Halifesi
  • Hüküm süresi: 912 - 929 (Emir) - 929 - 961 (Halife)
  • Tam adı: III. Abdurrahman bin Muhammet An-Nasir
  • Doğum tarihi 7 Ocak891
  • Ölüm tarihi 15 Ekim 961
  • Önce gelen Abdullah (Kurtuba Emiri)]
  • Sonra gelen El-Hakim (Kurtuba Halifesi)
  • Hanedan Banu Umayyah; Endülüs Emevileri
  • Babası Muhammad bin Abdullah
Abdurrahman Endülüs topraklarında dağılmış olan birliği yeniden kurdu ve İspanya'da otoritesini güçlendirdi. Güney Endülüs'teki isyancı arap derebeylerini egemenliği altına aldı. 928 yılında Bobastro'yu ele geçirdi. 939'da Leon kralı II. Ramiro tarafından Simancas hendeğinde ağır bir bozguna uğratıldı. Buna karşın yine de, yarımadanın kuzeyindeki Hıristiyan prensleri geri püskürttû.

Fatımi halifelerine karşılık halife (929), emirülmüminin ve en_Nasır lidinillah unvanlarını aldı. Fatımiler'i Kuzey Afrika'dan kovmaya girişti. 931 yılında Septe'yi ele geçirdi. Yükselen otoritesinin Fas'ın kuzeyindeki ve Mağrib'in merkezindeki yerli prenslerce de tanınmasını sağladı. Ama 958-959'da Fatımiler'den Cevher'in karşı saldırısı sonunda Abdurrahman'ın elinde yalnızca Septe ile Tanca kaldı. Bunlar geçitlerinin denetimi bakımından önemli yerlerdi.

Halifelik unvanı, Müslüman batının başkenti durumuna getirdiği Kurtuba'nın biçim değiştirmesi, kentin yakınlarında Medinetü'z-Zehra Sarayı'nın kurulması, sarayın buraya yaydığı zenginlik, vakıfları III. Abdurrahman'ın hükümdarlığı döneminin önemini göstermektedir. Avrupa'daki ilk tıp okulu olan Kurtuba tıp okulu bu dönemde Abdurrahman tarafından kurulmuştur.
Abdurrahman 961 yılında Kurtuba'da öldü. Yerine oğlu II. el-Hakim geçti.


Vikipedi

Son düzenleyen ahmetseydi; 28 Mayıs 2015 19:38 Sebep: Moderaör Eklemesi
Biyografi Konusu: Abdurrahman III bin Muhammet (III. Abdurrahman) nereli hayatı kimdir.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
III. Abdurrahman

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  AbderramanIII.jpg
Gösterim: 175
Boyut:  20.3 KB


Benzer Konular

29 Haziran 2012 / KisukE UraharA Siyaset ww
8 Şubat 2016 / Daisy-BT Siyaset ww
12 Şubat 2016 / _Yağmur_ Siyaset ww
28 Mayıs 2015 / ahmetseydi Siyaset ww
28 Mayıs 2015 / ahmetseydi Siyaset ww