Arama

Friedrich Barbarossa

Güncelleme: 8 Ağustos 2011 Gösterim: 2.660 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Ağustos 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Friedrich Barbarossa
Sponsorlu Bağlantılar

Friedrich Barbarossa ya da I. Friedrich
Doğum: 1122, Waiblingen
Ölüm: 10 Haziran 1190, Kidnos
12. yüzyılda yaşamış Almanya kralı ve Kutsal Roma Cermen İmparatoru.

Ad:  443px-Barbarossa.jpg
Gösterim: 323
Boyut:  194.2 KB

Kutsal Roma - Cermen imparatoru. İmparator III. Konrad'ın ölümü üzerine imparator oldu (1152). İmparatorluğu güçlendirmek amacıyla papalarla ve feodal prenslerle mücadele etti. Selahattin Eyyubî'nin Kudüs'ü alması üzerine yapılan III. Haçlı Seferi'ne katıldı, ancak Kudüs'e varamadan Tarsus yakınlarında bir çayda boğularak öldü.

İlk yılları

Schwaben dükü II.Friedrich (1090-6 Nisan 1147) ile Welf hanedanından Bavyera dükü IX. Heinrich'in kızı Judith'in oğluydu. 1147'de babası ölünce Schwaben dükü, 4 Mart 1152'de amcası İmparator III. Konrad ölünce Almanya kralı oldu. 18 Haziran 1155'de de Kutsal Roma Cermen İmparatoru ilan edildi.

Ahrweiler bölgesindeki Sinzig'de Friedrich Barbarossa heykeli
Ad:  300px-Sinzig_Barbarossa.jpg
Gösterim: 479
Boyut:  59.0 KB

İtalya Seferleri

Friedrich ilk önce Papa III. Eugenius'la çatışmaya girdi. Ancak papayı Konstanz Anlaşması'nı imzalamak zorunda bıraktı (1153). Eugenius'un ölümü üzerine yerine geçen yeni Papa IV. Adrian, ona Kutsal Roma Cermen İmparatoru tacını giydirdi(1155). Alman prensleri Sicilya kralı II. Ruggiero'nun ardılı I. Guglielmo'nun döneminde (1154-1166) ağır bir bunalıma giren Sicilya'yı kurtarmak için hazırlanan Friedrich'e yardım etmeyi reddettiler. Guglielmo, ülkesindeki iç çatışmayı sona erdirdikten sonra Papa IV. Adrian'a Benevento Konkardosu'nu imzalamaya mecbur etti (1156). Bu konkardoyla Papalığın gücü Sicilya'da zayıfladı.

Friedrich ülkesindeki iç sorunların bir kısmını çözdükten sonra 1158'de İtalya'ya akın düzenledi. İtalyan kentlerini kendisine bağladı. Friedrich'in bu uygulamaları, İtalyan devletlerle olduğu gibi Papalık'la da arasını açtı. Papalık 1159'da Kardinal Rolando'yu Papa III. Alexander adıyla seçti. Ancak Alexander'ı tanımayan Friedrich kendisinin desteklediği Kardinal Ottaviano'yu Papa IV. Victor adıyla papa seçti (1160).

Sicilya kralı I. Guglielmo'nun da desteklediği Roma'daki Papa Alexander 1160'ta Friedrich'i aforoz etti. Avrupa'daki büyük devletlerin çoğunluğu hatta Bizans imparatoru I. Manuel Komnenos bile Alexander'ı destekliyordu. Alexander, Fransa'ya giderek Kral VII. Louis'i kendisini desteklemesi için ikna etti. Ancak Friedrich Fransa kralını kendisini desteklemesi için ikna etmeye çalıştı ancak sonuç alamadı. Bizans imparatoru I. Manuel Fransa'yla ittifak kurarak Papayı tanımaya hazırlanırken Friedrich 1162'de Milano'yu yerle bir etti.

1164'te Friedrich'in desteklediği Papa IV. Victor öldü. Friedrich bunun üzerine III. Paschalis'i yeni Papa seçti ve III. Alexander'ı tanımamaya yemin etti. 1166'da Sicilya kralı I. Guglielmo ölünce Friedrich Alexander'a ve yandaşlarına kesin bir darbe vurmaya karar verdi ve bu amaçla İtalya'ya 4. kez sefer düzenledi; ancak ordusu sıtmadan kırılınca sefer fiyaskoyla sonuçlandı. Friedrich'in düzenlediği 5. sefer de bir sonuç getirmedi. Friedrich 1177'de Papa Alexander'la Venedik Barış Anlaşması'nı imzalayarak onu papa olarak tanımak zorunda kaldı.

Son dönemi


19. yüzyılda yapılmış bir Friedrich Barbarossa ahşap oyması
Ad:  Barbarossa01.jpg
Gösterim: 438
Boyut:  156.3 KB

Bu arada İmparatorlukta da gelişmeler yaşanıyordu. Friedrich'ten sonra en güçlü prens Saksonya dükü olan kuzeni Aslan Henrinch'ti. Friedrich, Heinrich ile Avusturya markgrafı olan Heinrich Jasomirgott arasındaki düşmanlığı giderdi Aslan Heinrich'e Bavyera'yı verdi. Heinrich Jasomirgott ise markgraflıktan düklüğe terfi etti.

1157 ve 1172'de Lehistan'a karşı sefer düzenleyen Friedrich Lehistan düklerini tekrar imparatorluğa bağladı. Ancak Aslan Heinrich birkaç kez ülkede barışı bozunca Friedrich Heinrich'in elinde bulunan Lübeck'e girdi ve onu tüm unvanlarından azletti (1180). İngiliz kraliyet ailesinin soyundan gelen Mathilde ile evli olan Heinrich İngiltere'ye kaçarak İngiltere kralı II. Henry'e sığındı.

Vikipedi
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Biyografi Konusu: Friedrich Barbarossa nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

15 Ekim 2015 / Daisy-BT Bilim ww
6 Haziran 2016 / kompetankedi Siyaset ww
27 Haziran 2012 / ThinkerBeLL Edebiyat ww
11 Ekim 2015 / Kral_Aslan Asker ww
26 Nisan 2009 / HipHopRocK Asker ww