Arama

Balthazar Johannes Vorster

Güncelleme: 9 Temmuz 2015 Gösterim: 2.155 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
26 Haziran 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
B. J. Vorster
MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Balthazar Johannes Vorster yaygın olarak John Vorster (13 Aralık 1915, Jamestown, Kaaprovinsie, Güney Afrika Birliği-10 Eylül 1983, Cape Town, Güney Afrika Cumhuriyeti), 1966-1978 arasında Güney Afrika Cumhuriyeti başbakanı. 1978'de cumhurbaşkanlığına getirilmiş, ama bir skandala adının karışması üzerine ertesi yıl istifa etmek zorunda kalmıştır. Irkçı Apartheid politikasının sıkı bir takipçisi olmasına rağmen öncüllerinden daha pragmatik bir dış siyaset izledi.

(1915 Jamestown/Kap-1983 Cape Town), Güney Afrikalı siyaset adamı. Hukuk okudu. Milliyetçi Parti'ye girdi ve sağ kanadın önderi oldu. Verwoerd kabinesinde 1958'de eğitim bakanı, 1961 Ağustosu'nda adalet ve polis bakanı oldu. Baskıcı kişiliğiyle ün yaptı. 13 Eylül 1966'da Verwoerd'ün öldürülmesi üzerine bakan seçildi. Ayrıca polis bakanlığı görevini de sürdürdü. Vorster, beyazlarla zencilerin ayrı topluluklar olarak gelişmesini savunan bir siyaset (apartheid) izledi. Dış politikayı güçlendirmek için 1970 Mayıs ve Haziran aylarında İspanya, Portekiz, Fransa, İsviçre, Rodezya ve Malavi'yi ziyaret etti. 1978'de devlet başkanı oldu. Eylül 1979'da bu görevi Viljoen'e devretti.

Biyografi

Koyun yetiştiriciliğiyle uğraşan zengin bir Afrikanerin oğluydu. Stellenbosch Üniversitesi'nde öğrenim gördüğü yıllarda milliyetçi öğrencilerin önderliğini üstlendi. 1939'da Port Elizabeth'te avukat olarak çalışmaya başladı. II. Dünya Savaşı sırasında İngiliz karşıtı Ossewa Brandwag'ın (Öküz Arabası Muhafızları) kurucuları arasında yer aldı ve örgütün aşırı sağ kanadının önderi oldu. II. Dünya Savaşı sırasında demokrasiye saygı duymadığını ve Nazi Almanyası'nı desteklediğini açıklayınca tutuklandı. On dört ay sonra serbest bırakıldı ve işine dönmesine izin verildi.

Savaştan sonra politikaya atılmak istediyse de Ulusal Parti'ye yaptığı başvuru reddedildi. 1948'deki parlamento seçimlerini az farkla kaybetti. 1953'te Ulusal Parti'ye kabul edildi ve Transvaal'ın Nigel bölgesinden katıldığı seçimleri kazanarak parlamentoya girdi. Ulusal Parti'nin sağ kanadının önde gelen bir üyesi olarak Hendrik Frensch Verwoerd'in 1958'de başbakan olmasında önemli rol oynadı. Bu çabaları karşılığında Ekim 1958'de eğitim, sanat, bilim ve sosyal refah bakan yardımcılığına atandı. Çok geçmeden ırkçı politikaların önde gelen savunucularından biri olarak ün yaptı. Mart 1960'ta Sharpeville'de Siyahlarla beyazlar arasında büyük çatışmalar çıkınca Verwoerd, Vorster'ı adalet, polis ve hapishaneler bakanlığına getirdi. Böylece daha geniş yetkiler kazanan Vorster muhalefeti bastırmak için acımasız yöntemlere başvurdu.

Eylül 1966'da Verwoerd'in öldürülmesinden bir hafta sonra partinin önde gelenleri tarafından başbakanlığa seçildi. Başbakanlığı sırasında ırkçı politikaları sürdürmekle birlikte, bu politikanın bazı kaba uygulamalarına son verdi. Güney Afrika'daki güçler dengesinin değiştiğini görerek, komşu ülkelerin önderlerine Rodezya (Zimbabve) ve Güney Batı Afrika (Namibya) konusundaki bunalımı sona erdirmek için işbirliği çağrısında bulundu, ama bu girişimden sonuç alamadı.

Eylül 1978'de sağlık nedeniyle görevinden istifa etti ve 10 Ekim'de büyük ölçüde sembolik bir makam olan cumhurbaşkanlığına getirildi. Kasım 1978'de bazı parlamenterlerin devlet parasını zimmetlerine geçirdikleri ve yetkilerini kötüye kullandıkları söylentileri üzerine patlak veren Muldergate Skandalı Vorster'i ve Ulusal Parti'yi güç durumda bıraktı. Bu konuyu araştırmakla görevli komisyon 4 Haziran 1979'da Vorster'in yolsuzluklardan haberdar olduğunu açıkladı. Vorster bu açıklama üzerine görevinden istifa etmek zorunda kaldı.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Balthazar Johannes Vorster nereli hayatı kimdir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Temmuz 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  John_Vorster.jpg
Gösterim: 201
Boyut:  118.4 KB


Sponsorlu Bağlantılar
VORSTER
(Balthazar Johannes), güney afrikalı devlet adamı (Jamestown, Cape'e bağlı, 1915 - Cape Town 1983). Avukatlık yaptı. Güney Afrika’nın Büyük Britanya’ nın yanında savaşa girmesine karşı çıktı. Bu nedenle 1942'den 1944'e kadar hapiste kaldı. Bununla birlikte milletvekili seçildi ve 1958’de Bakan oldu. 1961'de, Vervvoerd kabinesinde Adalet bakanlığı yaptı ve çok katı baskıcı önlemler aldı. 1966 eylülünde Vervvoerd'in öldürülmesinden sonra, Başbakan oldu. Apartheid politikasını savundu; bağımsız Rodezya’yı destekledi ve ülkesini diplomatik soyuttanmışlıktan kurtarmaya çalıştı. 1974' te, erken seçime gitti, seçimler durumunu daha da güçlendirdi. Homelands politikasıyla, çokuluslu bir devletin oluşturulmasını hızlandırdı. (BANTUSrAN.) Kasım 1977 seçimlerini de kazandı. Ağustos 1978'de, ölen Başkan Diederichs'in yerine geçti, haziran 1979’da istifa etmek zorunda kaldı.


Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

30 Eylül 2015 / virtuecat Felsefe ww
16 Ağustos 2015 / Safi Müzik ww
13 Ekim 2015 / ahmetseydi Bilim ww
11 Ağustos 2015 / Safi Sanat ww
10 Haziran 2015 / Safi Sanat ww